Restauratie The Spanish Dancer te zien in MoMA

Gerestaureerd door EYE, nu te zien in New York: The Spanish Dancer

Na eerdere voorstellingen in San Francisco, Washington, Pordenone (Italië) en recentelijk in Londen (London Film Festival) is de gerestaureerde versie van The Spanish Dancer, met Pola Negri in de hoofdrol, deze week te zien in het Museum of Modern Art in New York.

Afgelopen voorjaar voltooide EYE de restauratie van The Spanish Dancer, een stille film uit 1923, met de vermaarde filmster Pola Negri in de vrouwelijke hoofdrol. De nieuwe kopie beleefde op 14 juli zijn première op het San Francisco Silent Film Festival. Zowel bezoekers als filmspecialisten waren vol lof over de kwaliteit van de complexe restauratie.

De restauratie van Herbert Brenons The Spanish Dancer – een typische vroege Hollywoodproductie – , met Pola Negri, Wallace Beery en Antonio Moreno in de hoofdrollen, bracht de oorspronkelijke film terug in de herinnering. Stond The Spanish Dancer voorheen bekend als ‘bombastisch kostuumdrama’, nu, in de originele montage, bleek Pola de ster van een weelderig vormgegeven en grappige 'swashbuckler'. Reden ook voor het vermaarde Museum of Modern Art in New York om de film te vertonen tijdens het MoMA International Festival of Film Preservation (11 oktober t/m 12 november). De voorstellingen vinden plaats op 31 oktober en 4 november en gaan vergezeld van live pianobegeleiding.

Na de voorstellingen in New York is de film in december nog te zien in de Cinemathéque Française in Parijs, als onderdeel van het nieuwe stille-filmfestival Toute la mémoire du monde – Festival international du film restauré (28 november t/m 2 december) en in Cinema Zuid, Antwerpen. The Spanish Dancer keert in januari 2013 weer terug naar Amsterdam, waar de film wordt vertoond in de serie Cinema Concert.

 

Printervriendelijke versie

Delen |