Collectieblog

 • De Nefito: Who’s who in de Nederlandse filmwereld van de jaren dertig

  donderdag 21 september 2017

  Nefito cover

  Hoe word je bekend als filmster? Om jezelf in beeld te brengen bij het grote publiek, zijn er in onze tijd volop (gratis) publiciteitsmiddelen, waarvan Twitter en Instagram misschien wel de belangrijkste zijn. Maar hoe brachten acteurs zichzelf en hun prestaties vroeger aan de man? In de bibliotheek van EYE vind je Nefito, de Nederlandse Film- en Toneel Almanak uit 1935. Als je daar in stond, dan was je Iemand.

  Zo belandde de charmante toneelacteur Leo den Hartogh in 1935 zonder enige camera-ervaring pardoes in de zomerfilm Jonge harten. Zeventig jaar later vertelt hij daarover  in het interviewboek De Pioniers van Annemieke Hendriks. De regisseurs hadden een oproep geplaatst in De Telegraaf, “waarop meer dan tweehonderd mensen reageerden. Maar ik niet, ik werd gevraagd. Ik stond in vele castingboeken.”

  Nu was Den Hartogh niet de meest bescheiden persoon, zoals hij even later in het interview toegeeft: “Om even ijdel te zijn: toen ze mij zagen, sprongen ze een gat in de lucht.” De vermelding ‘vele castingboeken’ zal in ieder geval wat overdreven zijn; voor de Nederlandse filmindustrie was Nefito in ieder geval het eerste castingboek. Maar daar stond hij in ieder geval in, op pagina 77, en hoe. Met een foto waar tienermeisjes bij in katzwijm zouden vallen, wordt hij aangeprezen als specialist in ‘Jonge rollen en charmeur’, speelt gitaar en zingt Franse chansons, en tot slot beoefent hij ‘Alle sporten zeer goed.’

  Nefito Lily Bouwmeester

  Bijzondere eigenschap: autorijden

   De Nefito was een cast- en crewboek, een who’s who  voor de film- en toneelwereld. Zulk soort gidsen bestonden in het buitenland al, zo wordt in het voorwoord aangegeven. De eerste editie verscheen vol goede moed in april 1935 in een oplage van 1000, maar de uitgave zou geen lang leven beschoren zijn: voor zover bekend zou de tweede in 1936 ook de laatste zijn. Ik heb ze beide in mijn bezit, en het is een ware schat aan informatie voor wie iets te weten wil komen over de Nederlandse filmwereld in de jaren dertig. Dit is het onderwerp waarmee ik me bezighoud, en bij elke film uit die periode die ik kijk, sla ik de Nefito weer even open (staat hij of zij erin??). Het is daarnaast heel bijzonder om een gids die destijds waarschijnlijk gretig werd doorgebladerd door iedereen die een rol speelde in de speelfilmindustrie, in handen te hebben.

  Het is erg vermakelijk om te zien hoe acteurs zich in die tijd presenteerden. Zo zijn er acteurs die hun komische talenten naar voren brengen, en is er iemand die zichzelf aanprijst als ‘De man die NOOIT lacht’. Er is het ‘exotische type’, de ‘karakterspeler’ en een aantal acteurs zijn gespecialiseerd in ‘jonge liefdes- en sportrollen’. Als bijzondere capaciteiten kruisen sommige vrouwelijke actrices ‘autorijden’ aan;  opvallend genoeg geven de heren dit nooit aan. Er waren nog weinig autobezitters in die tijd, en voor vrouwen was dit waarschijnlijk helemaal ongebruikelijk.
   
   Crisis


   Dat film en toneel samen een boekje deelden, toont al aan hoe verstrengeld die twee werelden in die tijd nog waren. Omdat er nog niet zozeer sprake was van een echte filmindustrie in Nederland, waren er nog weinig echte filmacteurs. De producenten aasden dus op de vedetten van de bühne.  Film was toen al een kostbaar medium en daar kwam nog een crisis bij, waardoor er tussen 1929 en 1934 nauwelijks Nederlandse speelfilms zijn gemaakt. Maar met de komst van de geluidsfilm in Nederland (de eerste, Willem van Oranje, ging begin 1934 in première) was er weer nieuw optimisme ontstaan, wat ook blijkt uit de komst van dit ‘smoelenboek’. Nefito

   

  Hotspots Amsterdam en Den Haag

  Het boekje geeft ook been beeld van de habitat van de incrowd. Ook het adres wordt vermeld, en daaruit blijkt dat de filmwereld twee hotspots kende: Amsterdam en Den Haag. Daar waren de twee grote geluidsfilmstudio’s, beide net nieuw gebouwd: Cinetone in Amsterdam en Filmstad van filmtycoon Loet C. Barnstijn in Wassenaar. Op een paar uitzonderingen na wonen alle filmacteurs en vaklieden in de Nefito in een van die steden. Je moest dus in de buurt wonen, anders werd het niks.

  In Amsterdam was de straal zelfs nog kleiner: iedereen was woonachtig in Amsterdam-Zuid of in het centrum. Evenals het Amstelhotel was Hotel Schiller aan het Rembrandtplein een belangrijke hotspot, het ‘ trefpunt voor Hollands Hollywood’ zoals de advertentie het aanprijst. Ook wordt het aangeprezen met ‘rijks-telefoon, stroomend warm en koud water op alle kamers’.  Stillfotograaf en latere Cinetone-studiomanager Bobby Rosenboom vertelde in een interview dat al bij de eerste film die in Cinetone werd opgenomen,  de medewerkers op zaterdagmorgen in Schiller zaten te wachten op het loon dat ze maar niet kregen. “De centen bleken al na één draaiweek op te zijn.” Dat was ook kenmerkend voor de Nederlandse filmindustrie in die tijd.

  Protesen voor gelaatsverandering

  Ook alle benodigde uitrustingen voor film en toneel kon je vinden via het boekje. Zo staan er reclames in van allerlei bedrijven en ateliers:  van kostuums, tabak (r. peukert aan de Spuistraat), muziekinstrumenten, touringcars, juweliers, fotografen en decorbouwers. Een tandarts prijst zichzelf aan, gespecialiseerd in ‘protese werk, niet van echt te onderscheiden’, geschikt voor ‘gelaatsverandering’. De bijgevoegde foto’s laten zien dat de tandartspraktijk toen heel wat gezelliger was ingericht dan nu, met Perzische tapijten, schilderijen aan de muur en Chesterfield fauteuils om het wachten te veraangenamen.

  Nefito Mies Versteeg

  Het uiterlijk was toen ook al een factor van cruciaal belang. De toen al gelauwerde theateractrice Mary Dresselhuys kreeg na een proefopname voor de hoofdrol in de film De Kribbebijter van de Duitse regisseur Hermann Kosterlitz in het Amstelhotel te horen: “Leider, gnädige Frau, sind Sie sind nicht zu fotografieren.” In de Nefito is ze niet te vinden.

