Collectieblog

 • Setfoto's Stanley Kubrick

  donderdag 4 september 2014  Kubrick op de set van A Clockwork Orange
  EYE heeft een bijzondere serie setfoto’s van de illustere filmregisseur Stanley Kubrick bemachtigd bij de aankoop van het archief van de filmrecensent Charles Boost. Hij kreeg de foto’s als persmateriaal aangeleverd voor bij zijn artikelen. Deze reeks foto’s is gemaakt op de set van Kubricks films Dr. Strangelove (or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) uit 1964 en A Clockwork Orange (1971).

  Charles Boost (1907-1990) startte zijn loopbaan als filmcriticus bij het Utrechts Nieuwsblad in het begin van de jaren ’30. Van 1938 tot 1940 verzorgde hij de filmrubriek in De Groene Amsterdammer en schreef hij voor De Maasbode. Ook verleende hij zijn medewerking aan diverse vooroorlogse filmperiodieken, waaronder het Katholiek Filmfront. In de oorlogsjaren deed hij de Amsterdamse filmcorrespondentie voor het NRC.

  Daarnaast was hij onder andere werkzaam als kunstenaar. Bijna tot aan het einde van zijn leven was hij enorm productief in zijn dubbelfunctie van filmcriticus en illustrator voor met name De Groene Amsterdammer, Haarlems Dagblad, Skoop, Parool en NRC. Boost was bovendien betrokken bij de oprichting van het Nederlands Historisch Filmarchief (1946), de voorloper van het Filmmuseum (waarvoor hij jarenlang de bestuursfunctie van secretaris vervulde) en het huidige EYE, .

  Bij de tentoonstelling Stanley Kubrick: The Exhibition was ook al een aantal setfoto's te zien van deze invloedrijke en eigenzinnige regisseur.

  Hieronder nog een selectie van de foto's van Charles Boost:

  Op de set van Dr. Strangelove, met Kubrick in het midden  Dr Strangelove: Kubrick zoekt een kader uit in de viewfinder van de Mitchellcamera. Met de wieltjes bestuurt hij hem.

  Kubrick achter de camera bij A Clockwork Orange. De camera zit verstopt in een sound blimp, een soort hoes die het geluid ervan dempt.

   


  Charles Boost, Stanley Kubrick, werkfoto, foto