Over de collecties

De collectie van EYE omspant de gehele filmgeschiedenis: van stille films uit de beginperiode van de cinema (eind 19de eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties. Ieder jaar worden oude en nieuwe Nederlandse en buitenlandse titels toegevoegd. EYE is bovendien het enige instituut in Nederland dat filmgerelateerde collecties verzamelt en ontsluit: foto’s, affiches, soundtracks, apparatuur en papieren archieven van filmmakers.

De internationaal gerenommeerde collectie vormt de basis voor de programmering en andere activiteiten van EYE.

Materiaal schenken?
EYE is altijd op zoek naar interessant materiaal ter versteviging en uitbreiding van de collecties. Lees meer over schenkingen.

EYE collectie / Selectie

EYE collectie / Selectie

In 2014, EYE will be hosting an Oscar® weekend during which a selection of Oscar® winning and nominated Dutch films from the collections of both EYE and Sound and Vision will be screened. The event will be held leading up to and in conjunction with the Academy Awards ceremony on March 2, 2014.
 

Op 27 oktober neemt EYE deel aan de wereldwijde UNESCO Audiovisueel Erfgoeddag. Hoofdfilm is de verloren gewaande De Bertha (1913). Op deze dag komen ook onze voorouders weer tot leven op het witte doek. We zijn onder andere deelgenoot van bijzonder ijsplezier op de Zuiderzee bij Monnickendam.

Een zondagochtend per maand genieten van sfeervolle klassiekers uit de EYE-collectie in het fraaie art-deco-theater van Pathé Tuschinski. De serie start opnieuw in februari 2013. 

 

De restauratie van We Can’t Go Home Again (1973) van Nicholas Ray is een van de belangrijke projecten van EYE van de afgelopen jaren.

Circa 60.000 affiches uit verschillende landen en periodes zijn bijeengebracht in de collectie van EYE.

Veel Nederlandse filmmakers, scenaristen en filmcritici schonken hun papieren archief aan EYE. Zo beheert EYE onder meer de verzameling van Bert Haanstra en Fons Rademakers.

EYE heeft een gevarieerde collectie filmmuziek: van soundtracks op verschillende formaten grammofoonplaten tot hedendaagse filmmuziek op cd.

In de afgelopen zestig jaar heeft EYE een verzameling bijeengebracht die de belangrijkste aspecten van de filmgeschiedenis weerspiegelt.

EYE vervult wereldwijd een pioniersrol op het gebied van filmrestauratie en -digitalisering.

Printervriendelijke versie

Delen |