Collectieblog

 • Animatiefilms over de EYE collectie

  dinsdag 23 september 2014


  Een groep nieuwsgierige 4ejaars animatiestudenten en docenten van Academie AKV|St.Joost bezocht op woensdag 3 september de afdeling filmgerelateerde collecties in Overamstel. In de komende weken maken de studenten korte geanimeerde teasers waarbij zij zich laten inspireren door apparaten, foto’s, affiches, documenten uit persoonsarchieven, kortom door de veelheid en diversiteit aan materialen in de collectie van EYE.

   
  Tijdens een gezamenlijke pitch, maar ook bij de filmopnames in onze depotruimtes en dankzij de uiteenlopende onderzoeksvragen vingen wij al een glimp op van de creatieve filmplannen van de studenten. We hebben een 35mm filmstrook gezien die op zoek gaat naar een projector, een vergeten Nederlandse filmster die tot leven komt als 3D computer model en oude filmaffiches en pre-cinema apparatuur die herleven in nieuwe digitale contexten. Wij zijn benieuwd naar de uiteindelijke resultaten!
   

  Deze samenwerking is een initiatief van Mette Peters, coördinator namens EYE, en het begeleidende docententeam bestaat uit Maarten Koopman, Jenny  van den Broeke en Jeroen van de Korput. Academie AKV|St.Joost (zie de website) kent een ruim 200-jarige traditie in het kunstvakonderwijs en heeft momenteel twee locaties, de voormalige schrijfmachinefabriek van Remington in ’s-Hertogenbosch en een voormalig seminarie in Breda.
  AKV/St.Joost, animatie
 • Collectie van het NIAF naar EYE

  maandag 2 december 2013

  De collectie films en archieven van het Nederlands Instituut voor de Animatie Film, dat wegens het stoppen van de subsidie de organisatie moet opheffen, heeft een goed onderkomen gevonden bij EYE. De grote collectie, ca. 200 strekkende meter (alleen al wat betreft het filmgerelateerde materiaal) bevat veel artwork en documentatie, maar ook affiches, foto´s en technische apparatuur.
  Het geheel is in juni overgebracht naar de depots van EYE (foto-impressie hieronder)
   

  . De collectie wordt met behulp van gespecialiseerde medewerker Mette Peters, afkomstig van het NIAF, volledig ontsloten in 2013-2014.
  Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), animatie
 • Installaties animatiefilmer Maarten Visser naar EYE

  woensdag 17 oktober 2012

  EYE is sedert enige tijd in contact met Mevr. Heleen Visser over de nalatenschap van haar man, animatiefilmer Maarten Visser. Visser maakte zijn films handmatig, in eigen huis, en gebruikte daarvoor een bijzondere techniek. Hij werkte veelal met mozaïekstructuren, waarbij hij de positie van de steentjes met stroken kon manipuleren. Deze week heeft EYE de drie installaties die Visser in zijn werkkamer gebruikte, in de collectie opgenomen. Eerder werd al een selectie van de filmapparatuur verworven. Er volgen nog nadere acties om ook de documentatie en de "hardware" (bestanddelen van de mozaïeken) te selecteren.

  Maarten Visser, installaties, animatie