Museumnacht - Suspense in EYE

r.

Museumnacht - Suspense in EYE (tickets via www.museumnachtamsterdam.nl )

18.15 - 02.00 uur

Museumnacht opent in EYE, met veel suspense
De Museumnacht gaat dit jaar op 3 november feestelijk van start in EYE. Van 18.40 tot 19.00 vindt de officiële opening plaats. Gabriella Maiorino presenteert Supernova #3, een spectaculaire choreografie ondersteund met visuals van Circus Family. Van 19.00 tot 02.00 schotelt EYE je een donkere Museumnacht vol filmische ‘Suspense’ voor. Het nieuwe pand is gebouwd op de plaats waar in de middeleeuwen het Amsterdamse galgenveld was. De plek was strategisch gekozen. Zeelieden die Amsterdam binnenvoeren, konden zien dat de stad streng toezag op het naleven van de wet. Vandaag de dag spookt het nog geregeld aan de oevers van het IJ en dat zal je merken tijdens de Museumnacht. Verwacht een avond vol griezelige gerauschmachers, zombiewalks langs het IJ, spannende muziek van Subbacultcha!, cinematic beats and bleeps van Red Light Radio en DJ Cinnaman en er is een middernachtelijk bezoek van al eeuwen gevreesde graaf Nosferatu. Zet je zenuwen op de proef en kom kijken, als je durft…

LET OP! EYE is deze avond alleen toegankelijk voor houders van een Museumnacht-passepartout. De deuren openen om 18.30 uur, van 17.00 uur tot 18.30 uur is EYE gesloten voor publiek. Kaartverkoop alleen via www.museumnachtamsterdam.nl

OFFICIËLE OPENING 18.30 – 19.00
EYE is trots dat de Museumnacht het nieuwe filmmuseum heeft gekozen als de locatie voor de officiële opening De Museumnacht trapt af met een speciale performance in de centrale arena. Voor ‘Supernova #3’ gaat choreografe Gabriella Maiorino de samenwerking aan met de audiovisuele designstudio Circus Family. De onderlinge interactie tussen publiek, dansers, projecties op de glaswand en de architectuur van EYE staat centraal in de performance.

PROGRAMMA:

ARENA
De centrale arena, de grootste ruimte van EYE, wordt deze avond omgetoverd tot een filmische danceclub.
19.00 – 00.00 Red Light Radio
Red Light Radio streamt tijdens de Museumancht live vanuit EYE. Red Light Radio is een online radiostation met als vaste basis een van de voormalige prostitutieramen op de Amsterdamse wallen. Het voormalige bordeel is nu populaire hang-out voor de Amsterdamse underground dancescene. Voor de Museumnacht steekt Red Light Radio het IJ over voor een speciale live uitzending vanuit EYE met maar liefst vijf DJ’s! De beats krijgen een filmisch tintje met speciale suspense-Bits & Pieces uit de EYE-collectie geprojecteerd op de glaswand van de Arena.
00.00 – 02.00 DJ Cinnaman
Cinnaman is misschien wel de meest diverse en meest getalenteerde DJ van Nederland. Bekend om zijn clubavonden Colors, die ook weer hun wortels hebben bij Red Light Radio. Cinnaman ondekt nieuwe muziekstijlen sneller dan jij ze kan uitspreken, en mixt ze sneller dan jij erop kan dansen. Met Lowlands, Amsterdam Dance Event, Lockdown en een vaste avond in de Trouw als slechts een paar wapenfeiten blijft de ster van deze muzikale duizendpoot maar rijzen.

CINEMA 1
19.30 – 21.30 Cinema Egzotik: Trailerama

Martin Koolhoven en Ronald Simons weten de weg in de krochten van de cinema, en behoeden tijdens deze Museumnacht tientallen buitenissige trailers uit diverse spannende cultgenres voor de vergetelheid. Voor deze speciale editie behandelen Martin en Ronald de Italiaanse, bloedzuigers en buitenaardse, post-apocalyptische, maniakale, alien en zombie-suspense, zet je schrap! In 5 blokken van 25 minuten: 19.30/19.55/20.20/20.45/21.10 uur.
21.45 – 23.35 Psycho (VS, 1960, Alfred Hitchcock)
Marion Crane (Janet Leigh) ontvlucht halsoverkop de grote stad na $40.000 te hebben gestolen van haar baas. Omdat het nacht werd en de hevige regen haar het zicht beneemt, stopt ze bij een motel dat gerund wordt door de wat verlegen, maar voor de rest schijnbaar normale Norman Bates (Anthony Perkins). Ze let echter niet op zijn hints (“We all go a little mad sometimes”) en neemt nietsvermoedend een verfrissend en van alle zonden zuiverend stortbad. Psycho is dé definitieve freudiaanse thriller die alle latere exemplaren tot voetnoten bij het werk van Hitchcock maakt. Gloednieuw gerestaureerde kopie.
00.00 – 01.30 Live Cinema Concert: Nosferatu, eine Symfonie des Grauens (DU 1921, F.W. Murnau)
Om middernacht verwacht EYE bezoek van de gevreesde Nosferatu (ook bekend als Dracula). Gijs van Schoonhoven, verzorgt live begeleiding met de dreigende tonen uit het authentieke bioscooporgel van EYE. De graaf Nosferatu stond bekend om zijn beest­achtige wreedheid. Zo zou hij met genoegen de uren­lange doods­strijd van zijn vermeende dertigduizend slachtoffers hebben geobserveerd. Na zijn dood werd hij vereenzelvigd met de vampier die voor­kwam in legenden uit de regio.

