Collectieblog

 • Filmgerelateerde Collecties op Unescodag

  donderdag 23 oktober 2014

  Komende zondag staat EYE helemaal in het teken van het UNESCO Werelderfgoed. Op de jaarlijkse World Day for Audiovisual Heritage staat het belang van het behoud van audiovisuele documenten centraal.

  Er is een doorlopend filmprogramma met vroege films, waaronder de films uit het Crowdfundingproject 'Breng Amsterdam in Beeld!' en bezoekers kunnen onder andere deelnemen aan een quiz over de filmgeschiedenis. 

  Diverse restauratie- en collectiespecialisten zullen op deze dag presentaties geven, en hierbij is ook de afdeling Filmgerelateerde Collecties vertegenwoordigd.


  Er is een unieke mogelijkheid om een tweetal originele stereokabinetten te bekijken, met een bijzondere inhoud.
  De wereld in 3D van honderd jaar geleden!
  Daarnaast zijn er digitale presentaties van meer objecten te zien. Tijd: van 12.00 - 17.00 uur, in de Basement.

  Kijk hier voor het programma deze dag.
  stereokabinet, Werelderfgoed
 • Opening en documentaire Parisienbioscoopzaal

  donderdag 16 oktober 2014  Op woensdag 22 oktober vindt om 21:00 de opening plaats van de historische Parisienbioscoopzaal in De Filmhallen in Amsterdam. Het publiek kan dan voor het eerst in twee jaar weer plaatsnemen in het fraaie art deco interieur dat in 1924 werd ingebouwd in de Parisienbioscoop aan de Nieuwendijk, en kijken naar de Found Footagefilm Final cut, ladies and gentlemen van de Hongaarse regisseur György Pálfi. EYE zal de programmering van de zaal voor haar rekening nemen.  

  Op dit moment wordt er bovendien gewerkt aan een korte documentaire over de illustere geschiedenis van het interieur, door filmmaker Jan Willem Looze. In de documentaire zal onder andere historisch filmmateriaal te zien zijn van de zaal, en een interview met Ilse Hughan, Jean Desmets kleindochter die ervoor zorgde dat het interieur bewaard bleef. Ook komt de architect André van Stigt aan het woord, die werkt aan de verbouw van de Hallen. Hij kende de Parisienzaal al doordat zijn vader Joop van Stigt deze destijds in het voormalige Vondelparkpaviljoen van EYE heeft ingebouwd.

  Voor meer informatie over het Parisieninterieur, klik hier. 


  bioscopen, Werelderfgoed, Jean Desmet
 • Interieur Parisienbioscoopzaal in De Filmhallen

  donderdag 9 oktober 2014

  In de nieuwe bioscoop De Filmhallen in Amsterdam wordt op dit moment een heel bijzondere filmzaal ingebouwd. Dit prachtige art deco interieur komt oorspronkelijk uit de bioscoop Cinema Parisien, een van Nederlands eerste bioscopen. Van 1910 tot 1987 was deze aan de Nieuwendijk 69 in Amsterdam gevestigd. Daarna is het interieur geschonken aan EYE, waar het in een van de bioscoopzalen in de voormalige locatie van EYE, het Vondelparkpaviljoen stond opgesteld. Na de opening van de nieuwe gebouw van EYE, waar dit interieur niet in te passen bleek, werd het tijdelijk opgeslagen. Het project De Filmhallen maakte het mogelijk het opnieuw te tonen, in zaal 7, die door EYE ook geprogrammeerd zal worden. Op onderstaande foto is al een deel van het interieur te zien. Het is de bedoeling dat Parisienzaal eind oktober in gebruik zal worden genomen.

  Foto: Jan Hein Bal


  Vanaf de opening tot 1956 was de vermaarde bioscoopondernemer Jean Desmet directeur van Cinema Parisien. Het is de enige bioscoop die hij zijn leven lang heeft uitgebaat. Hij had ook zijn hoofdkantoor hierboven gevestigd. In de beginjaren werden er doorlopend korte filmpjes vertoond en het was er zo druk dat mensen naar verluidt onder het scherm door via de nooduitgang naar buiten werden geduwd. Het lag naast het bioscoopje Centraal, waar in de jaren zestig en zeventig hetzelfde soort films werd vertoond (ietwat pikante derderangsfilms) in een louche bocht waar de gemiddelde Amsterdammer liever niet gezien wilde worden. In 1987 sloot Parisien en het pand werd afgebroken.

  Cinema Parisien in de jaren '70
  Desmets kleindochter Ilse Hughan schonk het Parisieninterieur aan het Filmmuseum. Het kreeg weer een tweede leven als filmzaal in het Vondelparkpaviljoen en werd toegevoegd aan de rijke Desmet-collectie, die inmiddels tot Werelderfgoed is verklaard. EYE wijdt hieraan van 14 december 2014 t/m 12 april 2015 een uitgebreide tentoonstelling: Jean Desmets Droomfabriek-De avontuurlijke jaren van de film (1907-1916).

  Klik hier voor de inventaris van het Desmet-archief, dat compleet gedigitaliseerd is, raadpleegbaar in de bibliotheek, en hier voor de serie artikelen over Desmet die eerder op dit blog verscheen.

  bioscopen, Werelderfgoed, Jean Desmet