The Quay Brothers’ Universum


Van 15 december 2013 tot en met 9 maart 2014 is in EYE een grote tentoonstelling over het bijzondere werk van de Amerikaanse gebroeders Quay te zien. Deze eeneiige tweeling bouwt aan een raadselachtig en duister oeuvre van animatiefilms, tekeningen en muziekensceneringen. Hun films worden getoond te midden van bijzondere inspiratiebronnen als artefacten uit wetenschappelijke verzamelingen, rariteitenkabinetten en vroeg twintigste-eeuwse tekeningen van psychiatrische patiënten.

Bekijk de EYE Quay Brothers playlist voor videoregistraties van eerdere Footnotes:

 

 

Het universum van de Quays is gevuld met wonderbaarlijke scenario’s over leven en dood. De films zitten vol literaire referenties, zoals Street of Crocodiles, door Terry Gilliam uitgekozen als een van de tien beste animatiefilms ooit. Als alchemisten blazen de Quays hun verzamelde curiositeiten en dode materialen nieuw leven in. De tentoonstelling presenteert het universum van de gebroeders Quay, dat naast de films bestaat uit kleine installaties en decors – Dormitorium genaamd – waarin de sets zijn opgesteld waarmee de films zijn gemaakt. Deze sets zijn vaak minutieus samengesteld uit gebruikte en doorleefde voorwerpen.

De Quays leggen een grote interesse aan de dag voor met name de Midden- en Oost-Europese cultuur van de afgelopen eeuw: Poolse, Russische  en Tsjechische animatiefilmers zoals Walerian Borowczyk, Ladislas Starewicz en Jan Švankmajer, maar ook schrijvers zoals Franz Kafka, Bruno Schulz en de Zwitser Robert Walser. Al deze invloeden verwerken de gebroeders Quay vanaf 1979 in eigenzinnige animatiefilms, waarvoor zij de decors maken, de personages verzinnen, de figuren maken, de semi-mechanische bewegingen ontwikkelen, het licht en het camerawerk doen, de montage: kortom waarin zij alles zelf doen. Ook zijn ze samenwerkingen aangegaan met choreografen en componisten om theater-, dans- en operaprojecten te ontwikkelen.

De tentoonstelling
EYE is het eerste museum in Europa dat uitgebreid aandacht besteedt aan het universum van de gebroeders Quays. Naast korte films en filmfragmenten bestaat de tentoonstelling uit tekeningen, de zogenaamde Black Drawings, prachtige sculpturale decors en overig materiaal uit de Quay-studio’s.

In de tentoonstelling in EYE is niet alleen het werk van de gebroeders Quay zelf te zien, maar wordt ook rijkelijk geput uit door hen gebruikte inspiratiebronnen uit de film, literatuur, muziek en grafische vormgeving. Medische apparaten worden getoond naast Poolse affiches, oude Oost-Europese animatiefilms, tekeningen van Bruno Schulz en geesteszieken en objecten uit de anatomie- en pathologieverzameling van Sir Henry Wellcome uit Londen. Naast artefacten uit wetenschappelijke verzamelingen en rariteitenkabinetten zijn ook literaire documenten te zien.

Op 14 februari hield Anneke Brassinga een lezing over Robert Walser als inspiratiebron voor de Quays. U vindt hier de gehele tekst.

Zie de uitzending van Avro's Kunstuur voor een interview met de broers in hun Londense atelier.

 

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie The Quay Brothers' Universum, uitgegeven door EYE, gedistribueerd door nai010 publishers. De catalogus, onlangs door de jury uitverkozen tot een van de 33 Best Verzorgde Boeken van 2013, is verkrijgbaar in de EYE store voor €19,50. Als u de catalogus in combinatie met de DVD "The Quay Brothers - De Korte Films 1979 - 2003" koopt krijgt u korting op de DVD en kost deze €14,95 inplaats van €19,95. 

Filmprogramma rond de Quay-tentoonstelling
Iedere vrijdag een voorstelling als voetnoot bij de tentoonstelling: films, lezingen, muziek en performances die verwijzen naar inspiratiebronnen, achtergronden duiden of anderszins verbanden leggen. Per voorstelling staat een van de films van de Quay Brothers centraal. Dit is de start van een onderzoekende tocht waar schijnbare bijzaken of details van grote waarde blijken te zijn. Zo beziet ieder programma de films vanuit een andere richting en openbaart zich de volle rijkdom van het oeuvre van de Quays.

De tentoonstelling is op vrijdagen geopend tot 21.00. Voor een bezoek aan een voorstelling én de tentoonstelling is bij de balie een voordelig combiticket verkrijgbaar van €15,-.

 

Printervriendelijke versie

Delen |