 

CINEMA 2
19.00 – 01.00 Subbacultcha!

Met muzikanten Patten (UK, dromerige beats met een rauw geluid), Modern Witch (een interpretatie van de soundtrack van Das Cabinet des Dr. Caligari), Mike Koldin (dromerige soundscapes met visuals), Wooden Constructions (Amsterdams post-punk kwartet), Mineral Beings (elektronisch geïnspireerde synth- en dreampop) en Spilt Milk (Amsterdamse folkband). Inclusief intrigerende projecties.
Tijdschema:
19.00 uur: Modern Witch
20.35 uur : Spilt Milk
21.15 uur: Mike Koldin
21.55 uur: Mineral Beings
22.35 uur: Patten (UK)
23.25 uur: Wooden Constructions

 

CINEMA 3
19.00 – 21.00 Jagten (Thomas Vinterberg, 2011)

Dit veelgeprezen drama van Thomas Vinterberg (Festen) draaide in de competitie van Cannes. Mads Mikkelsen speelt een kleuterleider die slachtoffer wordt van geruchten.
21.30 – 23.00 Eraserhead (David Lynch, 1980)
In Eraserhead wordt Henry Spencer, een labiele, vreemde jongeman met een excentrieke bos haar, tot een huwelijk gedwongen nadat hij zijn vriendin zwanger heeft gemaakt. Het kind blijkt een gruwelijk, nauwelijks menselijk creatuur dat ononderbroken huilt.
23.30 – 01.00 Night of the Hunter (Charles Laughton, 1955)
The Night of the Hunter is een Gothic thriller. De kinderen van een ter dood veroordeelde roofmoordenaar verbergen in deze film een geldsom van tienduizend dollar. Ze worden daarom achterna gezeten door een psychopathische priester (Robert Mitchum).

CINEMA 4
19.15/20.15/21.15 Interactieve workshop Gerauschmachen

Met Ton van Erp (pandemonium, diverse instrumenten) en Jelka van Houten bij fragmenten uit de vampierfilm Nosferatu.
22.15 – 00.00 Presumé coupable – Vincent Gareng
Alain Marécaux en zijn vrouw worden verdacht van systematisch misbruik van kinderen, onder wie hun eigen.
00.00 - 01.50 Psycho (VS, 1960, Alfred Hitchcock)

WORKSHOP
20.00 – 21.00 uur en 22.00 – 23.00 uur:  Zombie workshop

Ga als mens de workshop in en kom als zombie naar buiten! Desiree Bluyssen creëerde make-up, special effects, body paints voor onder andere Alles is liefde, theatershows van o.a.  Freek de Jonge en de promotietour van Pirates of the Caribbean, vanavond tovert zij je om tot "the walking dead"!

EXPOSITIE & BASEMENT
19.00 – 01.00 Lopende expositie: ‘Expanded Cinema: Isaac Julien, Fiona Tan, Yang Fudong’
19.00 – 00.00 Basement

struin zelf door de collectie van EYE met de diverse interactieve installaties in de Basement.

ROOM WITH A SCENE – Thrilled by Bavaria
In EYE’s exclusieve Room With a View stap je vanavond in een heuse filmset. Maar niet zomaar iedereen kan naar binnen, daarvoor moet je eerst door de screening van de Master of Suspense himself. Als je geluk hebt speel jij een scene na van een nog geheime suspense-classic en wordt er een gestileerde set-foto gemaakt waar jij en je vrienden zelf de filmsterren zijn! De Room with a View wordt deze avond onder spanning gezet door Bavaria.

RESTAURANT
Tijdens de Museumnacht is het restaurant geopend tot 00.00 en serveren we een speciaal Museumnacht-menu waarbij alle gerechten onder € 10,- zijn! Het Museumnacht menu bestaat uit:
- Preistamppot met gehaktbal en jus € 9,50
- Penne pesto met courgette en gepofte paprika € 8,50
- Gemengde salade met kuode gegrilde groentes en geitenkaas € 7,50

Printervriendelijke versie

Delen |