  Net als nu werden schoonheidsfoutjes op de foto’s vakkundig weggetoverd, zij het nog niet met Photoshop maar met retoucheertechnieken. In het boek van het Stadsarchief Amsterdam over fotostudio Merkelbach, die toen aan het Leidseplein gevestigd was, wordt verteld dat retoucheren eigenlijk een vrij standaard procedure was, maar ‘de zorg die aan de retouche werd besteed, was het handelsmerk van het huis.’ Om iedereen een vlekkeloze look te geven werd ‘het negatief na ontwikkeling begoten met een natte lak. In deze laag bracht de retoucheur met een naalddun potlood minuscule krasjes aan en voorzag zo iedereen van een gave huid. Zelfs in de simpelste opname zat al gauw anderhalf uur werk.’ Het retoucheerwerk ging toen al best ver: ‘Plooien in de stof of krullen in het haar kregen een extra accent, te dikke vingers werden slanker gemaakt, wallen onder de ogen weggewerkt- alles was maakbaar.’ Dat dit niet altijd even goed lukt, toont de bovenstaande foto van ‘karakter-speelster’ Mies Versteeg.

  Starfotograaf

  Merkelbach is al genoemd, maar verreweg de meeste foto’s in de Nefito zijn gemaakt door Godfried de Groot.  Kees Brusse, die ik kort voor zijn overlijden in 2013 interviewde, debuteerde als kindsterretje in Merijntje Gijzen’s Jeugd (1936) en werd later door hem gefotografeerd, vertelde over hem: “De Groot was een echte starfotograaf. Hij werkte met glamour: kostuums, de juiste belichting. Mies [Merkelbach, VdL] deed dat wat minder. Als je een foto liet maken bij Godfried, dan werd je voor vol aangezien.” Zijn divaportretten sierden steevast het weekblad Cinema en theater, waar hij tot de redactie behoorde. Brusse staat niet in de Nefito, maar wel het ondeugend en verlegen in de camera kijkende jongetje Marcel Krols, dat Merijntje speelde.

  Voor Nederlandse filmkrachten

  Het boekje doorbladerend, zou je de indruk kunnen krijgen dat er alleen maar Nederlanders werkten in onze filmindustrie. Het tegendeel was waar. De meeste regisseurs kwamen uit Duitsland. En zo gold het eigenlijk voor bijna alle belangrijke functies in die tijd, van editor tot cameraman en producent; met name Duitse exils die voor het naziregime gevlucht waren, hielden onze filmindustrie overeind. Behalve de grote producent Rudolf Meyer is niemand van hen te vinden in de Nefito. De buitenlandse vaklieden waren veel meer ervaren, en dit wekte wat jaloezie op in de Nederlandse filmwereld. In de kranten was een toenemende discussie gaande over in hoeverre de buitenlanders vrij vertaald ‘onze baantjes inpikten’. Het kan dus ook deze minder kosmopolitische beweegreden zijn geweest voor de Nefito, om de Nederlandse filmkrachten meer voor het voetlicht te brengen.

  Nefito advertentie

  Een belangrijke vraag blijft onbeantwoord: Wat moest je als acteur of andere professional doen om in de Nefito te komen? Moest je ervoor betalen? De vermelding in de oproep ‘Billijke conditiën’ lijkt hier wel op te wijzen. Was er een commissie die zorgde voor selectie aan de poort? Het voorwoord vermeldt dat de gids gratis en ongevraagd werd toegezonden aan ‘belanghebbenden’, waarmee wordt verwezen naar ‘Regisseurs, Productie-leiders en theater-Directie’s.’ Het vervolgt verontschuldigend: ‘Uiteraard de korte tijd van voorbereiding, hebben wij niet aan alle aanvragen kunnen voldoen, daar wij rekening moeten houden met het belang der contractanten’. Het voorwoord is ondertekend door de uitgever, A. Leo Bonefang in Den Haag. Dit is wellicht familie van Alex Benno (zijn werkelijke naam was Benjamin Bonefang), een regisseur die ook in de Nefito staat. In ieder geval zullen er criteria zijn geweest voor selectie, maar die zullen waarschijnlijk nooit worden opgehelderd. Dan is het in onze tijd, met de invloedrijke sociale media, toch een stuk democratischer geregeld.

   

   

   

 • On handling the Peter Rubin Collection Blog #1

  woensdag 6 september 2017

  Figure 1: The Peter Rubin Collection as I found it.

  Piles and piles of dusty ‘banana’ boxes stacked on 6 pallets, handwritten scribbles and stickers:  Pretty much every archivist’s nightmare awaited me on the first day of my internship at the EYE collection center. I was taken on to assist experimental film curator Simona Monizza on the rather extraordinary (for EYE standards) Peter Rubin collection. Consisting of mostly VHS (and Super VHS) tapes, photographic slides, audio cassettes, an immense amount of documents but also some 16mm reels and even floppy disks, this project is outside the EYE’s comfort zone. This collection was donated to the EYE by the Amsterdam VJ academy in 2016 since it seemed like a logical home considering Peter Rubin’s film collection is already stored at the EYE. The second week (of my four month long internship) is coming to an end, and this blogpost is to share with you the progression of the challenging Peter Rubin collection.

  Before I dive into the progress of this collection, some words about Peter Rubin and his work. Rubin was born in 1941 in the U.S.A. and studied filmmaking at the New York University. In 1968 Rubin moves to Amsterdam where he continues his career as a filmmaker. In 1976 he starts working for Holland Experimental Film (HEF)  until well into the 1980’s. The 80’s were the real turning point for Rubin’s career as he digresses from film and enters the glitchy wonderland that is VHS. It was then that Rubin started working at the infamous Amsterdam club Mazzo as their in-house VJ (Video Jockey). Rubin worked 7 days a week at the Mazzo producing live video shows everyday until  Mazzo finally closed its doors in 1989. At that point Peter Rubin’s career was at its highest point and it was then that Rubin started VJing in Germany in the Techno collectives Mayday and Love Parade. He worked closely with the renowned German DJ Westbam producing the collection of music videos “A Practicing Maniac at Work”. At the time he still kept Amsterdam as his base and also worked in several parties at the Panama and Melkweg and raves like Immortality and Awakenings. He lived most his life in Amsterdam but soon before his death moved to Berlin until he passed away in 2015. After his death the VJ academy with the help of his family and friends managed to collect all his work and belongings which is now in the possession of the EYE.

  For this project we have decided to focus on Rubin’s VJ work in the 1980’s and 1990’s, as we see it as the core of this collection, and assess the overlaps between his film and VJ practice. Once the research phase is done, the goal is to preserve and digitize a number of VHS tapes we find critical and eventually be able to reconstruct one of his shows. But before we get to that, we have to sort out the collection we acquired from the VJ academy which is what we are focusing our efforts on at this moment. The collection arrived at the EYE in boxes Rubin put together himself with his written notes on them. These boxes contained his works as well as a lot of his personal belongings; from postcards to sweaters to an entire boxes of taped sports championships (see figure 2), VHS tapes with anything related to 9/11 World Trade Center attacks, and it is tapes like these which prove to be one of the main problematics of this project.

