Collectieblog

 • Gelukkig Nieuwjaar

  maandag 5 januari 2015

  Iedereen de beste wensen voor 2015. Vandaag een still uit de film Trouwe kameraden (1949), een 16mm speelfilm van Ernst Winar (1894-1978) over twee weeskinderen en hun hond. Op de foto hoofdrolspeelster Elsje Niestadt met de hond Hector. Verder zijn in deze film o.a. te zien Sylvain Poons (als orgeldraaier Janus Zwengel) en Alex de Meester (als hondenmepper).

  Van regisseur en acteur Ernst Winar heeft Eye het papieren archief. De inventaris is op aanvraag beschikbaar.

  Ernst Winar
 • Kerstmis 2014

  dinsdag 23 december 2014

  Wij van de Filmgerelateerde collecties wensen al onze lezers fijne kerstdagen met stills uit King of Kings (1961), Night and Day (1946) en een curieuze publiciteitsfoto voor de komische spionagefilm The Last of the Secret Agents? (1966). Klik op afbeelding om te vergroten.
   

   

   

   

   

   

   

  Cary Grant, kerstmis
 • Ongeïdentificeerde foto 64 opgelost

  vrijdag 26 september 2014

  Voor wie geïnteresseerd is in de afloop van een zoekfoto. Nummer 64, drie films met Laurel and Hardy, is opgelost door blogbezoeker Aart van Manen. Bedankt

  klik hier om zijn oplossing te bekijken
 • Archief Olga Madsen

  donderdag 10 juli 2014  Naar aanleiding van het overlijden van Olga Madsen (1947-2011) is haar persoonsarchief overgedragen aan EYE.  Madsen werd vooral bekend als ‘moeder van de soap’ omdat ze samen met Joop van den Ende aan de wieg stond van Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze begon haar carrière echter als een ware duizendpoot in de filmwereld en bekwaamde zich in alle aspecten, van regie tot productie en scenarioschrijven. 

  Met haar eerste (korte) film Straf (1974) won ze een Gouden Beer in Berlijn. Samen met producent Frans Rasker maakte ze onder de naam Horizon Films onder andere Blindgangers(Ate de Jong, 1977) en Gekkenbriefje (Olga Madsen, 1980). Als associate producer zou ze nog meewerken aan De Tweeling en Bride Flight (resp. 2003 en 2008, Ben Sombogaart). Ook realiseerde ze als regisseur en scenarioschrijver de tv-serie Wilhelmina (2001).

  In het archief zijn onder andere foto-albums te vinden over haar GTST-tijd, en vooral veel scenario’s uit de jaren ‘80, ‘90 en 2000. Ook is er materiaal van niet-uitgevoerde projecten en projecten waarbij ze als scriptdokter optrad, wat ze de laatste jaren veel deed. Verder bevat het archief een dvd met de film Straf, waarop tevens geluidsfragmenten, opgenomen tijdens haar uitvaart.  De inventaris van het persoonsarchief van Olga Madsen is hier te vinden.
  Olga Madsen, Frans Rasker, archief
 • Orlow Seunke archief

  woensdag 7 mei 2014

  Orlow Seunke(Amsterdam, 22 september 1952) is een Nederlands filmregisseur, producent, scenarioschrijver en acteur. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om de speelfilms De smaak van water en Pervola, sporen in de sneeuw, beide met Gerard Thoolen in de hoofdrol.

  In 2007 schonk Seunke aan het toenmalige Filmmuseum enkele stukken, vooral gedrukt materiaal van beide films, goed voor twee archiefdozen. Aangezien het vermoeden bestond dat er meer materiaal moest zijn, werd in april 2008 contact opgenomen met Orlow Seunke in Djakarta. Hij had inderdaad nog dozen vol archiefmateriaal en zou er voor zorgen dat het naar Nederland zou komen. In de zomer van 2013 was het zover. Via een diplomaat van Buitenlandse Zaken konden 10 propvolle verhuisdozen naar Nederland worden vervoerd per boot. In het najaar van 2013 werd begonnen met de ontsluiting.


  Inmiddels is de inventaris te raadplegen op internet, op de webstek Filmgerelateerde archieven, waaruit blijkt dat het oeuvre van Seunke veel groter en rijker is dan algemeen bekend.

  archief
 • In memoriam: Peter O'Toole (1932-2013)

  maandag 16 december 2013

   Op 14 december 2013 overleed de acteur Peter O'Toole. Bij de oudere generatie is O'Toole vooral bekend als Lawrence of Arabia (1962), zijn eerste grote rol. De jongeren zouden hem kunnen kennen als de oude koning Priamos uit Troy (2004). Over het algemeen echter blinkt zijn filmografie uit van onbekende titels. Desondanks werd O'Toole acht keer genomineerd voor een Oscar. De Ierse acteur speelde zelfs in een Nederlandse film, die overigens (geheel onterecht) ook vergeten is: Wings of Fame (1990). Onder regie van Otokar Votocek, geproduceerd door First Floor Features (Dick Maas en Laurens Geels). Eye heeft het archief van deze productiemaatschappij, waarvan de inventaris online raadpleegbaar is. Klik hier.

  Uiteraard heeft Eye ook het affiche van deze film, in twee versies. (ontwerp: Ronald Timmermans).

   

   


  Tot slot een zingende Peter O'Toole in de musical Man of La Mancha (1972), samen met Sophia Loren. Het onvergetelijke Impossible Dream en Don Quixote op zijn sterfbed. Geniet!

