Louis van Gasteren - Seismograaf van zijn tijd

Louis van Gasteren-retrospectief: 22 t/m 30 november 2012
Interview met Louis van Gasteren: 30 november, 19.00

Louis van Gasteren, Nederlands oudste en nog actieve documentairemaker, wordt in november 90 jaar. Filmmaker en kunstenaar Van Gasteren werd door de journalist Henk Hofland getypeerd als de ‘seismograaf van zijn tijd’, een cineast die op de huid van zijn tijd zat.

In de jaren vijftig verfilmt hij het optimisme van de wederopbouw. Een decennium later legt hij de roep om veranderingen van de avant-garde vast. Zijn latere films zijn meer beschouwend en blikken terug op perioden die onze samenleving bepaald hebben zoals oorlog en bezetting en de cultuuromslag van de jaren zestig. Van Gasteren maakte naam met spraakmakende documentaires over controversiële onderwerpen. Zijn documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil? (1969), waarin een oud-concentratiekampgevangene behandeld wordt met LSD, had een grote maatschappelijke impact.

Een groot deel van de films van Louis van Gasteren bevindt zich in de collectie van EYE en is intussen geconserveerd, als onderdeel van het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst. Ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Louis van Gasteren en de uitbreng van zijn nieuwste film Nema aviona za Zagreb organiseert EYE van 22 t/m 30 november een retrospectief van zijn werk.

 

 

Printervriendelijke versie

Delen |