Collectieblog

 • Animatiefilmpjes St. Joost: Archive overload

  vrijdag 28 augustus 2015

  Een groep vierdejaars animatiestudenten van de Academie AKV|St.Joost heeft korte geanimeerde teasers gemaakt van ongeveer 1 minuut, waarbij zij zich hebben laten inspireren door de Filmgerelateerde collecties van EYE. In een serie publiceren we hier deze filmpjes, die ook als voorfilm vertoond kunnen worden. Veel van de filmmakers hebben deze blog als vertrekpunt gebruikt bij de keuze voor het onderwerp van hun animatie.

  Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
  klik hier


  In de teaser Archive overload van Guusje Dekker worden verschillende stukken uit de collectie en het archief vertoond, om een indruk te geven van de enorme omvang van EYE's collecties. Guusje over de insteek van het filmpje: "Het beeld van een archief dat ik altijd voor ogen had, was een ruimte met grote eikenhouten boekenkasten en opbergmappen met een muffe geur van het stof. Dikke boeken met vergeelde bladen en dozen met oude kranten. Mijn idee van een archief was een opbergplek waar bijna niemand meer kwam, die verzorgd werd door een oude bibliothecaresse."

  Het archief bleek totaal anders te zijn dan ze verwachtte: "Mijn bezoek aan het EYE filmarchief heeft dit veranderd. Er staan zeker boeken en opbergmappen, maar het archief was juist erg levendig. Er waren veel mederwerkers van jong tot oud die hard aan het werk waren om het archief te ordenen en verzorgen. Graag wilde ik dat het archief net zo levendig overkomt als dat ik het aantrof. De 'oude look' heb ik gekozen om te benadrukken hoe lang het archief al bezig is met materiaal te verzamelen." 

  De stemmen in het filmpje zijn van Yvette Verweij (telefoniste) en tegenspeelster Roxana Van der Meulen. De voice over van Yvette Verweij werd opgenomen in HollandStudio's door Paul Van de Veerendonk. Kijk voor een uitgebreid overzicht van het werk van Guusje Dekker op haar website.

  EYE's animatiespecialist Mette Peters begeleidde het maakproces van alle St. Joost- teasers. Zij schreef eerder een interessant blogartikel over het belang van het conserveren van niet alleen animatiefilms zelf, maar ook het filmgerelateerde materiaal  zoals artwork (waaronder tekeningen en animatiepoppetjes) en documentatie. De varieteit aan materialen die voor dit soort films worden gebruikt, uiteenlopend van plastic, metaal, hout, textiel en gevonden objecten, die niet altijd even makkelijk houdbaar zijn- zoals te zien aan onderstaand poppetje- zorgt hierbij voor een grote uitdaging.
  Origineel artwork van Aladdin and the Magic Lamp (George Pal, NL, 1939). Poppetje van hout, metaal en waarschijnlijk synthetische materialen. Collectie EYE Filmmuseum. Copyright Philips Company Archives.  AKV/St.Joost, publiciteitsmateriaal, affiche, archief, foto, animatie
 • Tentoonstelling Sisi in Paleis Het Loo

  donderdag 23 april 2015


  Affiche van Sissi (Ernst Marischka, 1955, Duitsland) Collectie EYE

  Na de tentoonstelling over Grace Kelly is er in Paleis Het Loo wederom een grote tentoonstelling waarin film en beeldvorming een grote rol speelt: SISI, sprookje & werkelijkheid, over keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije. Haar leven werd geromantiseerd in de beroemde Sissi-trilogie uit de jaren vijftig met Romy Schneider in de hoofdrol. In de expositie worden vele draden uit de kluwen van mythe, film en werkelijkheid die mede hierdoor is ontstaan rondom Sisi ontward.

  Het lijkt bijvoorbeeld vreemd dat Sisi met één s wordt gespeld, maar dit was haar echte bijnaam en zo ondertekende ze haar brieven aan intimi. De regisseur van de trilogie, Ernst Marischka, vond de schrijfwijze Sissi echter mooier, waardoor zij onder deze naam bekend is gebleven.

