100-jarigen schitteren in EYE

De Bertha

Op 27 oktober neemt EYE deel aan de wereldwijde UNESCO Audiovisueel Erfgoeddag. Hoofdfilm is de verloren gewaande De Bertha (1913). Op deze dag komen onze voorouders weer tot leven op het witte doek. We zijn onder andere deelgenoot van bijzonder ijsplezier op de Zuiderzee bij Monnickendam en zien prachtige beelden van Haarlem en IJmuiden.

De wereldwijde UNESCO Audiovisueel Erfgoeddag wordt sinds 2005 jaarlijks georganiseerd, om het belang van conservering en restauratie van film onder de aandacht te brengen.

Hoogtepuntop 27 oktober is de vertoning om 16.00 van de vroege Nederlandse stille film De Bertha (Louis Chrispijn sr., 1913, live begeleiding door Wim van Tuyl), met filmster Annie Bos in de hoofdrol. Regisseur Chrispijn sr. draaide fraaie buitenopnamen van de haven van IJmuiden en Haarlem. De Bertha, die tot voor kort te boek stond als verloren, is in 2011 teruggevonden en gerestaureerd met behoud van de originele kleurtinten.

De vertoning van De Bertha wordt omlijst door korte stille films met unieke beelden uit 1912. Voorafgaand  aan het programma vertelt EYE-collectiespecialist Elif Rongen-Kaynakçi over de bijzondere problemen die zich voordoen bij het restaureren van films uit de begintijd van de cinema.

Bezoekers van de reguliere filmvoorstellingen bij EYE worden op 27 oktober getrakteerd op een korte inleiding door EYE-medewerkers bij een voorfilmpje uit de vermaarde Desmet-collectie. Van 20 tot en met 27 oktober zijn alle boeken, dvd’s en producten over de collectie van EYE met korting verkrijgbaar in de museumshop.

Printervriendelijke versie

Delen |