Vertoning Blackmail: stillfoto's

Vertoning Blackmail: stillfoto's

donderdag 21 augustus 2014

Gisteren vertoonde EYE Hitchcocks eerste geluidsfilm Blackmail. Van deze thriller uit 1929, die beschouwd wordt als een van de beste Britse films uit die periode, bezit EYE enkele mooie stillfoto’s en een werkfoto waarop de ster uit de film, de Tsjechische actrice Anny Ondra te zien is. Het zijn deels nitraatvlakfilmnegatieven die in 1999 aan EYE geschonken zijn.

Alice kruipt in het atelier van de kunstenaar door het oog van de naald
Ondra speelt het winkelmeisje Alice White, die met een broodmes een kunstschilder vermoordt, die na een flirt haar probeerde te verkrachten. Samen met haar vriend, een Scotland Yard detective, wordt ze vervolgens door een getuige gechanteerd.  


Alice wordt in de sigarenwinkel gechanteerd door schildersmodel Tracey
De film werd in eerste instantie zonder geluid opgenomen, maar gezien de populariteit van de talkies die toen net opkwamen, werd er daarna ook een geluidsversie gemaakt. Het Tsjechische accent van Ondra was echter- ondanks de Engelse les die ze van Hitchcock kreeg- te zwaar, en daarom werd haar stem opgenomen door de Engelse actrice Joan Barry. Dit tekende het einde van Ondra’s Britse filmcarrière.

Voorafgaand aan de vertoning wordt een bijzondere opname afgespeeld van de geluidstest die Hitchcock afnam aan Ondra, en is er een inleiding van programmeur Leo van Hee.
Links de Scotland Yard-detective, gespeeld door John Longden

Klik hier voor meer over de vertoning in EYE
still, Alfred Hitchcock, foto