Dummy Jim

Dummy Jim Matt Hulse (GB/NO/ZW/VS/DE/NL/DK/FI/FR 2013)
Taal: Engels, ondertitels: Engels
87 min - Premières

Dummy Jim vertelt het waargebeurde verhaal van de dove Schot James Duthie die in 1951 op de fiets naar Marokko wilde trekken, maar na een reis van zesduizend kilometer op de poolcirkel in Noorwegen belandde. Matt Hulses tweede lange speelfilm verweeft kunstig fictie en documentaire en was eerder te zien in de Tiger-competitie van het Filmfestival van Rotterdam.

De regisseur kwam op het idee voor de film toen zijn moeder hem het boek 'I Cycled into the Arctic Circle' gaf, waarin Duthie (‘Dummy Jim’) zijn wonderbaarlijke belevenissen had beschreven. Hulse (1968), afkomstig uit de hoek van de experimentele cinema, werkte voor de verfilming van het boek samen met de dove acteur Samuel Doren– zelf ook filmmaker – en trok met hem door de landen waar Dummy Jim doorheen was gereden. Door zijn nadruk op het visuele en de ritmische montage is de film ook geschikt voor een niet-horend publiek; het resultaat is een virtuoze vertelling waarin zowel animatie-, 8mm- als  archiefbeelden (onder meer opnamen van het gebombardeerde Rotterdam) tot een verrassende eenheid zijn gemixt.

Matt Hulse (1968) debuteerde in 1989 met de korte film Purple Rinse en heeft inmiddels zo’n twintig titels op zijn naam staan.

De film maakt onderdeel uit van AAA-serie, een samenwerking van Amsterdamse culturele instellingen op initiatief van het Koninklijk Concertgebouworkest.

www.dummyjim.com

…op een bescheiden en authentieke manier verfrissend…een film die je aan zou willen raken. (**** NRC Handelsblad)
…prikkelt de zintuigen…inventieve film…sterk zintuigelijke filmervaring… (**** Het Parool)
…liefdevolle en poëtische film… heel authentiek en eigen... Je zou hem met het idiosyncratisch-nostalgische universum van een regisseur als Wes Anderson kunnen vergelijken… (**** De Filmkrant)

 

 

 

 

 

Printervriendelijke versie

Delen |