Collectieblog

 • Filmgerelateerde collecties in het Parool!

  maandag 12 maart 2012

  Vrijdag 9 maart publiceerde het Parool een artikel over de Filmgerelateerde collecties van EYE, getiteld "De papieren filmgeschiedenis". In de aanloop naar de opening van het nieuwe gebouw (officiële opening 5 april) wijdt het Parool een aantal artikelen aan verschillende aspecten van EYE. Journalist Mark Moorman bracht een bezoek aan onze kantoren en heeft de vele informatie tot een leuk artikel samengesmeed. Helaas is één door mij voorgestelde correctie niet meer op tijd aangekomen: er wordt melding gemaakt van een groot deel van de affichecollectie dat online terug te vinden is. Dat klopt, maar dat heeft niets te maken met het Deltaplan voor Cultuurbehoud (het restauratieproject uit de jaren 90) maar alles met een door het Geheugen van Nederland ondersteund digitaliseringproject dat afgelopen najaar afgerond is.
  Wanneer alle bijbehorende teksten bij de affiches van dit project gereed zijn, zullen we nogmaals melding maken van deze succesvolle samenwerking o.l.v. het NAGO (Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers).
  Voor de affiches zie Het Geheugen van Nederland. Klik hier voor het Paroolartikel
  Zoals door Moorman gememoreerd kunt u ons voorlopig nog op het bekende adres aan de Vondelstraat 69 bezoeken, zij het meer en meer op afspraak. Volg hiervoor de site van EYE.

  digitalisering, affiche, NAGO, Geheugen van Nederland, foto
 • Lobbycards gedigitaliseerd

  woensdag 11 januari 2012

  Als onderdeel van het grote digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst van de EYE film en fotocollectie zijn onlangs ruim 6600 lobbycards gedigitaliseerd. Het betreft alle lobbycard sets met zogenaamde titlecards.
  Lobbycards zijn gedrukte sets van 28x36cm met per film meestal zeven ingekleurde stills (later kleurenstills) plus een miniatuuraffiche, de zogenaamde titlecard met soms fraaie vormgeving. Bij ruim 500 sets is deze titlecard aanwezig.

  De oudste aanwezige lobbycards zijn van THE TEMPLE OF VENUS uit 1923 en PERILS OF THE JUNGLE uit 1927 maar de meeste dateren vanaf de jaren dertig. Titlecards verdwenen na 1969 en ingekleurde stills werden vervangen door sets van acht gedrukte kleurenstills met weinig vormgeving. Hoge uitzonderingen zijn titlecards voor THE SHINING uit 1980 van ontwerper Saul Bass en HET WOEDEN DER GEHELE WERELD uit 2006. Scans zijn te raadplegen in onze bibliotheek.

  Beelden voor de Toekomst, lobbycard, foto
 • VAN ABELTJE TOT ZOOP

  donderdag 8 december 2011

  Onlangs verscheen het boek “Van Abeltje tot Zoop, over het succes van de Nederlandse jeugdfilm” door Esther Schmidt en Sabine Veenendaal. Voor de illustraties is onder meer veel gebruik gemaakt van de EYE Film Instituut collecties, waaronder veel stills en affiches uit films van Dick Laan en Henk van der Linden naast andere documenten zoals keuringskaarten.


  Op de omslag van het lezen we:

  “Van Abeltje tot Zoop schetst een beeld van de Nederlandse jeugdfilm van 1917 tot heden. Esther Schmidt en Sabine Veenendaal stelden een overzicht samen van alle jeugdspeelfilms die er tot nu toe in Nederland zijn gemaakt en interviewden ruim 40 professionals uit de filmsector. Nog niet eerder verscheen er een werk dat dit genre zo compleet in beeld brengt. Aan het woord komen regisseurs, scenaristen, producenten, fondsen, bioscoop- en festivalprogrammeurs, distributeurs, omroepen en journalisten. Het boek is rijk geïllustreerd met beelden uit de besproken films, werkfoto's, aantekeningen, awards, krantenknipsels, storyboards en stills”

  boeken, affiche, jeugdfilm, foto
 • MERKELBACH FOTOATELIER EXPOSITIE

  vrijdag 19 november 2010

  In een leegstaand gestript hoekpand van Hirschgebouw, Leidseplein 23, is tot 28 november een fototentoonstelling van kunstenaar Isi Kunath, met deels eigen werk naast historische opnamen van het vroegere Merkelbach fotoatelier dat in het Hirschgebouw zetelde. Omdat Merkelbach atelier ook filmstills maakte is onder meer onderzoek gedaan naar de EYE filmstillcollectie.
  Zie ook de website van de kunstenaar. Zie ook het programma.
  Jacob Merkelbach in 1938 aan het werk in zijn atelier boven in het Hirschgebouw, foto EYE collectie.
  Merkelbach, foto
 • JAAP VRENEGOOR STILLS EXPOSITIE AMSTERDAM

  donderdag 18 november 2010

  Atelier Open (Keizersgracht 429 Amsterdam) heeft tot en met 20 november een expositie met foto’s van stillfotograaf Jaap Vrenegoor waaronder ZWARTBOEK, OORLOGSWINTER en TIRZA.


