The Loneliest Planet

The Loneliest Planet Julia Loktev (VS/DE 2011)
Taal: Engels, ondertitels: geen
113 min - Previously Unreleased

Voor haar tweede speelfilm wist de Russisch-Amerikaanse Julia Loktev acteurs Gael García Bernal en Hani Furstenberg te strikken. De twee spelen een jong koppel op backpackerstrip in Georgië. The Loneliest Planet was niet eerder in Nederland te zien.

Het landschap is spectaculair, de lucht ijl en de weg gaat steil omhoog. Aan de hand van gids Dato klimmen Alex en Nica door de bergen van de Kaukasus, enkele weken voor hun huwelijk. De twee maken zorgeloos grappen en lijken vrij weinig te begrijpen van de benarde omstandigheden waarin de meeste Georgiërs leven. Een onverwachte ontwikkeling in hun relatie zet wederzijdse verwachtingen echter onder druk.

Voor The Loneliest Planet verdiepte Loktev (1969, Leningrad) zich in ‘Expensive Trips Nowhere’, Tim Bissells verhalenbundel over westerlingen op reis in exotische delen van de wereld. Het resultaat is een filosofisch getinte vertelling over relaties, reizen en het verstrijken van de tijd. De film werd gedeeltelijk opgenomen met een uit de Sovjettijd stammende Lomo-lens, resulterend in de typerend gedempte kleurstelling van de Oost-Europese cinema.
Gouden Luipaard-competitie (filmfestival Locarno).

Fijne, broeierige film met scherpe observaties en fraaie beelden… (**** VPRO/Cinema.nl)
Sterk en subtiel spel...maakt de spanning om te snijden...herkenbare en ijzingwekkende schets... (**** Filmkrant)
 

Printervriendelijke versie

Delen |