Fellini – The Exhibition

Fellini – The Exhibition wordt afgesloten met een feestelijk slotweekend. Op  zaterdag 21 september is de tentoonstelling geopend tot middernacht en kunnen tentoonstellingsbezoekers deelnemen aan instaprondleidingen om 20.00 en 21.00. Op zondag zijn er twee bijzondere voorstellingen in de filmzalen: La grande bellezza (‘La dolce vita voor de eenentwintigste eeuw’) en een Cinema Concert met The Circus van Charlie Chaplin, een favoriete film van Fellini.

Veertig jaar beslaat de carrière van Federico Fellini (1920-1993), misschien wel de beroemdste filmmaker die Italië heeft voortgebracht. Die veertig jaar hebben titels gebaard die zich voorgoed in het geheugen van de filmliefhebber hebben genesteld. De brullende boeienkoning uit La strada (1954), de gekwelde societyreporter uit La dolce vita (1960), de tirannieke regisseur met de zweep uit (1963) of de vrouw die de jonge jongen uit het dorp liefdevol tussen haar grote borsten klemt: ze zijn uitgegroeid tot archetypen van een universum dat we ‘felliniaans’ zijn gaan noemen. Een universum waarin Fellini’s alter ego – meerdere keren gespeeld door Marcello Mastroianni – in steeds wisselende gedaantes opduikt en een parade van groteske menselijke zwakheden de revue passeert.

Visueel laboratorium
De tentoonstelling Fellini - The Exhibition werpt licht op de bronnen van Fellini’s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. De tentoonstelling belicht ook de manier waarop hij in zijn films gangbare lineaire vertelstructuren wist te doorbreken en hoe hij op speelse wijze existentiële vraagstukken aansneed. Als in een visueel laboratorium doemt een beeld op van een man die voortdurend nieuwe interpretaties gaf van zijn jeugdjaren, zijn dromen en de door het onbewuste opgeroepen beelden en verhalen. Te zien zijn opnamen uit de films, door Fellini gemaakte tekeningen, Fellini’s reclamefilms en de talloze droombeelden die hem inspireerden – op aanraden van de psychoanalyticus Ernest Bernhard bijeengebracht in de teksten en schetsen van de ‘droomboeken’ (ook te zien).

Breder perspectief
De tentoonstelling plaatst het werk van Fellini in een breder perspectief: de tijd waarin hij leefde en werkte. Met name in Italië veroverden vanaf eind jaren vijftig de massamedia film, pers, televisie en reclame in rap tempo het publiek, dat zich enthousiast laafde aan het alomtegenwoordige beeld. Fellini – niet voor niets de bedenker van de term ‘paparazzi’ in La dolce vita - voorzag al vroeg de invloed die de media op het gedrag van mensen zouden uitoefenen en verwees ernaar in zijn films (zoals het gigantische reclamebord met een tot leven komende Anita Ekberg in de episodenfilm Boccacio ’70).

Droom, 1 april 1975, Het dromenboek, een tekening van Federico Fellini.
© Fondazione Federico Fellini, Rimini.

Films, talks, events: Alles is Fellini
Fellini – The Exhibition gaat vergezeld van een uitgebreid omlijstend programma onder de titel ‘Alles is Fellini’. Onderdeel daarvan is een compleet filmretrospectief (van Luci del varietà uit 1950 t/m La voce della luna, 1990), en een workshop scenarioschrijven á la Fellini.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide en rijk geïllustreerde publicatie. De teksten zijn van de hand van de samensteller van de tentoonstelling: Sam Stourdzé. Vormgegeven door Joseph Plateau, Amsterdam. Uitgegeven door EYE en Amsterdam University Press.  Engels. ISBN 978 8964 5821. Prijs: € 34,95, onder andere verkrijgbaar in de EYE shop.

Tickets

Regulier €12,50
Reductie* €11,00
Vriend** €10,00
Museumkaart €3,50
Combiticket expositie & film € 18,50

 

* De Reductieprijs geldt voor CJP, 65+, Bibliotheekpas, Studentenpas, Stadspas en Huisvuilpas Amsterdam-Noord. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun pas (niet op de tentoonstelling).

** De Vriend-prijs geldt voor Vrienden van EYE. De Vrienden-pas dient aan de zaal getoond te worden. Lees meer over de voordelen van Vriend worden.

Kijk voor meer informatie op de ticketspagina.

Credits
De tentoonstelling is samengesteld door Sam Stourdzé, in samenwerking met EYE. Vormgeving tentoonstelling: Claus Wiersma. Grafische vormgeving: Joseph Plateau. De tentoonstelling komt tot stand met medewerking en ondersteuning van Fondation Fellini pour le Cinéma (Sion, Switzerland) en Fondation Fellini (Rimini, Italië).

 

 
 

Printervriendelijke versie

Delen |