Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Amsterdam Art Weekend in EYE

23 - 26 november 2017

Feest in de Arena met Rafaël Rozendaal, een bijzondere performance-lecture van de Libanese kunstenaar Rabih Mroué en drie programma’s met kunstenaarsfilms in de IDFA-programmering: tijdens Amsterdam Art Weekend neemt EYE je mee in de wereld van de hedendaagse kunst. Het programma is een samenwerking van Amsterdam Art Weekend, IDFA, EYE en het Prins Claus Fonds.

Vier dagen lang, van donderdag 23 tot en met zondag 26 november, staat Amsterdam in het teken van hedendaagse beeldende kunst, met bijzondere aandacht voor jong talent. Meer dan dertig galeries, musea en kunstinstellingen als de Rijksakademie, Foam, het Stedelijk Museum en EYE openen hun deuren en organiseren speciale tentoonstellingen, performances, lezingen, debatten en artist talks.  
 
Ook het filmmuseum laat zich niet onbetuigd. Tijdens het IDFA-festival in EYE zijn drie bijzondere filmprogramma’s te zien met werk van hedendaagse kunstenaars als Sebastián Díaz Morales, belit sağ, Yael Bartana en Jeroen Jongeleen.

internetinstallatie, VR-kunst

En er is meer: tijdens het event An Evening at EYE (24 november, 21.00-24.00) kun je je onderdompelen in een grote installatie van de gerenommeerde internetkunstenaar Rafaël Rozendaal. De laatste jaren heeft deze Nederlands-Braziliaanse kunstenaar naam gemaakt met kunstwerken in de vorm van intrigerende websites, waarmee hij een publiek van meer dan 60 miljoen unieke bezoekers per jaar bereikt.

De in de pers geprezen tentoonstelling Locus – Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães is van 22.00 tot middernacht gratis geopend. Daarnaast is er een VR-installatie te zien: het tijdens het Filmfestival in Venetië bekroonde Bloodless van de Koreaanse Gina Kim en Iris Woutera de Jong geeft een bijzondere performance. Ook is er muziek uit de DJ-mengtafel: vanaf elf uur ’s avonds wordt de Arena dansvloer.
 
Niet te missen is de bijdrage van de Libanese Rabih Mroué (1967), die zich internationaal manifesteert als acteur, regisseur, toneelschrijver en beeldend kunstenaar. Veel van zijn werk gaat over de complexe geschiedenis van zijn geboorteland; speciaal voor EYE treedt hij op met Sand in Eyes (24 november, 21.00). In deze multimediale theatrale lezing verkent Mroué de beeldpolitiek achter islamistische wervingsvideo’s aan de hand van materiaal dat de Duitse veiligheidsdienst wist te bemachtigen.

Volledig aanbod