Collectieblog

 • Franse actrice Marie Dubois overleden

  maandag 20 oktober 2014

  Marie Dubois met Jean-Paul Belmondo in Le Voleur (1966)
   Afgelopen woensdag is de Franse actrice Marie Dubois op 77-jarige leeftijd overleden. Dubois is vooral bekend geworden door haar rollen in nouvelle vaguefilms en komedies in de jaren zestig. Ze speelde rollen in films van grote regisseurs als Jean-Luc Godard (Une femme est une femme, 1961) en François Truffaut (Jules en Jim, 1962) en Alain Resnais.

  Haar doorbraak was de film La Grande Vadrouille (1966) van Gerard Oury. Dit was een komedie met Louis de Funès, die veertig jaar de meest succesvolle film in Frankrijk zou zijn. Daarna speelde Dubois nog in een reeks filmhits waaronder Le Voleur (1966, Louis Malle) en L'Innocent (1976, Luchino Visconti).

  Still uit Les Grandes Gueules uit 1965 met Lino Ventura
  Ze speelde samen met alle bekende acteurs in die tijd, waaronder Jean-Paul Belmondo en Lino Ventura. In 1977 won ze de Cesar voor haar bijrol in La Menace van Alain Corneau, als de jaloerse vriendin van Yves Montand. Pauline Claudine Lucie, zoals Dubois echt heette, leed al sinds eind jaren zeventig aan MS.

  In de Filmgerelateerde Collecties van EYE bevinden zich een aantal foto's van haar, waaronder de getoonde stills in dit artikel.


  in memoriam, foto