  Figure 2. Euro and World Cup Soccer championship tapes

  Figure 2. Euro and World Cup Soccer championship tapes

  The first two weeks consisted of a lot of inventorying, sorting and carrying boxes. The pallets we focused on were those which contain boxes of VHS tapes (namely pallets 1 and 3). Each pallet consists of ~20 boxes and each box fits 69-72 tapes, so a total of ~2400 tapes and the boxes were given an individual number.

  In the beginning of this process we were very thorough, giving an inventory number and cataloguing each tape in a spreadsheet. Each tape got a unique inventory number which indicated Peter Rubin (PR), the given box number and their given tape number. So the first tape of box 34 would indicate PR-34-001 (see figure 3). This strategy, although the most thorough, proved to be extremely time consuming. I could only get through 2 boxes in each day which meant working on each box for 3.5 hours nonstop. We found that a lot of tapes seemed entirely personal, movies he liked, sports matches and world news which meant a lot of work thoroughly inventorying tapes which would likely be discarded later in the process.

  Figure 3. Box 34 inventoried with individual numbers

  Figure 3. Box 34 inventoried with individual numbers

  After an interview with Daan Nolen from the VJ academy which was illuminating on Peter Rubin’s and VJ workflow in general, we decided to change our strategy. Instead of inventorying each and every tape we decided to go through boxes and mark the tapes we thought would be most relevant and take photos to document everything (See Figure 4). The photos would then be sent to people who are more knowledgeable on Rubin’s work and then be checked to see if we missed marking any important tape in our selection. Of course this method runs the risk of missing something that could potentially be important but the limited time and funds do not allow a deeper investigation at this time. Our motto is: “When in doubt, mark it!”. This change of strategy proved to be faster and more efficient in terms of output and as I write this, we managed to go through all of the boxes with VHS tapes and can definitely say that we have a much clearer overview of what is in the VHS collection. 

  Figure 4. Tapes marked with the green dot as important

  Figure 4. Tapes marked with the green dot as important.

  The above process ran rather smoothly but there are some issues we faced which I will highlight in the following paragraphs. Firstly, a main issue we dealt with at this moment is deciphering what is on the tapes. Fortunately most tapes have some sort of identifiable text and from viewing some tapes we discovered that the text matches the content. The issues with the texts is that they range from a number, to an event name, or in a lot of cases a large amount of content information which at times is rather obscure (See figure 5). A number of tapes also contain pieces of paper, a lot of the time with what we discovered to be time codes relating to specific images (see figure 6). In time a lot of these texts became more and more clear. For example we found a number of “Barb” tapes, which in the beginning we thought referred to Barbie but later on I found out that they refer to a specific event series at the Panama in Amsterdam called “Barbarella”. Similarly a lot of tapes referred to an Elsa which I discovered refers to Elsa Wormeck a.k.a. Elsa for Toys, a VJ who worked with Rubin in the Love Parade parties and at the production company Mediamorph in Berlin. The abbreviations IMM refers to Immortality (a party in Amsterdam), NF refers to No Frontiers another event in the Netherlands, TJ to Tape Jockey and LP could refer to either Love Parade or Long play (a method of recording content on a tape which allows for more content in less space). Though these names and abbreviations have become clearer, some are still obscure, for example he used the abbreviation NG, ODY, SLUV and LIB a number of times and the name Jos is constantly reappearing but we do not know what and whom Rubin is referring to (if anyone has any idea do let us know).

  Figure 5. Example of tape with a lot of content information.

  Figure 5. Example of tape with a lot of content information.

  Figure 6. Example of paper note with information inside tapes

  Figure 6. Example of paper note with information inside tapes

  Figure 7. IMM tapes referring to the Immortality parties

  Figure 7. IMM tapes referring to the Immortality parties

  Furthermore another question, which is also a more ethical one, is what to do with all the content tapes we have received. We call content tapes, tapes which contain material directly recorded from television, either for inspiration or for entertainment, these tapes can also be referred to as “source” tapes. Being a VJ, Rubin relied heavily on not only the animators and technicians who worked with and for him, but a great part of his work process was taping footage directly from television. A lot of the time he would tape entire TV programs but then would copy an excerpt from them and would add it to a compilation tape, thus:  Do we then keep the source tape (what we also call content tape) or simply the compilation tape? The line between the tapes he used for his work and the tapes he used for his personal entertainment is permeable and thin. This question is then followed up by another issue: Copyrights. A lot of these TV programs have different authors and owners which EYE does not have the rights to. Of course this is not a problem if the material will never be published or used but simply kept as a document of Rubin’s work flow, but their storing also requires space.

  In the coming weeks we will continue inventorying and hopefully start the process of making some selections for digitization.

  By Eleni Tzialli (Intern Experimental Film Collection)

  experimentele film, filmcollectie, VHS, tape, VJ, Peter Rubin, media art
 • Reclame vereeuwigd op glas: Bioscoopreclames op glasdia’s

  maandag 28 augustus 2017

  De films die in het bezit zijn van EYE filmmuseum vormen op zichzelf een prachtige collectie. Maar films vertellen slechts de helft van het verhaal. Elementen als de artefacten uit de productie en vertoning van films, zoals de apparatuur, persberichten, filmposters en dergelijke, geven ons de kans om een tijdsbeeld te schetsen van de tijd, waarin deze films voor het eerst vertoond werden. En EYE heeft gelukkig een grote collectie film-gerelateerde objecten weten op te bouwen door acquisitie en schenkingen. In het kader van mijn stage ben ik in aanraking gekomen met glasdia’s of wel toverlantaarnplaten met reclames die rond vertoningen gebruikt werden. Laat me vertellen hoe ik daarbij terecht ben gekomen.

  Toverlantaarnplaten staan in het kader van precinema al enkele jaren weer in de belangstelling van de academische wereld. Het internationale onderzoeksproject “A Million Pictures” is een voorbeeld van deze belangstelling. Binnen dit project, waarvan EYE een van de faciliterende partners is, wordt getracht om inzicht te krijgen in de talrijke collecties van lantaarnplaten. Ook binnen de collectie van EYE weten de talrijke platen hun weg naar de tentoonstellingen te vinden. In het Panorama (permanente tentoonstelling) zijn bijvoorbeeld enkele lantaarnplaten tentoongesteld, bij de mooiste lantaarn uit de collectie. De collectie lantaarnplaten bevat enkele duizenden items. Tot nu toe is nog maar een klein gedeelte ontsloten en veilig gesteld voor de toekomst.

