Tony Manero

Tony Manero Pablo LarraĆ­n (CL/Br, 2008 )
Taal: Spaans, ondertitels: Nederlands
97 min

Santiago, 1978. Een psychotische John Travolta-imitator die helemaal niet op Travolta lijkt, gaat over lijken om zijn irreële dansambities waar te maken. Hij is geobsedeerd door Tony Manero, de hoofdpersoon uit Saturday Night Fever.

Deze gewelddadige sjacheraar staat symbool voor het Pinochet-regime, waarin iedereen zonder moreel kompas moet zien te overleven. Als zelfs familie tegenover elkaar komt te staan, ontstaat er in de jaren zeventig een ieder-voor-zich-mentaliteit met fatale gevolgen. Ook de imitator denkt zich van alles te kunnen permitteren: hij gaat tot het uiterste om een nieuwe, oplichtende dansvloer aan te leggen en zijn concurrenten uit te schakelen. Larraíns goed ontvangen debuut verandert vaak van toon, van zwarte humor naar harde confrontaties, die gelijke tred houden met de onverwachte plotwendingen.


Voorfilm: Brazaletes
Cristóbal Sobera, Néstor Pérez (Chili, 2010)
Geen dialoog, kleur, 7’

Korte animatiefilm, gesitueerd in een totalitaire maatschappij. De publieke orde wordt bewaakt door een hightech beveiligingssysteem genaamd Brazaletes. Een mysterieuze zelfmoord ontregelt het systeem. 

 

Meer informatie
Trailer, IFFR, DVD. Volkskrant, Interview Cinema.nl, Variety, Screen Daily.

Printervriendelijke versie

Delen |