Collectieblog

 • Zaterdag 7 maart Filmfestival Kees Hin

  donderdag 5 maart 2015


  Kees Hin, jaartal onbekend, fotograaf Maarten Hin

  Filmmaker Kees Hin zit dit jaar vijftig jaar in het vak. Daarom wordt hij komende zaterdag geëerd met een persoonlijk filmfestival in de Desmet Studio's. Jaarlijks vindt hier het Plantage Filmfestival plaats.

  Zijn eerste film, Onderaards (1965), over de Nederlandse Aardoliemaatschappij zou de start worden van zijn levenslange, inspirerende  samenwerking met schrijver en dichter K. Schippers. Met hem zou hij onder andere televisieportretten van kunstenaars maken.

  Nadat hij de filmacademie vroegtijdig de rug toekeerde, begon hij zijn filmcarrière als assistent van Fons Rademakers en Bert Haanstra.  Sindsdien maakte hij meer dan honderd  documentaires en televisiefilms en speelfilms, zoals Soldaten zonder geweren (1985) en Het schaduwrijk (1993). Kees Hin is iemand die altijd op het grensvlak werkt tussen speelfilm en documentaire en vaak een experimentele invalshoek kiest.

  Op het filmfestival zullen documentaires, korte films en televisie-afleveringen te zien zijn. Ook is er de première van zijn onlangs voltooide filmportret Het scherpe oog van Aat Veldhoen (1914) over deze kunstenaar, die tevens bij Hin in de buurt woont. De filmer zelf is de hele middag aanwezig om zijn films toe te lichten en vragen te beantwoorden en K. Schippers zal ook een deel van de middag komen kijken.

  Vandaag was Hin in EYE om onderzoek te doen voor een retrospectief van zijn werk in dit Filmmuseum, dat waarschijnlijk in januari 2016 georganiseerd zal worden. Hij is blij met het festival komende zaterdag en heeft ook meegedacht over het programma. Zelf verheugt hij zich er het meest op om de korte film Walt van Praag en de toren naar de hemel uit 1976 weer terug te zien. Hierin wordt een  man gevolgd, die zo gefascineerd is door Griekse zuilen, dat hij er een toren mee bouwt in zijn tuin. "Het gaat over de clown in de mens, over hoogtebehoefte, en ik hoop dat het plezier van die man en het filmen ook overkomt op de kijkers," aldus Hin.

  EYE beheert een groot persoonsarchief van Kees Hin, met materiaal van 1965 tot 2011. Klik hier voor de inventaris. 

  documentaire, archief, Kees Hin, Nederlandse film
 • WE ARE BACK!

  vrijdag 29 november 2013

  Beste lezer,

  de instroom van nieuwe berichten is een tijdje gestagneerd doordat we op de afdeling Filmgerelateerde collecties ons veel met nieuwe zaken en nieuwe mensen hebben beziggehouden. Dat betekent niet dat we stil hebben gezeten, integendeel. Daarom deze weken een retrospectieve ´inhaalrace´ over het afgelopen half jaar.
  Ik wil beginnen met een verwijzing naar de update op gebied van de papieren archieven via de link
  "Archiefinventarissen", links boven op de startpagina van de blog. Nieuwe inventarissen van o.a. Nico Crama, Kees Hin, Bart Vegter, Ytzen Brusse en Margot Barel zijn hier in PDF formaat online te vinden!

  Ytzen Brusse, Bart Vegter, Margot Barel, archief, Kees Hin, Nico Crama