Interieur Parisienbioscoopzaal in De Filmhallen

Interieur Parisienbioscoopzaal in De Filmhallen

donderdag 9 oktober 2014

In de nieuwe bioscoop De Filmhallen in Amsterdam wordt op dit moment een heel bijzondere filmzaal ingebouwd. Dit prachtige art deco interieur komt oorspronkelijk uit de bioscoop Cinema Parisien, een van Nederlands eerste bioscopen. Van 1910 tot 1987 was deze aan de Nieuwendijk 69 in Amsterdam gevestigd. Daarna is het interieur geschonken aan EYE, waar het in een van de bioscoopzalen in de voormalige locatie van EYE, het Vondelparkpaviljoen stond opgesteld. Na de opening van de nieuwe gebouw van EYE, waar dit interieur niet in te passen bleek, werd het tijdelijk opgeslagen. Het project De Filmhallen maakte het mogelijk het opnieuw te tonen, in zaal 7, die door EYE ook geprogrammeerd zal worden. Op onderstaande foto is al een deel van het interieur te zien. Het is de bedoeling dat Parisienzaal eind oktober in gebruik zal worden genomen.

Foto: Jan Hein Bal


Vanaf de opening tot 1956 was de vermaarde bioscoopondernemer Jean Desmet directeur van Cinema Parisien. Het is de enige bioscoop die hij zijn leven lang heeft uitgebaat. Hij had ook zijn hoofdkantoor hierboven gevestigd. In de beginjaren werden er doorlopend korte filmpjes vertoond en het was er zo druk dat mensen naar verluidt onder het scherm door via de nooduitgang naar buiten werden geduwd. Het lag naast het bioscoopje Centraal, waar in de jaren zestig en zeventig hetzelfde soort films werd vertoond (ietwat pikante derderangsfilms) in een louche bocht waar de gemiddelde Amsterdammer liever niet gezien wilde worden. In 1987 sloot Parisien en het pand werd afgebroken.

Cinema Parisien in de jaren '70
Desmets kleindochter Ilse Hughan schonk het Parisieninterieur aan het Filmmuseum. Het kreeg weer een tweede leven als filmzaal in het Vondelparkpaviljoen en werd toegevoegd aan de rijke Desmet-collectie, die inmiddels tot Werelderfgoed is verklaard. EYE wijdt hieraan van 14 december 2014 t/m 12 april 2015 een uitgebreide tentoonstelling: Jean Desmets Droomfabriek-De avontuurlijke jaren van de film (1907-1916).

Klik hier voor de inventaris van het Desmet-archief, dat compleet gedigitaliseerd is, raadpleegbaar in de bibliotheek, en hier voor de serie artikelen over Desmet die eerder op dit blog verscheen.

bioscopen, Werelderfgoed, Jean Desmet