Collectieblog

 • Filmmaker George Sluizer overleden

  woensdag 24 september 2014


  Afgelopen zaterdag is de Nederlandse filmmaker George Sluizer (1932) overleden. Hij was al een aantal jaar ziek en leefde in ‘geleende tijd’. Sinds de jaren zestig maakte hij vele internationale opdrachtfilms, documentaires en speelfilms. Zijn grote doorbraak was de thriller Spoorloos(1988), de verfilming van Tim Krabbé’s korte roman Het gouden ei. De roem van deze film reikte tot in Amerika, waar hij door critici als ‘Hitchcock-waardig’ werd beschouwd, en vier jaar later mocht hij hier de remake The Vanishingmaken. Zijn laatste documentaire was het controversiële Homeland (2010) waarvoor hij in een periode van veertig jaar twee Palestijnse gezinnen volgde.
   

  EYE bezit het omvangrijke persoonlijke archief van George Sluizer, waarin zich materiaal bevindt van de meeste projecten vanaf 1970 tot en met 2007, met onder andere scenario's, brieven, bladmuziek en ook rekwisieten uit de films. Hierin zijn onder andere het scenario van en correspondentie over Dark Blood te vinden. Deze film maakte hij in 1993 met River Phoenix in de hoofdrol, maar kon vanwege diens overlijden niet worden afgerond. In 2012 voltooide Sluizer de film alsnog, waarbij hij de lacunes invulde met een voice-over. Twee jaar geleden werd Dark Blood voor het eerst vertoond op het Nederlands Filmfestival en het jaar daarop op de Berlinale.

  Op het Nederlands Film Festival, dat morgen van start gaat, vindt zaterdagavond een gratis vertoning plaats van Dark Blood. Ook EYE biedt dezelfde avond als eerbetoon een film van Sluizer op het programma, João en het mes, die in 1972 is opgenomen in Brazilië met cameraman Jan de Bont.

  Klik hier voor meer over de totstandkoming en een recensie van Dark Blood.

  in memoriam, archief, George Sluizer
 • George Sluizer archief

  woensdag 27 juni 2012

  Deze week is regisseur/producent George Sluizer 80 jaar geworden! Gefeliciteerd. Ook is deze week de ontsluiting van zijn omvangrijke archief afgerond. Het archief beslaat een periode van bijna 50 jaar filmmaken (1960-2007). Van de 40 uitgevoerde projecten is van bijna elk project archief aanwezig. Helaas is door een brand in het kantoor in 1970 de periode ervóór slechter vertegenwoordigd. In het zeer uitgebreid bewaarde archief treft u correspondentie, scenario's, productie en postproductie, publiciteit, festivals, drukwerk en nog veel meer van bekende Nederlandse speelfilms als Het jaar van de kreeft (1975), Tiro! (1979), Twee vrouwen (1979), Bastille (1984) en Spoorloos (1988). Ook van internationale co-producties als João en het mes (1972), Dark blood (1993), Crimetime (1995), Mortinho por chegar a casa (1996) en La balsa de pedra (2002). Naast speelfilms maakte Sluizer ook talloze documentaires.
  Voor de productie richtte hij in 1975 MGS Films op. In de praktijk werd dit bedrijf gerund door zijn echtgenote Anne Sluizer-Lordon (foto rechts uit 1972). De meeste brieven in het archief zijn van haar hand.

  Ook bevat het archief een inzicht in projecten die nooit zijn uitgevoerd. Een voorbeeld daarvan is The Van Gogh Assignment (1986-1990), over de vermeende zoon van Vincent van Gogh, Dit dossier bevat een opvallende brief van Kirk 'Vincent van Gogh' Douglas, waarin hij een project over Van Gogh afraadt als niet geschikt voor een film!

  Voor de inventaris klik hier.
  archief, George Sluizer