Collectieblog

 • Franse actrice Marie Dubois overleden

  maandag 20 oktober 2014

  Marie Dubois met Jean-Paul Belmondo in Le Voleur (1966)
   Afgelopen woensdag is de Franse actrice Marie Dubois op 77-jarige leeftijd overleden. Dubois is vooral bekend geworden door haar rollen in nouvelle vaguefilms en komedies in de jaren zestig. Ze speelde rollen in films van grote regisseurs als Jean-Luc Godard (Une femme est une femme, 1961) en François Truffaut (Jules en Jim, 1962) en Alain Resnais.

  Haar doorbraak was de film La Grande Vadrouille (1966) van Gerard Oury. Dit was een komedie met Louis de Funès, die veertig jaar de meest succesvolle film in Frankrijk zou zijn. Daarna speelde Dubois nog in een reeks filmhits waaronder Le Voleur (1966, Louis Malle) en L'Innocent (1976, Luchino Visconti).

  Still uit Les Grandes Gueules uit 1965 met Lino Ventura
  Ze speelde samen met alle bekende acteurs in die tijd, waaronder Jean-Paul Belmondo en Lino Ventura. In 1977 won ze de Cesar voor haar bijrol in La Menace van Alain Corneau, als de jaloerse vriendin van Yves Montand. Pauline Claudine Lucie, zoals Dubois echt heette, leed al sinds eind jaren zeventig aan MS.

  In de Filmgerelateerde Collecties van EYE bevinden zich een aantal foto's van haar, waaronder de getoonde stills in dit artikel.


  in memoriam, foto
 • Filmmaker George Sluizer overleden

  woensdag 24 september 2014


  Afgelopen zaterdag is de Nederlandse filmmaker George Sluizer (1932) overleden. Hij was al een aantal jaar ziek en leefde in ‘geleende tijd’. Sinds de jaren zestig maakte hij vele internationale opdrachtfilms, documentaires en speelfilms. Zijn grote doorbraak was de thriller Spoorloos(1988), de verfilming van Tim Krabbé’s korte roman Het gouden ei. De roem van deze film reikte tot in Amerika, waar hij door critici als ‘Hitchcock-waardig’ werd beschouwd, en vier jaar later mocht hij hier de remake The Vanishingmaken. Zijn laatste documentaire was het controversiële Homeland (2010) waarvoor hij in een periode van veertig jaar twee Palestijnse gezinnen volgde.
   

  EYE bezit het omvangrijke persoonlijke archief van George Sluizer, waarin zich materiaal bevindt van de meeste projecten vanaf 1970 tot en met 2007, met onder andere scenario's, brieven, bladmuziek en ook rekwisieten uit de films. Hierin zijn onder andere het scenario van en correspondentie over Dark Blood te vinden. Deze film maakte hij in 1993 met River Phoenix in de hoofdrol, maar kon vanwege diens overlijden niet worden afgerond. In 2012 voltooide Sluizer de film alsnog, waarbij hij de lacunes invulde met een voice-over. Twee jaar geleden werd Dark Blood voor het eerst vertoond op het Nederlands Filmfestival en het jaar daarop op de Berlinale.

  Op het Nederlands Film Festival, dat morgen van start gaat, vindt zaterdagavond een gratis vertoning plaats van Dark Blood. Ook EYE biedt dezelfde avond als eerbetoon een film van Sluizer op het programma, João en het mes, die in 1972 is opgenomen in Brazilië met cameraman Jan de Bont.

  Klik hier voor meer over de totstandkoming en een recensie van Dark Blood.

  in memoriam, archief, George Sluizer
 • In memoriam: Peter O'Toole (1932-2013)

  maandag 16 december 2013

   Op 14 december 2013 overleed de acteur Peter O'Toole. Bij de oudere generatie is O'Toole vooral bekend als Lawrence of Arabia (1962), zijn eerste grote rol. De jongeren zouden hem kunnen kennen als de oude koning Priamos uit Troy (2004). Over het algemeen echter blinkt zijn filmografie uit van onbekende titels. Desondanks werd O'Toole acht keer genomineerd voor een Oscar. De Ierse acteur speelde zelfs in een Nederlandse film, die overigens (geheel onterecht) ook vergeten is: Wings of Fame (1990). Onder regie van Otokar Votocek, geproduceerd door First Floor Features (Dick Maas en Laurens Geels). Eye heeft het archief van deze productiemaatschappij, waarvan de inventaris online raadpleegbaar is. Klik hier.

  Uiteraard heeft Eye ook het affiche van deze film, in twee versies. (ontwerp: Ronald Timmermans).

   

   


  Tot slot een zingende Peter O'Toole in de musical Man of La Mancha (1972), samen met Sophia Loren. Het onvergetelijke Impossible Dream en Don Quixote op zijn sterfbed. Geniet!

   

   

  

  Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
  klik hier  Peter O'Toole was 81 jaar,

   

  in memoriam, affiche
 • Kees Brusse overleden

  woensdag 11 december 2013


  Na een rijk film- en televisieleven is op 88-jarige leeftijd Kees Brusse overleden. Het laatste jaar bracht hij in Nederland door, na een lange periode in Australië. EYE besteedde al enkele malen in filmprogramma's aandacht aan dit boegbeeld uit de na-oorlogse Nederlandse film. Hij zal gemist maar nog meer geëerd worden!

   

   

   

   

   

   

  in memoriam, affiche, Kees Brusse