  De afgelopen twee maanden heb ik een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan het ontsluiten en preserveren van de serie bioscoopreclameplaten. Het grootste deel is afkomstig uit een schenking van CARPA-HARPO, een voortzetting van HARPO n.v. uit Den Haag. HARPO is een bekende producent van bioscoopreclame. Naast lantaarnplaten produceerden zij ook korte reclamefilms. In deze schenking is van alles te vinden, van reclames voor uitgaansgelegenheden en cafétaria’s tot allerlei winkels. Al met al heb ik 208 platen gedigitaliseerd en ontsloten, die nu via EYE Collectiedatabase kunnen worden bestudeerd. Enkele platen in de collectie komen uit het begin van de jaren veertig, de meesten zijn geproduceerd aan het eind van de jaren zestig en begin van de jaren zeventig. Het materiaal kan een prachtige indruk geven van de ervaring van de bioscoop in vergane tijden. Het geeft ons inzicht in het uitgaansleven van de met name de jaren zeventig.

  In het kader van toverlantaarnplaten is deze collectie bijzonder. Uit het onderzoek blijkt dat lantaarnplaten in te delen zijn in twee categorieën: Commercieel en internationaal/nationaal,  tegenover non-commercieel en regionaal. De reclamelantaarnplaten vallen eigenlijk in de categorie van commercieel en regionaal. De platen werden tegen een prijs geproduceerd, maar waren sterk gebonden aan de plaats waar de opdrachtgever gevestigd was.

  Wat ik interessant vond aan deze platen is de hoeveelheid van reclames voor cafés, restaurants en discotheken. Op het eerste gezicht lijkt het niet bijzonder dat een restaurant zou adverteren in een bioscoop, deze bedrijven zijn immers ook onderdeel van de middenstand. Wat deze platen interessant maakt is de wijze waarop ze adverteren. Op menig plaat wordt de bioscoopbezoeker uitgenodigd om na de voorstelling naar een café of discotheek te gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de reclame van Van Santen’s automatiek, of de reclame voor Café-bar de Postjager. In beide platen wordt het publiek met een tekst als “tot straks” uitgenodigd om naar de gelegenheid in de buurt te gaan, om daar hun bezoek aan de bioscoop af te sluiten. Dit gegeven maakt deze platen interessant, omdat ze iets kunnen vertellen over wat het inhield om naar de bioscoop te gaan in het eind van de jaren ’60.

  Deze lantaarnplaten vormen een bijzonder onderdeel van de collectie van EYE, en verdienen het om verder ontsloten te worden. De vertoningscontext en de film zijn aan elkaar verbonden. Deze reclames hebben lange tijd behoord tot een onderdeel van de voorstelling. Binnen de meeste generaties herinneren mensen zich deze reclames. Vanwege hun intrinsieke plaats in de filmvoorstelling verdienen deze platen een plek in de collectie van EYE. En, het goede nieuws is, er zijn er nog genoeg. Er zijn zeker nog twee andere dozen met bioscoopreclameplaten. Ook daar zal nog genoeg in te vinden zijn.

  Jeroen Splinter

  Intern at A Million Pictures/film related collections EYE

 • Different Collections, Similar Problems 

  vrijdag 4 augustus 2017

  The use of self-adhesive plastic foils in architectural designs in the collection of Het Nieuwe Instituut in Rotterdam (NL)

  The researchers of the project Materials in Motion - a research project on animation artwork conservation - found a lot of self-adhesive plastic foils in EYE's collection of animation artwork. These plastic foils constitute a challenge for conservators.  A reason to visit our collegues of Het Nieuwe Instituut in Rotterdam who struggle with the same material in their collection of design drawings. This blog post takes a closer look at examples from both collections.

  Self-adhesive plastic foils, transparent sheets, tapes, markers. If a material is time-saving, inexpensive, easy to use, readily available and has a contemporary appeal, you can be assured it has been fully exploited by artists and designers. During our condition survey of the animation artwork in the collection of the EYE Film Museum, we regularly encounter self-adhesive foils adhered to both plastic as well as paper.  We found several degradation phenomena that are typical for self-adhesive plastic foils such as shrinkage; sticky edges where the adhesive is exposed; loss of adhesion; wrinkling and bubbling. Example are the study for the film Between the Lights (1975)  and the cel used in the production of Reversals (1972) by Karin Wiertz and Jacques Verbeek as depicted below.

  Although conservators are familiar with the use of plastic foils and the problems they can present, we know very little about the degradation of these foils or what causes them to shrink, warp, bubble or even weep. In most cases, we don't even know their composition or the composition of the adhesives used. And to make the situation more complicated: manufacturers constantly adapt their recipes and change constituents. To better understand the degradation of plastic foils used in the animation artwork in the collection of EYE, we now survey the whole collection looking for patterns. During an expert meeting on the inventory of damages in archives and libraries organized by Metamorfoze, we learned Het Nieuwe Instituut, the national institute for architecture, design and digital culture in Rotterdam, is coping with similar problems. In many of their technical drawings and artist impressions, self-adhesive plastic foils are used as in integral part of the design. Curious after the ways in which these foils have been used in technical drawings and the specific problems these drawings present, we took a look in the architecture archives in the collection of Het Nieuwe Instituut.

   

  Karin Wiertz and Jacques Verbeek Study for Between the Lights (1975)  33,3 x 26,6 cm Paper, plastic foil, acrylic paint and pencil Collection: EYE Film Museum

  Karin Wiertz and Jacques Verbeek
  Study for Between the Lights (1975) 
  33,3 x 26,6 cm
  Paper, plastic foil, acrylic paint and pencil
  Collection: EYE Film Museum

   

  A detail of the study for Between the Lights showing ripples and air bubbles between the plastic foil and the paper.

  A detail of the study for Between the Lights showing ripples and air bubbles between the<br>plastic foil and the paper.

   

  Karin Wiertz en Jacques Verbeek Cel for Reversals (1972) 29,8 x 24,2 cm Cellulose acetate, marker, tape and self-adhesive plastic foil. Collection: EYE Film Museum

  Karin Wiertz en Jacques Verbeek
  Cel for Reversals (1972)
  29,8 x 24,2 cm
  Cellulose acetate, marker, tape and self-adhesive plastic foil.
  Collection: EYE Film Museum

   

   

  A detail of the cel depicted above, showing the exposed adhesive layer along the edges photographed through a stereo-microscope.

  A detail (upper right corner) of the plastic foil in the cel depicted above, showing the exposed adhesive layer along the edges photographed through a stereo-microscope. This can be a result of shrinkage of the foil and/or cold flow of the adhesive.

   

  Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

  Karin Wiertz en Jacques Verbeek Reversals (1972)  // 2'26'' // black and white, no sound // 16 mm

   

   

  Self-adhesive plastic foils in architectural designs

  When self-adhesive plastic foils came on the market shortly after the Second Word War, they were immediately embraced by architects. With these plastic foils architects could quickly achieve an even colourful fill of the architectural elements in their design drawings. The foils gave an idea of surface quality such as transparency, texture or colour. Moreover, transparent foils could be used in designs on tracing paper or transparent plastic sheest, which permitted their copying by photomechanical processes in which a degree of translucency is often desired. But above all, their textures and colours appealed to the designers and architects of the time.

