VPRO-Fellinispecial: Roma + Fellini - The Exhibition

VPRO-Fellinispecial: Roma + Fellini - The Exhibition Federico Fellini (FR/IT 1972)
Taal: Italiaans, ondertitels: Nederlands
128 min.  - Fellini - The Exhibition

Federico Fellini is een van de gezichtsbepalende meesters van de naoorlogse Italiaanse cinema. Op vrijdag 12 juli is er voor VPRO-leden en -lezers een Fellini-special: deze geeft toegang tot Fellini - The Exhibition en de vertoning van Roma in de grote zaal van EYE, ingeleid door VPRO’s Lotje IJzermans en EYE-programmeur Jan van den Brink.

11.00 -21.00  Bezoek op eigen gelegenheid aan Fellini - The Exhibition
16.30 -17.30     EYE Filmcafé in het teken van Fellini (gratis toegang)
21.00- 23.15     Roma, ingeleid door Lotje IJzermans en Jan van den Brink (programmeur EYE)

Over Roma (1972), Fellini´s ode aan de Città Eterna, de Eeuwige Stad Rome
Bitterzoete jeugdherinneringen, groteske bordeelscènes en een verkeersopstopping op Rome’s ringweg vormen een paar van de ingrediënten van Fellini’s in scène gezette documentaire. In zeven episoden brengt Fellini een hommage aan de stad die hij als provinciale jongeling voor het eerst bezocht: ‘Rome heeft mij gecreëerd en ik creëer Rome.’

De regisseur probeert te midden van een enorme verkeerschaos met zijn crew een documentaire over Rome te maken. Fellini veroorlooft zich bizarre uitstapjes, die zijn ontsproten aan zijn uitbundige verbeelding. Zo doorsnijdt hij zijn vertelling graag met een ‘modeshow voor geestelijken’, waarin een bizarre parade van nonnen, kardinalen en bisschoppen in surreële creaties voorbijtrekt. Voordat hij een groep motorrijders door nachtelijk Rome laat razen voegt Anna Magnani, ‘het levende symbool van Rome’, de opgewonden regisseur toe: ‘Ga toch slapen, Federico.’ De ondertitel van de film ‘De opkomst en val van het Romeinse Rijk, 1931 - 1972’ verwijst op ironische wijze naar Fellini’s overtuiging dat de weergave van geschiedenis altijd persoonlijk is.

Tickets kopen: klik op de voorstelling in het menu rechts boven op de blauwe knop 'Koop tickets'
Tentoonstelling en film met inleiding €18,50 online en €19,00 aan de kassa van EYE (regulier €21,00). De VPRO-ticketcode is EYEFELLINI. Heeft u een Museumkaart dan betaalt u voor tentoonstelling en film €13,50 online en €14,00 aan de kassa (regulier €16,00). Uw VPRO-ticketcode is dan EYEFELLINIMK. Deze aanbieding is niet geldig in combinatie met andere kortingen.U koopt uw ticket online? Loopt u dan op 12 juli nog even langs de kassa in EYE om uw tentoonstellingsticket op te halen of uw Museumkaart te laten scannen.
 

 

Printervriendelijke versie

Delen |