Collectieblog

 • Affiches Theo van Gogh te zien in EYE

  vrijdag 3 oktober 2014

  Vanaf volgende week worden bij de ingang van zaal 2 en 3 in EYE affiches van de films van Theo van Gogh vertoond uit de jaren 80, 90 en 2000. Als eerbetoon aan de filmmaker, die in november precies tien jaar geleden om het leven kwam.

  Het meest opvallend zijn de affiches met fotografie van Erwin Olaf; net zo taboedoorbrekend als de films van Van Gogh zelf. Het affiche van Loos is misschien wel het meest besproken uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Olaf speelde hier ook een gastrol in.

  Het affiche voor Van Goghs tweede film Een dagje naar het Strand werd gemaakt met een intrigerende foto van Gerrit Schreurs.

  Voor Vals Licht en Terug naar Oegstgeest maakte het ontwerpbureau Coma Prima de affiches (ontwerper Peter Donkersloot).

  Het minimalistische affiche voor 0605, ontworpen door Frank Kampes, won de Skrien Afficheprijs in 2005.


  Helemaal tot de essentie teruggebracht was de poster voor Van Goghs debuut uit 1982, de controversiële 16 mm-film Luger (met onder andere een scène met twee katten in een wasmachine): alleen de titel een foto. Hierop staat hoofdpersoon Thom Hoffmann afgebeeld. De ontwerper is niet bekend.  Alle 13 speelfilms van Van Gogh, waarvan EYE er 11 conserveerde, zijn vanaf 10 oktober t/m 2 november hier te zien. Het programma is hier te vinden.

  In de Arena worden bovendien afleveringen van ‘Een prettig gesprek’, de interviews die hij voor AT5 deed, vertoond.  Theo van Gogh, affiche, Thom Hoffmann