Skip to content

Eye Society Cinemaquiz

© Mark Hadden

De een ziet er een meeuw in die is neergestreken op de oever van het IJ, de ander een oog dat ons over het water een knipoog zendt. Zeker is dat het futuristische gebouw van Eye Filmmuseum vanaf het eerste moment tot de verbeelding heeft gesproken en iedereen het zag. Amsterdam kreeg er een iconisch gebouw bij, een land-mark dat direct wereldwijd aandacht trok.

De architecten van het DMAA zochten in hun ontwerp een analogie met de beweeglijkheid en het licht van de film. Door zijn veelhoekige vorm biedt het gebouw vanuit elk standpunt een andere aanblik. Daarbij maakt het met zijn wijd uitgeslagen vleugels, net als film, het onmogelijke werkelijkheid. Dus eigenlijk zijn alle antwoorden goed!

Sinds Eye in Amsterdam Noord staat heeft Amsterdam het gebouw direct in de armen gesloten. En dat is niet alleen voor het museum van betekenis. Eye verbindt Amsterdam Noord met de rest van de stad. Het gebouw wenkt Amsterdammers en toeristen naar de overkant van het IJ. Dus misschien toch een knipoog?

Word vriend van Eye en draag bij aan alles wat er in dit gebouw mogelijk is!

In de afgelopen decennia heeft Eye een verzameling bijeengebracht die de belangrijkste aspecten van de filmgeschiedenis weerspiegelt (1898 tot nu). Onze collectiespecialisten vinden verloren gewaande films terug, restaureren en digitaliseren de films met het doel de collectie toegankelijk en herbruikbaar te maken voor iedereen. Zo zijn de films te bewonderen in uiteenlopende programma's zoals Eye Classics en online via de Eye Film Player. De Vrienden van Eye maken dit alles mogelijk. Word ook Vriend (vanaf € 50,- per jaar) en we geven je een exclusief kijkje achter de schermen in Eye Filmmuseum.

BEKIJK ALLE VOORDELEN

Eye Society: Like Film Love Eye
rondleiding Eye museumgebouw door Remco en Stefan
Bij de gastenbalie tijdens een Eye Scoiety evenement worden leden verwelkomt door medewerkers van Eye
© Jordi Wallenburg
Oud-directeur Sandra den Hamer spreekt een publiek van Eye Society leden toe tijdens een Eye Society evenement
© Jordi Wallenburg
Een bezoeker van Eye bekijkt tijdens een evenement van de Eye Society een tijdelijke tentoonstelling van foto's van Robby Müller
© Jordi Wallenburg