Collectieblog

 • Ruud van Empel in EYE collectie

  donderdag 11 september 2014

  Sinds 1995 is Ruud van Empel snel bekend geworden als beeldend kunstenaar, gespecialiseerd in fotoseries waarbij hij Photoshop gebruikt om allerlei detailbeelden met elkaar te vermengen. De bijzondere resultaten hebben geleid tot exposities over de hele wereld (zie de website).
  Van Empel was echter bij EYE al een bekende naam als affiche-ontwerper. Voor film en theater ontwierp hij al sinds begin jaren 80 affiches, waarvan er reeds 26 in de collectie voorkwamen.
  Wat ons bijzonder opviel echter was een pagina uit het storyboard van de Frans Weisz film "Op afbetaling", die in het archief van de regisseur voorkomt. Dit was aanleiding om contact op te nemen met Van Empel, om na te gaan of hij het complete storyboard nog in bezit had. Tot onze vreugde bleek dit het geval, en was hij geïnteresseerd om dit aan EYE over te dragen in langdurige bruikleen.


  Bovendien was het bezoek dat ondergetekende aan het fraaie atelier van Van Empel bracht, aanleiding om verder te kijken dan dit storyboard. Dit leidde niet alleen tot een welkome aanvulling van de 6 filmaffiches die EYE nog niet bezat, maar ook tot diverse vormen van artwork en documentatie voor de productie "Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium" en andere ontwerpen.

  De collectie is inmiddels ontsloten; zie de inventaris.
  Ruud van Empel, storyboard, affiche