  Zie ook de website van Atelier Open
  foto, Jaap Vrenegoor
 • FOTO EXPOSITIE 65 JAAR SOSS KRITERION

  maandag 1 november 2010

  In het weekend van 5-7 november is het lustrum 65 jaar Stichting Onderlinge Studenten Steun Ktiterion. Naast allerlei andere festiviteiten is er vanaf nu ook een fototentoonstelling bij de verschillende vestigingen van de stichting (filmtheater Kriterion, Filmtheater de Uitkijk, Eetcafe 'Skek, Studio/K, en Shell Kriterion), onder meer foto’s uit de EYE collectie. Zie ook de
  bioscopen, foto, Kriterion
 • Expositie Nederlandse Stillfotografie

  dinsdag 21 september 2010

  Vanaf 22 september organiseert het Nederlands Filmfestival in Utrecht een expositie van Nederlandse stilfotografie, in samenwerking met de Nederlandse stillfotograaf Jaap Vrenegoor (zie de site van het Nederlands Film festival). Deze fotograaf is ook vertegenwoordigd in de fotocollectie van EYE Film Instituut Nederland, waaruit bijgaand voorbeeld van een werkfoto uit TOM & THOMAS (met regisseur Esmé Lammers tijdens opnamen in Londen).
  Ieder jaar organiseert het Nederlands Film Festival samen met de Gast van het Jaar een bijzonder programmaonderdeel. Dit jaar staat actrice Anneke Blok als Gast van het Jaar in de schijnwerpers. De keuze van Anneke Blok gaat uit naar de vakgebieden binnen de film die niet meteen zichtbaar zijn voor het publiek: kostuumontwerp en stillfotografie. De wens van Anneke Blok is om deze onbekende, maar juist enorm belangrijke aspecten een speciale plaats te geven tijdens het 30e Nederlands Film Festival. Het Nederlands Film Festival organiseert in samenwerking met setfotograaf Jaap Vrenegoor een speciale overzichtstentoonstelling in Galerie 10 tijdens het festival. Vrenegoor heeft een imposante staat van dienst en maakte foto’s van de set van de Nederlandse films MINOES, VET HARD, PHILEINE ZEGT SORRY, OORLOGSWINTER, ZWARTBOEK, maar hij werkte ook aan internationale films met o.a. Paul Verhoeven, Naomi Watts, Burt Reynolds, Christian Slater en Val Kilmer.
  festival, foto, Jaap Vrenegoor
 • Vroege slapstick-stills gedigitaliseerd

  dinsdag 20 juli 2010

  Als een der eerste resultaten van het project Beelden voor de Toekomst is een collectie stills gedigitaliseerd van distributeur Educational Films. Het betreft duizenden negatieven uit honderden films, voornamelijk korte slapstick uit de Verenigde Staten tussen 1912-1938. Vanwege het grote formaat zijn het haarscherpe negatieven die niet eerder toegankelijk waren.
  Sommige films hebben beroemde sterren als Buster Keaton en Shirley Temple.  (Buster Keaton in "Hayseed Romance"(1935).

  De afbeeldingen zijn voorlopig alleen nog te raadplegen in de beeldbank onder de openingstijden van onze bibliotheek (zomersluiting t/m 6 augustus).
  foto
 • Voetbal ook in de fotocollectie!

  donderdag 17 juni 2010

  Het ligt voor de hand deze dagen eens te kijken naar foto's over voetbal in de fotocollectie. Hoewel de digitalisering pas goed en wel onderweg is, duiken toch al bijzondere plaatjes op. Wat te denken van de unieke combinatie van acteurs en voetballers in "Victory", een film van John Huston uit 1981.

  Op de foto zien we gebroederlijk naast elkaar o.a. Sylvester Stallone (doelman), Osvaldo Ardiles (zittend tweede van links, een van de toenmalige sterren van het Argentijnse elftal), naast hem acteur Michael Caine, daarnaast niemand minder dan Pele, bij wie de hand op de schouder ligt van Bobby Moore, eertijds aanvoerder van het Engelse elftal. Tenslotte daarnaast een stukje nationale trots: ons aller Co Prins!
  Wij nodigen de lezer uit de overige spelers te identificeren!
  voetbal, foto