Borge Ring programma 6 maart in EYE

Borge Ring programma 6 maart in EYE

donderdag 5 maart 2015

De Rembrandt onder de animators, zo wordt hij genoemd. Afgelopen zaterdag is de autobiografie verschenen van de 94-jarige tekenaar Børge Ring, die in 1985 een Oscar won voor zijn animatiefilm Anna en Bella. Daarnaast is er een mooi verzorgde publicatie uitgekomen met artwork van Ring.

Om dit te vieren vindt er morgenmiddag in EYE een programma plaats rondom zijn films.
Ring werkt sinds 1949 voor grote animatiestudio's, waaronder die van Marten Toonder, Walt Disney en Steven Spielberg. Hij tekende onder andere Donald Duck, Asterix & Obelix en Olivier B. Bommel en maakte daarnaast veelgeprezen vrij werk.

Børge Ring met zijn Oscar. Foto Jan van de Nieuwenhuijzen
Ring woont al sinds 1988 met zijn vrouw in een boerderij in Brabant. Hij had behoorlijk wat tegenslag bij het schrijven van zijn memoires. In 2012 brandde zijn huis af, waar zich ook zijn collectie bevond en al zijn prijzen, inclusief de Oscar. Die was gesmolten en zag er volgens Ring uitzag als een "omelet die door een truck was overreden".

Het is dus een groot geluk dat er veel materiaal van Ring goed bewaard is in verschillende archieven, waaronder dat van EYE. Hiervan heeft striptekenaar Jan-Willem de Vries, die het boek met Rings artwork samenstelde, dankbaar gebruik gemaakt. Bij het programma morgen is ter plekke origineel artwork van Ring te bekijken.  Ook zijn de producenten Nico Crama, Cilia van Dijk en Willem Thijssen, waar Ring mee heeft samengewerkt, bij de voorstelling aanwezig.

Ook het typen van zijn memoires ging volgens Ring soms lastig, of is het zijn rijke fantasie die hem parten speelde? "Wanneer de spelling niet consequent is, heeft dat ermee te maken dat er een familie van lieveheersbeestjes in mijn toetsenbord huist. Soms gaan ze op de letter zitten die ik net wilde gebruiken. Af en toe plegen ze zelfmoord in mijn koffiemok.”

Meer mooie observaties van Ring zie je in het filmpje dat over hem gemaakt is in 2012.
Hieronder enkele voorbeelden van artwork uit de EYE-collectie, van Anna en Bella (1984) en Run of the Mill (1999):
Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), animatie