Collectieblog

 • Sculptuur uit Down (2001)

  donderdag 1 juli 2010

  Naast bovengenoemde collecties bevat de filmgerelateerde collectie ook enkele niet-technische driedimensionale objecten, zoals rekwisieten. EYE streeft na deze objecten slechts in beperkte mate te verzamelen. Het kriterium is dat deze objecten goed in een tentoonstelling passen.
  In dit bericht zal ik één van de pronkstukken nader toelichten: het sculptuur uit de film Down van Dick Maas uit 2001. De film is een Amerikaanse remake van zijn Nederlandse horrorklassieker De Lift uit 1983. In Down speelt opnieuw een moordlustige lift de hoofdrol, maar dit keer speelt het zich af in een New Yorkse wolkenkrabber. De lobby en de liften - in sfeervolle art-deco stijl - werden volledig opgebouwd in Nederland, in de studio's van First Floor Features. Zo ook het sculptuur dat in de lobby van het gebouw hangt. Via een schenking van First Floor belandde het beeld op ons kantoor (zie afbeelding). Het mensfiguur met vleugels is gemaakt van een soort pur, rustend op een houten plaat. Op een zeer treffende manier lijkt het beeld echter van brons. De ontwerper is bij onze afdeling niet bekend. Hieronder is een fragment opgenomen van de film waarin het sculptuur goed te zien is.

  objecten
 • 100.000ste foto beschreven voor Beelden voor de Toekomst

  dinsdag 15 juni 2010

  Sinds zomer 2008 werkt de Filmgerelateerde Collectie aan het beschrijven van de fotocollectie en onlangs werd de 100.000ste foto beschreven. Het betrof een prachtige still uit Fantasia (1940).

  Beelden voor de Toekomst, foto