Collectieblog

 • Albert van der Wildt : Bert Haanstra monteert voor mij "Passage"

  woensdag 21 mei 2014


  De onlangs op 26 april 2014 overleden Albert van der Wildt was als cameraman bij heel veel Nederlandse films betrokken. Maar hij regisseerde ook zelf films zoals “Beeld van een kind” (1989) waarvoor hij een Gouden Kalf in de wacht sleepte. Toen hij zijn archief 2006 aan EYE schonk (zie inventaris) waren er ook vrij veel foto’s bij die apart in de fotocollectie werden opgenomen. Vele nieuwe fotodossiers konden met de foto’s uit het archief van Albert van der Wildt worden aangemaakt. Dankzij het project Beelden voor de toekomst werden de foto’s op foto niveau ontsloten en gedigitaliseerd. Op de achterkant van deze werkfoto van “Passage: A Richard Erdman Sculpture” (1985) staat met enige trots: Bert Haanstra monteert voor mij “Passage”. Dit is één voorbeeld van de rijkdom van de fotocollectie van EYE als bron van de filmgeschiedenis.  

  foto: Nico Crama
  Albert van der Wildt, Bert Haanstra, Beelden voor de Toekomst, archief
 • Archief Gerrit van Dijk overgedragen

  donderdag 27 februari 2014


  Deze week heeft EYE het papieren archief en veel artwork van Gerrit van Dijk ontvangen uit handen van zijn vrouw en producente Cilia van Dijk. Eerder al kwamen een grote hoeveelheid cells en verschillende belangrijke attributen zoals de rotoscopietafel en bijbehorende camera mee met de overname van de collectie van het NIAF. Met deze aanwinst kan met recht gesteld worden dat de collectie Gerrit van Dijk compleet is overgedragen aan EYE (naast onderdelen van zijn werk die in het Noord-Hollands archief en het Frans Hals museum te Haarlem te vinden zijn). De ontsluiting van het archief kan nu in de planning worden opgenomen.
  Met vereende krachten werden tientallen dozen gevuld.
  Gerrit van Dijk, archief
 • WE ARE BACK!

  vrijdag 29 november 2013

  Beste lezer,

  de instroom van nieuwe berichten is een tijdje gestagneerd doordat we op de afdeling Filmgerelateerde collecties ons veel met nieuwe zaken en nieuwe mensen hebben beziggehouden. Dat betekent niet dat we stil hebben gezeten, integendeel. Daarom deze weken een retrospectieve ´inhaalrace´ over het afgelopen half jaar.
  Ik wil beginnen met een verwijzing naar de update op gebied van de papieren archieven via de link
  "Archiefinventarissen", links boven op de startpagina van de blog. Nieuwe inventarissen van o.a. Nico Crama, Kees Hin, Bart Vegter, Ytzen Brusse en Margot Barel zijn hier in PDF formaat online te vinden!

  Ytzen Brusse, Bart Vegter, Margot Barel, archief, Kees Hin, Nico Crama
 • Nederlandse 3D apparatuur bij EYE

  donderdag 2 augustus 2012

  Enkele maanden geleden, toen EYE nog zetelde in het Vondelparkpaviljoen, werden er door de kenner Gerard de Boer in ons gebouw opnamen gemaakt van de VeriVision apparatuur die wij in de collectie hebben van Dr. F.H. Reijnders.

  Deze huis- en oogarts uit Schipluiden ontwierp samen met Ir. Frank A.Weber (links op de foto; rechts is Reijnders) een tweetal systemen  voor het opnemen van stereoscopische films.
  Meer informatie over de collecties van de beide heren vind u op deze blog onder de link archiefinventarissen.
  Bijzonder aardig is dat Gerard de Boer in onze oude Franse Zaal een filmpje maakte waarin hij vertelt over deze apparatuur, en dat u dit filmpje in 3D kunt bekijken op uw computerscherm, mits u een rood/groen 3D brilletje beschikbaar hebt! Zie onderstaande link.
  http://www.youtube.com/watch?v=NdLVyRvP23A
  F.H. Reijnders, apparaten, archief, F.A. Weber, VeriVision