  Plastic foils, in short, were the equivalent of Adobe’s paint bucket throughout the second half of the 20th century. Brands such as ASLAN®, Pantone™ and Zip-a-tone™ offered a huge variety in opaque, transparent and patterned foils. The designer would cut to measure and (usually) paste the foil on the verso of the transparent paper allowing a more fluent integration into the drawing on the recto.

  A beautiful example are the designs for the Van Gogh Museum in Amsterdam (1963-1971) by Rietveld, Van Dillen en Van Tricht. The studio used  transparent and patterned foils to emphasise the different volumes and the play between inside and outside.

   

  Southern façade of the Van Gogh Museum (RIEZ397.1) Paulus Potterstraat, Amsterdam One from a series of four. Rietveld, Van Dillen en Van Tricht, 1964 Transparent paper, ink, self-adhesive plastic foil Collection: Het Nieuwe Instituut

  Southern façade of the Van Gogh Museum (RIEZ397.1)
  Paulus Potterstraat, Amsterdam
  One from a series of four.
  Rietveld, Van Dillen en Van Tricht, 1964
  Transparent paper, ink, self-adhesive plastic foil
  Collection: Het Nieuwe Instituut

   

  Typical damage caused by storage in rolls and tubes

  The drawings show  damage and degradarion phenomena that are typical for self-adhesive foils: wrinkling and the presence of air bubbles between the substrate and the film. These bubbles are comparable to those we found in the animation artwork shown above, but their elongated shape and predominantly vertical orientation suggest a different cause. Plus they all seem to originate in a corner of the cut out shape.

   

  Southern façade of the Van Gogh Museum (RIEZ397.1) Verso (left) and recto (right) Paulus Potterstraat, Amsterdam One from a series of four. Rietveld, Van Dillen en Van Tricht, 1964 Transparent paper, ink, self-adhesive plastic foil Collection: Het Nieuwe

  Southern façade of the Van Gogh Museum (RIEZ397.1)
  Verso (left) and recto (right)
  Paulus Potterstraat, Amsterdam
  One from a series of four.
  Rietveld, Van Dillen en Van Tricht, 1964
  Transparent paper, ink, self-adhesive plastic foil
  Collection: Het Nieuwe Instituut

   

  Architecture archives are often characterised by the large size of the technical drawings they contain. The example above is relatively small (ca. A1), but drawings longer than two metres are no exception. Often these drawings were stored rolled and the small drawings were simply rolled together with the larger drawings, using the roll or a cardboard tube as an archival unit. Many damage patterns we now encounter in architectural drawings are an immediate result of handling or storage in rolls. The drawings by Rietveld, Van Dillen en Van Tricht are an example of these damage patterns. When rolled with the plastic foil on the inside, the foil is compressed and starts to butt at the weakest points: the corners.

  Most of the damage occurs during the formation of the archive in the architecture studio. When they arrive in Het Nieuwe Instituut, these drawings are ideally unrolled or unfolded, flattened and stored flat in archival folders, in which they are interleaved with thin, archival quality silk tissue paper. Unfortunately - as a result of the size of the archives and the limited financial resources of institutions such as Het Nieuwe Instituut – conservators cope with backlogs and many architectural drawings are still kept folded or in rolls waiting for an opportunity to rehouse them

  By Aafke Weller, paper conservator and researcher at EYE Film Museum for the research project Materials in Motion

  If you want to know more about Materials in Motion visit our blog: www.materialsinmotion.nl.


  References:

  Cinqualbre, Marion et al. “‘Zip’: an Adhesive Plastic Film in Architectural Drawings.” Studies in Conservation 61. S2 (2016): S283–S285. Print.

   

   

   

   

  animation artwork, animation, artwork, plastics, conservation, cel, plastic foil, karin wiertz
 • Report on the Nitrate Vault Control Week 2017

  donderdag 20 juli 2017

  Entrance sign: Fire and smoking forbidden! Nitrate Film Every year, the EYE Filmmuseum inspects one of its three nitrate vaults in its entirety, in compliance with the requirements of the nitrate permit: all the cans are opened to check the reels for damage and decomposition and action is taken accordingly. If necessary films are ‘cleaned’ and re-canned and additionally cans are also moved or reorganised on shelves if necessary and sometimes other tasks are also performed, this year for example we could make a giant leap in terms of barcoding.

  Last year there wasn’t any control week, because of the move to the new collection centre. Therefore, this year it was an extra exciting opportunity for me: as my whole internship revolves around nitrate film, this allowed me a break from the identification work I was doing in the Collection Centre, while at the same time I could get a different perspective or gain new skills on working with that very same material, so I felt particularly obliged to participate for the full week and see the process for as much as a I could!

  This year, the vaults in Heemskerk were up for inspection. They consist of two bunkers, that were used by the Germans in World War II as a means to safely keep artworks (belonging to the Rijksmuseum) in case of bombings, for example De Nachtwacht by Rembrandt is said to have temporarily been stored here. The Filmmuseum took over these so called ‘Kunstbunkers’ (‘art bunkers’) in the early 1990s, one for storing nitrate prints and the other one for storing safety prints. As all the safety films were moved to the depots in the new Collection Centre last year, the second bunker (which has a higher/narrower door, through which oversize paintings including the frame could be moved in entirely) is now entirely empty, but in the future might be the new residence of all the nitrate films which are now in other vaults.

  Rijksmuseum paintings being brought in the vault during the WWII

   

  The tasks performed in the vaults varied from day to day, but the first three days mainly entailed the laborious side of the control: bringing down stacks of cans from the shelf, opening each can and lifting the reels out in order to check both sides, as well as the insides of the can. What we mainly looked for was any sign of decomposition of the reels or reaction of the film with the can. This could be either a powdery residue (to lesser or greater extent) seen on the reel or in the lid and bottom of the can, the appearance of ‘honey’ or ‘bubbles’ on the top of the reel, ‘hockey-pucking’ (the reels getting hard and stuck together), spoking (the film shaping into anything under 6 corners was bad), signs of rust in a metal can and signs of white ‘crystallisation’ in blue plastic cans. We also paid attention to the state of the cans (whether they still properly closed and weren’t too damaged), and looked to find things in the cans that did not belong there, which meant anything other than film: notes, papers, punched tape, paperclips, etc. This all happens under the supervision of our firefighter Chris who is responsible for our safety; he has been our regular fire officer every time in the past years, so he is part of our nitrate team! 