   

   

  

  Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier  Peter O'Toole was 81 jaar,

   

  in memoriam, affiche
 • Annette Funicello (1942-2013)

  vrijdag 12 april 2013

  Deze week overleed de Amerikaanse actrice en zangeres Annette Funicello. In nederland kreeg dit weinig aandacht in de pers. Klik voor een korte biografie hier. Zij werd in 1955 ontdekt door Walt Disney voor zijn televiseprogramma The Mickey Mouse Club. Na beeindiging van deze show kreeg ze een vast contract bij Disney als actrice en zangeres. Vanaf 1963 speelde ze - met toestemming van Disney - in zgn. Beach films van American International Pictures, naast tieneridool Frankie Avalon.
   

  Ter gelegenheid van de eerste 'beach-film' Beach Party (1963) bracht ze in 1964 een bezoek aan Nederland. De kranten stonden er vol van. Ze kon erg goed opschieten met Rob de Nijs, destijds een rijzende ster. Het feestje, compleet met rondvaart over de Amsterdamse grachten, werd georganiseerd door distributeur Centrafilm. Voor de gelegenheid had men een nieuwigheid aangeschafd, een zgn. tweater, een sweater voor twee personen. Deze speciale trui, die ook nog werd gedragen door Cliff Richard, is bewaard gebleven en bevindt zich in de collectie van EYE evenals een plakboek met foto's en krantenknipsels van de gebeurtenis.

  Annette Funicello, archief, foto
 • Ongeidentificeerde foto 85

  woensdag 13 maart 2013

  U kunt ons helpen onze kennis van de fotocollectie te verrijken door een reactie te plaatsen. In eerste instantie zijn we op zoek naar de filmtitel, maar soms weten we ook niet wie de personen zijn die op de foto staan. Iedere suggestie is welkom! Mail naar Janheinbal@eyefilm.nl of laat een reactie achter bij opmerkingen onderaan dit bericht.  Veel leed op deze foto. We herkennen Ginette Leclair (of Leclerc) (1912-1992), Etienne Decroux (1898-1991) en Geotges Douking (1902-1987). Wie herkent de film, Zo te zien een komedie?

  Het blijkt inderdaad een komedie. Rene wolf herkende Clochmerle, een Franse film uit 1948, waarin overigens geen van genoemde acteurs in is te zien.
  foto, opgelost, ongeïdentificeerd
 • Ongeidentificeerde foto 84

  woensdag 6 maart 2013

  U kunt ons helpen onze kennis van de fotocollectie te verrijken door een reactie te plaatsen. In eerste instantie zijn we op zoek naar de filmtitel, maar soms weten we ook niet wie de personen zijn die op de foto staan. Iedere suggestie is welkom! Mail naar Janheinbal@eyefilm.nl of laat een reactie achter bij opmerkingen onderaan dit bericht.

  Gino Cervi (1901-1974) op bovenste foto rechts, de bekende Italiaanse acteur in een historisch kostuumdrama. Dat deed hij helaas vaker, zodat ons niet duidelijk is om welke film het hier gaat. Wie is bekend met de Italiaanse film en kan ons de titel van deze rolprent melden.

  Ivo Blom herkent de acteur Massimo Girotti en komt zo op de film La fabuleuse aventure de Marco Polo uit 1965, waarin Girotti de vader van Marco Polo speelt. Gino Cervi zou foutief geidentificeerd zijn. Dit zou volgens Blom Folco Lulli zijn, die een Venetiaanse koopman speelt. Tenzij iemand nog bewijzen tegen heeft gaan we er voorlopig van uit dat deze foto's zijn geidentificeerd.
  foto, opgelost, ongeïdentificeerd
 • Ongeidentificeerde foto 83

  woensdag 27 februari 2013

  U kunt ons helpen onze kennis van de fotocollectie te verrijken door een reactie te plaatsen. In eerste instantie zijn we op zoek naar de filmtitel, maar soms weten we ook niet wie de personen zijn die op de foto staan. Iedere suggestie is welkom! Mail naar Janheinbal@eyefilm.nl of laat een reactie achter bij opmerkingen onderaan dit bericht.

   

   

   

   


  Wij herkennen Pierre Blanchar (of Blanchard) (1892-1963) en tegenspeelster Madeleine Ozeray (1908-1989). Zij speelden samen in slechts drie films, één uit 1935 en twee uit 1937. Uit welke film zijn deze drie stills? Wie herkent de man links op de onderste foto?

  Ivo Blom suggereert de film Le coupable uit 1937 met Pierre Blanchard in de hoofdrol, echter zonder Madeleine Ozeray. Er is nog geen visueel bewijs gevonden voor deze suggestie, dus we zoeken nog door.

  Aart van Manen schreef ons het volgende:

   

   

  Hierbij mijn reactie op ongeidentificeerde foto 83 van 27 feb. 2013. 

   

   

  Ik heb het idee dat de 3 foto’s uit 3 verschillende films zijn.

   

  De onderste 2 foto’s heb ik helaas ondanks uitgebreid zoeken niet kunnen oplossen. 

   

  Wel opgelost heb ik de bovenste foto: Ik ben het eens met de suggestie van Ivo Blom.

   

  Filmtitel: Le Coupable (Frankrijk, uit 1937, regie: Raymond Bernard).

  Ik kwam er op door op afbeeldingen op internet te zoeken

  foto, opgelost, ongeïdentificeerd

Pagina's