Collectieblog

 • Handig om bij de hand te hebben: De Handleiding

  vrijdag 25 juni 2010

   
  Een apparatuurcollectie bestaat niet alleen uit apparaten; vaste onderdelen die bij een apparaat horen, zijn originele verpakkingen, lederen foudralen of paraattassen, polsbandjes, revolvergrepen voor camera's zo die er zijn en nog veel meer. Vaak ontbreekt dat of is in een dusdanig beschadigde staat, dat het niet meer presentabel is of bruikbaar is. Handvatten van koffers kunnen vaak zelfs "gevaarlijk" zijn bij gebruik, we tillen daarom zo'n koffer in principe nooit op aan een handvat; je weet het maar nooit. Originele mooie verpakkingen zijn ook zeldzaam, want dat werd toch vaak gezien als gebruiksmateriaal en weggegooid. De ware liefhebber gebruikte het natuurlijk als bescherming, maar dat bracht dan weer slijtage met zich mee.
   
   
  Het belangrijkste is echter een originele handleiding, die duidelijk het hele apparaat zijn onderdelen en functies omschrijft. Handleidingen vormen derhalve een essentieel onderdeel van een apparatuurcollectie. Een appraat is eigenlijk niet echt compleet als er geen handleiding van in de collectie aanwezig is. Dat gaat niet helemaal op voor zeer oude apparaten, want die zijn vaak zo eenvoudig van contructie dat de werking wel dudidelijk is. Als men zo'n houten camera uit de jaren '10 openmaakt dan is het wel duidelijk hoe deze werkt. Met een luxe camera uit de zestiger jaren is dat niet het geval. Er zitten, op het eerste gezicht wat mysterieuze knopjes op en zoek dan maar eens uit hoe dat werkt zonder handleiding.
   
   
  Terug naar die handledingen. Er zijn specialistische firma's die zeer goede fotokopieën van originele handleidingen verkopen, en bij gebrek aan beter moeten we daar misschien ook wel eens gebruik van maken. Tevens zijn er plekken op het internet waar men gratis, dankzij echte liefhebbers, digitale versies van originele handleidingen kan downloaden. Sommige handelaren beiden handledingen op eBay te koop aan als PDF. Maar er gaat niets boven een echt origineel papieren boekje, een drukwerk waar alles in staat. Dàt hoort ook thuis in onze collectie!
   
  Handleiding, Drukwerk, Apparatuur, Handleidingen