  In the part of the vault where me and my ‘nitrate buddy’ worked were mostly the larger sized cans, which means they are heavy and the reels a bit more difficult to lift out of the can, because of their larger size, especially if you don’t have big hands or a firm grip. Not only did we check the reels, but the cans in this section also had to be moved to another shelf/wall in the same section. We moved from up to down and from left to right and every column had around 5 or 6 stacks of cans, therefore involving a lot of lifting, climbing and bending, and additionally making sure the cans were in the same order as how we got them off the shelves. Though, as we work in teams of two, you try to do as little lifting and carrying as possible and keep the most restraining movement to a minimum, the first two nights I definitely could feel the ‘work out’ and I don’t think I ever felt as many muscles in my hands from lifting all those reels as in this week.

  Inside the vault

  After a few days, I was promoted to ‘nitrate expert’ (which, if you remember my last ‘nitrate beginner’-blog, must be the fastest promotion I ever made!), a role which for the rest of the week mostly attributed to curators and other EYE Filmmuseum veterans. This meant that you would sit at a table waiting for the ‘runners’ checking the cans to bring you the ‘problem cans’. You then check the can for the ‘problem’, make a quick inspection report, writing down the issue and its severity, the vault number, title and amount of reels. In case there is powder or crystallization or ‘honey’, you would vacuum the top and bottom of the reels (and the cans) with a special vacuum cleaner for nitrate, getting rid of the worst dirt/damage. If a film or can is in such a bad condition that for example the film has ‘eaten through the can’, we would re-can the film. Other than that, the films are not necessarily ‘cleaned’ or ‘treated’ in any other way. What will happen is that the reports we made will be saved and in a few months, it will become someone’s special project to order all these ‘problem’ cans from the vaults, inspect their condition more thoroughly (for example by cutting out the ‘contaminated’ part of the film, e.g. if only the intertitles are decaying you can dispose of these and save the rest) and to confer with the curators whether the print can be disposed of or should get an emergency preservation.

  Examples of the appearance of ‘honey’ or ‘bubbles’, ‘spoking’ and ‘powder’

  Generally speaking, however – though the pictures may suggest otherwise - most films were in good condition and overall the ‘problem cans’ we found were not in the worst condition yet. Some were incredibly powdery and clearly decomposing, but they were not in the most disgusting of conditions I have witnessed during my internship so far (which must have been the box of soaking wet films I wrote about in my previous blog post). In that sense, it goes to show that these kind of bulk inspections do really work and the collection managers do witness a change: that the damage is less or less severe than before. Nonetheless, it provided for me (as an intern working with nitrate film) a very interesting overview of the possible types of decay in different stages, the ‘honey’ type of decay I hadn’t witnessed before, and the heavy powdering in which the film is starting to eat through the can was also a fascinating sight. Lastly, something I enjoyed about the process that by letting all these cans/reels go through your hands you also, in a very physical and material way, get a sense of (a portion) of the films that are in the EYE Collection. You recognise titles of films you have seen, or notice films being in the collection multiple times, hence making it to certain extent much more tangible, rather than seeing the collection as information in a database.


  After the first four days of inspection, most of the nitrate control had been finished already and so for the last day our teams moved on to another task: barcoding. We put stickers with barcodes on all the cans in the vault and scanned them. Later on a barcode will be attached to the shelf, so that a film can be ‘checked in’ and ‘out’ of a location on the shelf and containers can be traceable. Again a very laborious task, but physically less demanding as opening all the cans and putting them back.


  Finally, not to be left unmentioned are the ‘excursion-like’ conditions under which we worked, outdoors in the natural reservation, which was definitely a huge difference from the way I work inside the dark nitrate room in the Collection Centre.

  Though all in all it was a very busy and demanding week, it was also one that was very fun and educational, as I got to experience a side to working with nitrate that was complimentary to, but very much different than the nitrate identification I have been doing so far. I learnt much more about the possible ‘problems’ with nitrate decomposition and collection management and also the change of scenery to work in such a strange place, but also a place that is very specific to the work in archive did provide a lot of energy to return to my daily tasks of nitrate identification, and I will definitely be looking at all those reels in my own little project with entirely ‘new’ eyes!

  By Ilse van der Spoel, intern at EYE Collections

  Lunch break in front of the vault

   

  nitrate film, nitraat, kluis, opslag, controle, inspection, film storage
 • Mediated Reality

  donderdag 6 juli 2017

  Photo courtesy of Michelle van Ool

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  As a strong believer in new forms of ‘collection outreach’, I’m very happy to have been part of an exciting collaboration with the prestigious Art and Design Academy ArtEZ in Arnhem. This year we commissioned an art work to Michelle van Ool, studying at the Interaction Design Department of ArtEZ, who was asked to find inspiration for her work in our collection. The brief was to engage with the material aspects of our film collection and to bring them under the attention of a wider audience. Without concrete goals in mind, we encouraged a reflection on the characteristics of the medium film. The student was quite free to choose any form or path that suited her.

  During the following three months, Michelle was shown films from our nitrate and acetate collection with distinguishable and unique physical characteristics, as an inspiration source. It was clear from the beginning that as an interaction designer and a maker, she was interested in building a machine. Eventually she decided to focus on the technical process of film duplication and the importance of the negative as the ‘authentic’ carrier of information.

  The result of this process is a machine called MEDIATED REALITY. This machine is able to perform film developing and printing in real time.

  Photo courtesy of Michelle van Ool

  The idea behind MEDIATED REALITY is based upon Michelle’s fascination with the concept of visual perception and how reliable the medium of film is. With her machine she reveals the reproductive characteristics of the medium film and the loss of information inherent to the process of copying. Michelle concentrated her research on a specific film collection: the left overs of Naughty Boys by Eric de Kuyper. These left overs contained undeveloped footage locked in cans for more than 30 years.

  Photo courtesy of Michelle van Ool

   

   

   

   

   

   

  In her own words: ‘Photographs often serve as proof of evidence in crime scenes. In the past, negatives were used because these are the first results of developing film. Mediated Reality is a machine that questions the reliability of this medium. This machine is able to both develop and copy film right away… By making a contact print of the original negative film, a positive copy emerges. During this process of copying, many other negatives are produced, which start to look completely different from the original movie’.

  Photo courtesy of Michelle van Ool

  The machine allows you to watch in real time how a film reel is developed. The whole process of fixing and drying takes about 20 minutes. While some of us are familiar with this photographic process happening in the dark room of photographers, I was never able to see how ‘film’ develops before. Normally this process takes place in chemical tanks in film laboratories and is never visible. During the performance, the machine is working under the safe red light which allows the orthochromatic film stock (less sensitive to red light) to develop and copy itself unto another stock and produce first a negative and then a positive and then again a negative and so on. Every time the copy ‘appears’ under your eyes, it differs from the previous one. This is due to different factors like the chemicals getting older, the exposure time of the light source, the ‘slippage’ caused by the motor driving the film through the machine. All factors which are difficult to predict or even control and which give rise to surprising visual results when the copies are projected onto a screen.

