Collectieblog

 • Verwacht: een nieuwe opstelling in de Basement van EYE

  donderdag 6 november 2014

  In het museumgebouw bereidt EYE een ontdekkingstocht over de technologische ontwikkeling van cinema voor, met geld van de Bank Giro Loterij. Het eerste onderdeel dat zeer binnenkort wordt uitgewerkt is de herinrichting van de Basement. Elf bijzondere pré-cinema  en cinema-objecten uit de collectie zullen hier worden getoond.

  De afgelopen maanden werden de objecten uit de depots gehaald, bekeken, schoongemaakt en waar nodig gerestaureerd. Een eerste tip van de sluier lichten wij hier op: een Clamshell Mutoscope van de American Mutoscope and Biograph Company (ca. 1900), een populaire attractie op boulevards en op andere publieke plaatsen, bedoeld voor een individuele vertoning van een kort filmpje, geprint op ca. 800 fotootjes die als een flipboekje in het apparaat worden voortbewogen door de handel aan de buitenkant te draaien. Het exemplaar in de collectie van EYE is enige jaren geleden verworven en behoort zeker tot de fraaiste mutoscopen die overgeleverd zijn.
  NB: Clamshell refereert aan de afsluitklep in de vorm van een schelp.

  apparatuurcollectie, Mutoscope
 • EYE WALK

  donderdag 12 december 2013

  Begin oktober ging de EYE WALK in prémiere, de interactieve wandeling door het EYE gebouw. De Filmgerelateerde collectie is daarin vertegenwoordigd door collega Hans van der Kraan met een fraaie houten camera en een grillige projector uit de collectie, in de scene waarin George Melies wordt uitgebeeld. De EYE WALK trok meteen in de herfstvakantie enorm veel aandacht en is een leuke aanvulling van de ervaringen die je bij EYE kunt opdoen.
  In de opnamen zien we medewerker Hans van der Kraan achter een Ernemann Normal Aufnahme Kino C camera uit 1914 en een Müller Norica projector (1924), beide uit de apparatuur collectie van EYE.

  filmcamera, apparaten, Ernemann, Müller, apparatuurcollectie, filmprojector
 • Museum Jeugd Universiteit

  vrijdag 6 december 2013

  Op 1 september verzorgde de Curator Filmgerelateerde collectie samen met een collega Curator het eerste college in de reeks van 4 collecties voor de Museum Jeugd Universiteit. Als inleiding op meer begrip over het medium film en het ontstaan daarvan werd teruggegaan naar de periode van de ´précinema´ en in het bijzonder het ontwikkelen van de experimenten op het gebied van projectie en bewegend beeld. Natuurlijk kwamen daar beroemde vondsten als de toverlantaarn, zootrope en praxinoscope aan bod.

  In de zaal werd het pronkstuk uit de toverlantaarncollectie getoond, evenals enkele voorbeelden van de genoemde objecten.
  apparatuurcollectie, toverlantaarn