Collectieblog

 • De krullevaar uit Pluk van de Petteflet terug in het museum

  vrijdag 26 juni 2015


  De krullevaar uit Pluk van de Petteflet is terug in het museum. Deze bijna uitgestorven maar vrolijke vogel met haren in plaats van veren lag tot voor kort opgeslagen in het depot van EYE. Sinds deze week is hij weer te bekijken in de familietentoonstelling De vrolijke wereld van Fiep, tot en met 6 maart 2016 in het Limburgs Museum in Venlo. En Fiep is natuurlijk Fiep Westendorp (1916-2004), de maakster van de beroemde tekeningen van de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt.

  Van deze 'grande dame onder de Nederlandse illustratoren' zoals zij genoemd wordt, zijn vierhonderd originele werken te zien in deze overzichtstentoonstelling.

  De krullevaar is een zeldzame vogel die zijn ouders kwijt is. Hij komt uit een groot oranje ei dat Pluk heeft gevonden. Als hij in handen dreigt te vallen van een sluwe museumdirecteur, die hem wil opzetten en tentoonstellen in zijn museum, weten Pluk en zijn vriendjes hem gelukkig te redden. Daarna leert hij weer vliegen en vindt hij zijn familie terug, die toch nog in leven blijkt te zijn.


  De echte krullevaar in het boek, tekening Fiep Westendorp

  Het boek Pluk van de Petteflet uit 1971 werd in 2004 verfilmd door Ben Sombogaart en Pieter van Rijn. In het archief van producent Burny Bos bij  EYE bevindt zich niet alleen de krullevaar, maar ook het autootje van Pluk. Een replica van dit autootje staat ook in de tentoonstelling, op bovenstaande foto te zien achter de krullevaar, zodat kinderen er me kunnen spelen.

  Still uit Pluk van de Petteflet

  Nederlandse film, props
 • Props: van monsterlijk tot levensecht

  vrijdag 18 juli 2014


  Het leren jasje van Tygo Gernandt uit Van God Los, de handdoek die Monique van de Ven droeg in Zomerhitte en een hoofdprothese van een monster uit de horrorfilm Frankenstein’s Army, wie zou die nu niet willen hebben?  Zondag 6 juli vond in Amsterdam de eerste veiling van Nederlandse filmprops plaats, georganiseerd door ShortcutzAmsterdam, een organisatie die Nederlandse films promoot.  

  Props (afkorting van properties)  zijn rekwisieten die in films gebruikt worden. Deze voorwerpen doen niet alleen dienst als onderdeel van de setting, maar vervullen een duidelijke functie in het verhaal, of dienen om een personage een extra betekenis te geven. Dit kunnen gewone gebruiksvoorwerpen zijn, die in een film een opvallende rol spelen.  Zo toonde EYE in de Tentoonstelling over Stanley Kubrick de typemachine uit The Shining, waaraan je kon zien dat jack Nicholson in de film langzaam gek werd. “All work and no play makes Jack a dull boy,”  typte hij ontelbare malen. 

  Daarnaast zijn er props die uit de fantasie van de filmmaker zijn ontsproten en bijna kunstwerken op zich zijn, zoals monsters en lichaamsprotheses in horror- en science fictionfilms. Filmmaker David Cronenberg is hier een meester in, en een uitgebreide selectie hiervan is nu te zien in EYE bij David Cronenberg- The Exhibition. Je kunt in de cafésetting uit zijn film Naked Lunch aanschuiven bij een Mugwump, een menselijke kakkerlak, en ook de buik met de videospeler erin uit Videodromeen de getransformeerde insecten uit The Fly ontbreken niet.  


  Props kunnen soms ook juist griezelig realistisch zijn, zoals deze levensechte hond uit de horrorfilm Down (2001, Dick Maas' remake van De Lift uit 1983) bewijst.  Het beest komt jammerlijk met zijn baasje om het leven in de moorddadige lift. De opgezette hond bevindt zich in de collectie van EYE, en maakt deel uit van een verzameling objecten die zijn geschonken door First Floor Features,  het filmproductiebedrijf van Dick Maas en Laurens Geels.  


  Hierin bevinden zich ook kostuums uit  Lang leve de Koningin (1995) en ruimtepakken uit Tom en Thomas(2002). Een ander rekwisiet uit Down, een art deco- sculptuur uit de wolkenkrabber waarin de film zich afspeelt, is al in een eerder bericht aan bod gekomen.

  Down is hier in zijn geheel te bekijken. De echte hond maakt zijn entree in de 24e minuut.
   
  rekwisieten, David Cronenberg, Dick Maas, Stanley Kubrick, Down, First Floor Features, props