  Photo courtesy of Michelle van Ool

  The remarkable thing about this project is how Michelle van Ool, without prior knowledge of the film medium, managed to achieve these results by means of research and practical experimentation. In only three months she was able to get a grip on how the process of film developing and printing works and to design and build the machine from scratch.

  The machine has been recently exhibited at the ArtEZ Academy as part of their final exam exhibition and I went there to see it working during a performance given by Michelle. Even though I had seen photographs of the machine before I was stunned to see how its complexity was translated into aesthetic beauty and functionality. MEDIATED REALITY is really well-thought and designed and it gives a fascinating insight into the magical world of the film medium from a young emerging artist’s perspective.

  It is therefore an honour for us to add MEDIATED REALITY to our collection. Hopefully this machine will be exhibited and performed in and outside of EYE in the near future.

  For this project I would like to personally thank Martijn van Boven, lecturer at the Interaction Design Department who has supported this collaboration from the start. Special thanks to Mark-Paul Meyer who guided Michelle in the difficult world of film development. And of course Michelle herself with her inquisitive and open curiosity towards our world of film heritage.

  Self portrait, courtesy of Michelle van Ool

  For more information and to see the machine at work, you can clcik here.

   

  By Simona Monizza, Curator Experimental film, EYE Filmmuseum.

   

   

  experimental film, experimentele film, materialiteit, materiality, film medium, installaties, installation, interaction design, film stock
 • EYE Filmmuseum at the Cinema Ritrovato 2017

  woensdag 21 juni 2017

  The greatest archival festival of the world is about to begin again in Bologna, from June 24th on! EYE is presenting films under different sections of the festival this year.

  As the festival seems to expand continuously, the first screening actually takes place even before the festival begins: On Thursday 22nd, Donald Sosin accompanies Menschen am Sonntag on the Piazza Maggiore. The film is restored by EYE back in 1998, at the Immagine Ritrovata laboratory, curated by Martin Koerber. The festival is showing the digitally remastered DCP version by the Deutsche Kinemathek, as part of the “Sunday in Bologna” program curated by Neil McGlone and Alexander Payne.

  During the festival, four films from 1917 are being screened in the “Hundred Years Ago: 1917” program, curated by Karl Wratchko.

  On Thursday 27th, as part of the “Cinema Anno2; 1897” program, 16 Mutoscope&Biograph films from our collection are included. These films are screened from the 35mm duplication prints, that were made from the 68mm originals.

  There are other EYE films or EYE-related presentations to discover throughout the festival. Among those, the new Cineteca di Bologna restoration of the film La Tragica fine di Caligula Imperator (IT, Ugo Falena, 1917) for which EYE has lent its nitrate print that served as reference for the re-insertion of the intertitles. Around this film two events take place: a workshop launching the new research project: “Il cinema muto italiano e le altre arti” on Sunday, and also a round table discussion on Monday  morning.

  Another production where EYE has a strong presence is this year’s DVD; “I colori Ritrovati”, containing 36 colored non-fiction films from the 1910s, particularly dedicated to Kinemacolor, Pathecolor and Chronochrome. On this double DVD, seven films are from the EYE collection, including the Kinemacolor film Coronation Drill At Reedham Orphanage (GB, 1911), which is also part of the Kinemacolor screening on Tuesday.

  EYE is also the co-producer of the film Rêve au Tuschinski  by Jérôme Diamant-Berger (FR, 2017), featuring Max von Sydow. This film about the historical Amsterdam film theatre Tuschinski and its owner, will premiere on Friday within the section “Documents and Documentaries”.

  EYE will be represented by several staff members this year: our director Sandra den Hamer, vault manager Catherine Cormon, silent film curator Elif Rongen-Kaynakçi, programmer Leo van Hee and curatorial assistant Gerdien Smit will be in Bologna, along with many past and present student interns.

   

  Here is the full list of the compilation programs and the DVD, mentioned above:

  In “1897: year two of cinematography” (Mutoscope&Biograph program):

  Changing guard (Berlin), Albany day boats, Keystone express, Battleships 'Maine' & 'Iowa', A Pillow fight, Fort Hill fire station, Place de la Concorde, Harvesting corn, Threshing machine at work, The Haverstraw tunnel, The Crookedest railroad yard in the world, The Military review at Aldershot, Passage des portiques, Jumbo, horseless fire-engine, A Camp of Zingari gypsies, Les Parisiennes

  In 1917; Hundred Years Ago program:

  Das Bacchanal des Todes oder das Opfer einer grossen Liebe, (DE, Richard Eichberg, 1917, Central Film Vertrieb), Holland in ijs - 1917  (NL, Willy Mullens, 1917, Alberts Frères), De Petroleumbrand te Vlissingen, (NL, 1917, Kinematograaf Pathé Frères), Kanalen en windmolens (NL, 1917, Kinematograaf Pathé Frères [?])

  I colori Ritrovati DVD:

  Barcelone, principale ville de la Catalogne (FR, Segundo de Chomón, 1912, Pathé Frères), Parc national de Yellowstone, Le (FR,1917, Pathé Frères), Culture de caoutchouc en Malaisie, La (FR, 1912, Pathé Frères), Récolte du riz au Japon, La (FR, 1910, Pathé Frères), Grande fête hindoue du Massy-Magum, La (FR, 1913, Pathé Frères), Chenille de carotte, La (FR, 1911, Pathé Frères), Coronation Drill At Reedham Orphanage (GB, 1911, Urban Trading).

  Holland in Ijs - 1917Les Parisiennes (1897)

   

  festival, filmfestival, archief, filmrestauratie, dvd. Mutoscope & Biograph, 1897, Il Cinema Ritrovato, Cineteca de Bologna
 • Notes from a 'nitrate beginner'

  vrijdag 26 mei 2017

  Back in mid-February I started my internship at the EYE Filmmuseum in the Department Film Conservation and Digital Access, where under guidance of Curator Elif Rongen, I started working on this year’s ‘nitrate project’, consisting of roughly 150 cans of films donated to the archive in 2013 and now known as the ‘Manshanden collection’. These films are now in the process of being fully registered, inspected and identified, on the basis of which further preservation decisions will be made. Over the course of the past few months I have been getting acquainted with film handling and dealing with specifically nitrate material: viewing films on the winding table (watching the film reels frame by frame), on the viewer (watching the films ‘in movement’) and more recently also watching sound films on our Steenbeck tables. During this viewing process, I write an inspection report on both the levels of the content and the material condition. If the film is not immediately identifiable (because the title is missing for example), I do further research online in databases of film companies, studios and newspapers or film journal. Based on this, I enter information into the EYE Collection database, as well as into the curator’s database, where I could for example comment more in-depth on the film style and why I feel the film might be relevant to preserve, or not ofcourse.

