Collectieblog

 • Albert van der Wildt : Bert Haanstra monteert voor mij "Passage"

  woensdag 21 mei 2014


  De onlangs op 26 april 2014 overleden Albert van der Wildt was als cameraman bij heel veel Nederlandse films betrokken. Maar hij regisseerde ook zelf films zoals “Beeld van een kind” (1989) waarvoor hij een Gouden Kalf in de wacht sleepte. Toen hij zijn archief 2006 aan EYE schonk (zie inventaris) waren er ook vrij veel foto’s bij die apart in de fotocollectie werden opgenomen. Vele nieuwe fotodossiers konden met de foto’s uit het archief van Albert van der Wildt worden aangemaakt. Dankzij het project Beelden voor de toekomst werden de foto’s op foto niveau ontsloten en gedigitaliseerd. Op de achterkant van deze werkfoto van “Passage: A Richard Erdman Sculpture” (1985) staat met enige trots: Bert Haanstra monteert voor mij “Passage”. Dit is één voorbeeld van de rijkdom van de fotocollectie van EYE als bron van de filmgeschiedenis.  

  foto: Nico Crama
  Albert van der Wildt, Bert Haanstra, Beelden voor de Toekomst, archief
 • Lobbycards gedigitaliseerd

  woensdag 11 januari 2012

  Als onderdeel van het grote digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst van de EYE film en fotocollectie zijn onlangs ruim 6600 lobbycards gedigitaliseerd. Het betreft alle lobbycard sets met zogenaamde titlecards.
  Lobbycards zijn gedrukte sets van 28x36cm met per film meestal zeven ingekleurde stills (later kleurenstills) plus een miniatuuraffiche, de zogenaamde titlecard met soms fraaie vormgeving. Bij ruim 500 sets is deze titlecard aanwezig.

  De oudste aanwezige lobbycards zijn van THE TEMPLE OF VENUS uit 1923 en PERILS OF THE JUNGLE uit 1927 maar de meeste dateren vanaf de jaren dertig. Titlecards verdwenen na 1969 en ingekleurde stills werden vervangen door sets van acht gedrukte kleurenstills met weinig vormgeving. Hoge uitzonderingen zijn titlecards voor THE SHINING uit 1980 van ontwerper Saul Bass en HET WOEDEN DER GEHELE WERELD uit 2006. Scans zijn te raadplegen in onze bibliotheek.

  Beelden voor de Toekomst, lobbycard, foto