¡Viva Mantarraya!

Still uit Los bastardos

Ter gelegenheid van de première van Post tenebras lux (Carlos Reygadas), vertoont EYE deze maand vrijwel alle films van het Mexicaanse productiehuis Mantarraya. Mantarraya is de drijvende kracht achter het werk van veel jonge Mexicaanse filmers en geldt als belangrijke stimulator van de filmcultuur in Zuid-Amerika. ¡Viva Mantarraya! brengt ook de zelden vertoonde korte films uit Carlos Reygadas’ beginperiode bij elkaar.

Mantarraya Producciones werd opgericht in 1988 door Jaime Romandía (1969)  en Pablo Aldrete (1972); behalve bij het werk van Reygadas was het duo betrokken bij de ontwikkeling van Amat Escalantes Sangre (2005) en Los bastardos (2008), en Pedro González-Rubio Alamar (2009). In 2005 tipte  vakblad Variety Mantarraya als ‘een van de tien producenten om in de gaten houden.’

Romandía en Aldrete slaagden erin hun met bescheiden middelen geproduceerde films onder de aandacht te brengen van de grote internationale festivals. Hun keuze voor eigenzinnige filmmakers die verhalen vertellen waarin de magische Zuid-Amerikaanse traditie doorklinkt en waarin aandacht is voor de levens van ‘gewone’ mensen, vertaalde zich in lovende kritieken en groeiende publiekscijfers.

Als producent van bijzondere Mexicaanse cinema en als distributeur van buitenlandse kwaliteitsfilms in Mexico geldt Mantarraya als belangrijke stimulator van de filmcultuur in Latijns-Amerika. Veel jonge Mexicaanse filmmakers kregen hun eerste kans bij dit productiehuis, waarvan de oprichters allebei een regieopleiding volgden, aan de New York Film Academy en de London International Film School.

Mantarraya in EYE
Met ¡Viva Mantarraya! brengt EYE - primeur voor Europa  - vrijwel alle films van de Mexicaanse producent bijeen, met inbegrip van zelden of nooit vertoonde korte films van Carlos Reygadas en zijn collega-regisseurs. ¡Viva Mantarraya!  komt stand met medewerking van de Mexicaanse ambassade in Den Haag en Wild Bunch, distributeur van Post tenebras lux.

Printervriendelijke versie

Delen |