   

  So far the collection and our findings are incredibly curious and varied (from different countries, and varying in years from the early 1900s to the 1950s) and there is not really one clear pattern to be determined, making it the ideal collection to work with for a ‘nitrate beginner’ like me! It is also really interesting to see the difference between watching a film on the winding table and seeing it in motion on a viewer: watching the film on the winding table, frame by frame, does sometimes not enable you to grasp the story, but does provide insight to details in the image (indications of country, setting, year, faces, clothing). Viewing it in motion (as a film is ‘meant’ to be seen) on the other hand, provides a different perspective and might allow you to read certain scenes differently, grasping the story in full. Identifying the films is a very exciting process as well, it is almost like working as a detective; acting on a hunch, a name or a detail and then perhaps finding out what a film is, sometimes after spending days on the case, must be one of the best feelings in the world.

  With the French film Printemps fleuri (1912) for example, we found Pathe edgemarks (indicating a French film), but a German title (Fruhlingbluten) and intertitles. I managed to finally identify the film by searching for a French translation or equivalent of the German title of the copy and based on the resemblance of the description in the Pathé catalogue to the text (such as the French translation of the names of trees and flowers mentioned) in the intertitles. This was also immediately my favourite film I have encountered so far during this viewing process: a registration of spring, tinted pink with stencilling in the most luscious colours and showing beautiful flowers, trees, as well as lovely children, creating an overall visceral look and timeless attraction.

  Printemps fleuri

  More information and a complete list of the (identified) films in the Manshanden collection will follow once we have completed the process!

   

   

   

   

   

  Other archival encounters and oddities

  Also strange ‘in-between’ projects or little things arise during my internship, such as when someone brought in some cans of nitrate film he bought of a seller and donated to the archive. We went through the cans in two afternoons, and it consisted of all kinds of (seemingly unrelated) bits and pieces, all rolled together in one big reel. We quickly went through it and took everything part, hoping to find pieces that might belong together. We took notes on edgemarks, colours and content and then put the post-its with the information on the small reels. This also gave me an insight on how, next to projects like the Manshanden collection (which was donated in 2013, so took 4 years waiting to be processed), the archive deals with small donations in-between all the other work and how we, on a Friday afternoon, in a few hours took apart and reassembled all of this material for it to be shelved. 

  Processing nitrate fragments DIY style

  A similar occurence of ‘on the spot’ dealing with something that comes into the archive happened when we received a carton box filled with reels wrapped in newspapers, some of them soaking wet. It was like a horrible Christmas present gone-wrong and as we unwrapped them, most of them turned out to be in a dismal condition and in an extreme state of decay, incredibly smelly, sometimes even muddy and breaking apart as we touched it. Not much was to be seen, except for some text on the intertitles, but as EYE’s policy is that "if there is image to be seen, we have to try to salvage it", we unwrapped them, cleaned off the worst dirt and mud and laid them in the nitrate cabinet to dry, hoping that something is still visible later on.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Next to this ugly side of decay that it is evidently horrible for the film, as objects these decayed reels can be aesthetically very interesting to look at. The reel in the pictures below looked quite disgusting and beautiful at the same time we unwrapped it, but as we touched it, it completely fell apart because of all the rot. It was fascinating to see how a reel in its final stage of decay can be so pretty, yet so fragile.
    

  Similarly, though these films hardly carried imprints or ‘traces’ of reality themselves anymore, as objects they did show traces of their own ‘lives’ as decomposing artifacts in a very aesthetic way. One of the wet films wrapped in newspapers left beautiful circular traces of colours, the dye of the film tint leaving traces/rings on the newspaper it came in. And next to that, one of the films we lifted of the newspaper turned out to have a circular carton stuck to it (presumably it had been stored in a carton box), which showed the traces of the film reel touching the carton, leaving rings almost like a cut-out of a tree.

  Ilse van der Spoel, intern at EYE Filmmuseum, Collections.

   

   

  nitrate film, nitraat, decay, identificatie, identification
 • Encountering a camera on the street

  donderdag 20 april 2017

  Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

  In our daily lives, we frequently stumble upon cameras on the street: people taking selfies or recording videos is a common sight that none of us find odd. However, in the beginning of the 20th century, encountering a camera on the street was anything but normal – for many, it was an appalling surprise. One of these awkward moments is engraved on celluloid around 1900 at Amsterdam’s Dam Square.

  De Dam te Amsterdam omstreeks 1900*, a little film from the Collection of EYE, shows Dam Square at the turn of the 20th century buzzing with trams, bicycles, and pedestrians crossing over the frame in all directions. What makes this little film so peculiar is the group of people that stand without the slightest motion at the centre of the frame, in great contrast to the fleeting passers-by. A municipality worker, a young boy, and a band of children – all seem stunned, looking directly into the camera. As being photographed would then require, they are doing their best to pose perfectly still to avoid a blurred image. Ironically, however, the machine before them is not a photography camera that requires stillness, but a film camera that is designed to capture movement.

  Embalming this confusion and surprise, this little film testifies to the initial stages of a transformation in the visual culture brought by the influx of the film camera to everyday life. Portraying those that stand still and those that walk through the frame, the film captures the coexistence of stillness and movement at once. The transition from the still image to the moving image is rendered visible. The aesthetics of photography and cinematography are united in one single frame for over two minutes. 

  Elif Rongen-Kaynakçı, curator of Silent film.

   

  *This film was restored in 2014 as part of a crowd-funding campaign called Amsterdam in the Picture. Read and watch more here

  This article was originally published in the March 2017 issue of Altyazi, a monthly film magazine from Turkey. English translation by Asli Özgen Tuncer.

   

  Silent cinema, silent film, amsterdam, filmcamera, stille film, filmrestauratie, restoration
 • Thank you everybody, and bye-bye Vijfhuizen!

  woensdag 1 maart 2017

  Vijfhuizen film depot

  For many years our safety film collection was stored in several locations, the biggest one of them in a converted agriculture warehouse in Vijfhuizen (means “Five houses”) beyond the Schiphol airport .

  At the beginning of 2016 we got the keys to our brand new collection center in Amsterdam Noord.

  So we started moving people, equipment and collections to the new storage… Everybody lent a hand: volunteers, employees, professional movers… We stuck 210 000 barcode stickers on film cans and 22 000 barcode stickers on shelves. We have lost count of the amount of trucks and pallets that came in, but we put all the cans on the shelves and “bleeped” them in their new location. We didn’t move only film cans, but also video cassettes, film equipment, digital equipment, books, posters, photos, paper files, supplies…

   

  And then we were left with all the “last little things”; those that eat up disproportionate amounts of time.

  Finally, at the end of January we returned the keys to the owner of the converted agriculture warehouse.

  Thanks, many many thanks to everybody who lent a hand, especially to the volunteers: we couldn’t have done it without you!

  And… bye-bye, Vijfhuizen !

  PS: the last can that we placed on the shelves, here in the proud hands of our Master Mover Ben, was from the film Een bloeiend bedrijf (A Flourishing Company). We call this “archival serendipity”.

  Written by Catherine Cormon, Head of Collection Management, EYE.

   

Pagina's