Collectieblog

 • Affiches EYE in Londen

  dinsdag 29 april 2014

  Bij de boekpresentatie van het door Giorgio Bertellini samengestelde Italian Silent Cinema: A Reader (John Libbey, 2013) tijdens de Sony World Photography Awards Exhibition at Somerset House, London zullen  van 1 t/m 18 mei reproducties te zien zijn van twee affiches uit de Desmet collectie. In het boek ook twee essays van de hand van Ivo Blom.
  Het betreft de films Robinet chauffeur miope (ontwerp: Atelier Butteri) en Kri Kri s'improvvisa cameriere van ontwerper Romeo Marchetti.


  affiche, Zwijgende film, Jean Desmet, Ivo Blom
 • Desmet collectie verrijkt met nieuw affiche

  dinsdag 10 april 2012

  Niet van alle films die Jean Desmet distribueerde zijn affiches in de collectie van EYE aanwezig. Zo heel nu en dan duikt er toch nog een origineel exemplaar op dat bijna 100 jaar in particuliere handen is geweest.
  Van de komedie "Le Homard" van Léonce Perret, als film aanwezig in de EYE collectie, konden wij recent een exemplaar verwerven!
  affiche, Jean Desmet, Léonce Perret
 • Affiches uit de Desmet collectie bij EYE te zien

  maandag 24 oktober 2011

  Nog t/m 30 oktober zijn in de bovenhal van het hoofdgebouw van EYE enkele originele affiches uit de Desmet collectie te zien. In het kader van de UNESCO Werelderfgoeddag op 27 oktober is deze speciale presentatie georganiseerd. Bijzonder zijn vooral twee bijzonder grote affiches: het futuristische "Die Grosse Wette" (1915, formaat 210x150 cm) en het stemmige "The Sign of the Cross" (1914, formaat 210x102).


  affiche, Jean Desmet
 • 26 augustus 2011

  vrijdag 26 augustus 2011

  Op de cover van de nieuwste uitgave van het Tijdschrift voor Mediageschiedenis prijkt het bijzondere affiche van de film "Die Welt ohne Männer" (Duitsland 1913, regisseur Max Mack). Het grote affiche (218x145 cm) is onderdeel van de beroemde Desmet collectie, waarvan in onze berichten over het bedrijfsarchief in deze periode wekelijks melding wordt gemaakt.

  Op het affiche lijken de mannen die van de wereld "geveegd" worden verdacht veel op wat corpulente burgerheren die goede (bank-) zaken hebben gedaan. Anno 2011 zien we in de financiële wereld nog steeds voornamelijk mannen; let eens op de beurshandelaren die we dagelijks in het nieuws zien. Zou het anders gaan als vrouwen in deze wereld een vooraanstaande rol speelden?
  affiche, Jean Desmet