'Found Footage: Cinema Exposed' openings-tentoonstelling

Christoph Girardet & Matthias Müller; Kristall, 2006

EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ, opent op 5 april met Found Footage: Cinema Exposed. De tentoonstelling en het parallel lopende filmprogramma laten zien hoe kunstenaars en filmmakers gebruik maken van het vrijwel onuitputtelijke reservoir aan beelden dat te vinden is in filmarchieven, op internet, tv en DVD.

In het nieuwe gebouw aan de IJpromenade brengt EYE jaarlijks vier grote internationale tentoonstellingen op een oppervlak van ruim 1.200 m². Er is aandacht voor belangrijke filmauteurs en presentaties op het raakvlak van beeldende kunst en film; de tentoonstellingen belichten zowel de filmgeschiedenis als interessante ontwikkelingen in de hedendaagse cinema.

Found Footage: Cinema Exposed vormt de spectaculaire aftrap van de tentoonstellingenreeks. De openingstentoonstelling legt de fascinatie bloot van kunstenaars en experimentele filmmakers voor het werken met gevonden films en beeldfragmenten, waaraan ze een nieuwe, originele draai geven. Het in filmarchieven, op internet, tv, dvd en in speelfilms opgedoken beeld dient als ruwe grondstof en krijgt een andere betekenis in nieuwe films, installaties en presentaties.

Tot de deelnemers behoren onder meer Bruce Conner (1933-2008), Douglas Gordon en David Claerbout. Beeldend kunstenaars Aernout Mik en Christoph Girardet ontwerpen speciaal voor de tentoonstelling een installatie, gebaseerd op de EYE-collectie. Rond de tentoonstelling vindt een uitgebreid activiteitenprogramma plaats met lezingen, debatten en filmvertoningen.

Found Footage: Cinema Exposed is samengesteld door Jaap Guldemond, Director of Exhibitions van EYE.

Printervriendelijke versie

Delen |