  Persfoto van Sissi (Ernst Marischka, 1955, Duitsland) Collectie EYE

  De filmtrilogie toont haar levensloop tot de kroning in Hongarije. Over de tweede helft van haar leven is daardoor veel minder bekend. Toch werd pas daarna haar leven echt dramatisch. De film Ludwig (Luchino Visconti, 1972, Italië), waarin Schneider een oudere Sisi speelt, geeft volgens Spliethoff  een meer realistisch beeld van Sisi's karakter. In 1898 doodde haar 30-jarige zoon Rudolf zijn geliefde en zichzelf. Elizabeth raakte daardoor in een depressie. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden werd ze negen jaar later door een Italiaanse anarchist vermoord in Genève.

  EYE heeft voor deze tentoonstelling foto's en affiches in bruikleen gegeven, waarvan enkele te zien zijn in dit artikel. Eén van de affiches is  uitvergroot als banner bij de ingang van het paleis opgehangen. Ook is er een bioscoopzaaltje ingericht waarin fragmenten uit de films in een loop worden vertoond. 

  Romy Schneider, affiche, foto
 • Filmgerelateerde collecties in het Parool!

  maandag 12 maart 2012

  Vrijdag 9 maart publiceerde het Parool een artikel over de Filmgerelateerde collecties van EYE, getiteld "De papieren filmgeschiedenis". In de aanloop naar de opening van het nieuwe gebouw (officiële opening 5 april) wijdt het Parool een aantal artikelen aan verschillende aspecten van EYE. Journalist Mark Moorman bracht een bezoek aan onze kantoren en heeft de vele informatie tot een leuk artikel samengesmeed. Helaas is één door mij voorgestelde correctie niet meer op tijd aangekomen: er wordt melding gemaakt van een groot deel van de affichecollectie dat online terug te vinden is. Dat klopt, maar dat heeft niets te maken met het Deltaplan voor Cultuurbehoud (het restauratieproject uit de jaren 90) maar alles met een door het Geheugen van Nederland ondersteund digitaliseringproject dat afgelopen najaar afgerond is.
  Wanneer alle bijbehorende teksten bij de affiches van dit project gereed zijn, zullen we nogmaals melding maken van deze succesvolle samenwerking o.l.v. het NAGO (Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers).
  Voor de affiches zie Het Geheugen van Nederland. Klik hier voor het Paroolartikel
  Zoals door Moorman gememoreerd kunt u ons voorlopig nog op het bekende adres aan de Vondelstraat 69 bezoeken, zij het meer en meer op afspraak. Volg hiervoor de site van EYE.

  digitalisering, affiche, NAGO, Geheugen van Nederland, foto
 • VAN ABELTJE TOT ZOOP

  donderdag 8 december 2011

  Onlangs verscheen het boek “Van Abeltje tot Zoop, over het succes van de Nederlandse jeugdfilm” door Esther Schmidt en Sabine Veenendaal. Voor de illustraties is onder meer veel gebruik gemaakt van de EYE Film Instituut collecties, waaronder veel stills en affiches uit films van Dick Laan en Henk van der Linden naast andere documenten zoals keuringskaarten.


  Op de omslag van het lezen we:

  “Van Abeltje tot Zoop schetst een beeld van de Nederlandse jeugdfilm van 1917 tot heden. Esther Schmidt en Sabine Veenendaal stelden een overzicht samen van alle jeugdspeelfilms die er tot nu toe in Nederland zijn gemaakt en interviewden ruim 40 professionals uit de filmsector. Nog niet eerder verscheen er een werk dat dit genre zo compleet in beeld brengt. Aan het woord komen regisseurs, scenaristen, producenten, fondsen, bioscoop- en festivalprogrammeurs, distributeurs, omroepen en journalisten. Het boek is rijk geïllustreerd met beelden uit de besproken films, werkfoto's, aantekeningen, awards, krantenknipsels, storyboards en stills”

  boeken, affiche, jeugdfilm, foto