Collectieblog

 • Tentoonstelling Bert Haanstra in Geoffrey Donaldson Instituut

  donderdag 14 augustus 2014

  Van 16 augustus t/m 15 oktober vindt in Noord-Scharwoude de tentoonstelling 'Bert Haanstra, schilder,tekenaar, fotograaf' plaats. In deze tentoonstelling, die samengesteld is door Egbert Barten en Hans Schoots (de biograaf van Haanstra), zijn ca. 17 schilderijen en diverse uitingen van Haanstra's werk als fotograaf en tekenaar te zien. Het laat zien dat Haanstra, voordat hij bekend werd als filmmaker, een gedegen opleiding had genoten aan de Rijksakademie en zeker niet gespeend was van enig talent. Zijn fotowerk gaat terug tot 1934, als hij in dienst is van Foto-Varia, een persbureau onder de directie van een lid van de bekende familie Vaz Dias.


  Uit het archief van Haanstra, dat zich bij EYE bevindt, is een album in de tentoonstelling te zien met deze vroege foto's. Een deel van Haanstra's persfotografie speelde zich af op op het schip de Dempo, tevens te zien in Noord-Scharwoude. Haanstra staat daarin vereeuwigd in scheepsuniform.
  Ook van het storyboard van de film Dokter Pulder zaait papavers (1975) zijn een aantal fragmenten opgenomen in de tentoonstelling.
  Bert Haanstra, Geoffrey Donaldson Instituut
 • Bert Haanstra en de Waddenzee

  donderdag 31 juli 2014  Een tot nu toe onbekend scenario van de filmmaker Bert Haanstra (1916-1997) is gevonden in de archieven van de Waddenvereniging. Het script uit 1976 voor een documentaire over de Waddenzee werd nooit verfilmd. Een inhoudelijk meningsverschil tussen Haanstra en opdrachtgever, de Waddenvereniging gooide roet in het eten.

  Het script werd gevonden tijdens de research die regisseur Ruben Smit (die ook de natuurfilm De Nieuwe Wildernis maakte) deed voor zijn eigen, hedendaagse Waddenfilm. Haanstra's bijna 40 jaar oude scenario gebruikt hij nu als inspiratiebron, en komt dus op deze manier weer tot leven.

  In het werk van Haanstra, die met zijn vele films zoals Fanfare (1958) en Alleman (1963) een ware croniqeur werd van het Nederlandse volk, vormen de Hollandse wateren een rode draad. Dit bleek al sinds zijn tweede film Spiegel van Holland (1950, een portret van Nederland bestaand uit weerspiegelingen in het water), en later onder andere in De stem van het water (1966), over de verbondenheid van Nederlanders en het water. In zijn omvangrijke persoonsarchief in EYE is hierover veel materiaal te vinden, zoals scenario's en storyboards.

  EYE ontving in 2006 maar liefst 53 verhuisdozen met papieren archiefmateriaal, plus negen verhuisdozen met foto’s, boeken en de vele prijzen die Haanstra won, zoals speldjes, medailles en trofeeën waaronder een Gouden Kalf voor zijn oeuvre. Zijn Oscar voor Glas is hier echter niet bij, die staat bij zijn zoons op de schoorsteenmantel.

  Klik hier voor de inventaris van het archief van Bert Haanstra.

  In het Geoffrey Donaldson Instituut opent binnenkort een expositie over Haanstra's andere creatieve talenten, getiteld Bert Haanstra. schilder, tekenaar en fotograaf. Tegelijk verschijnt er een gelijknamig boek van zijn biograaf Hans Schoots.

  Bert Haanstra
 • Albert van der Wildt : Bert Haanstra monteert voor mij "Passage"

  woensdag 21 mei 2014


  De onlangs op 26 april 2014 overleden Albert van der Wildt was als cameraman bij heel veel Nederlandse films betrokken. Maar hij regisseerde ook zelf films zoals “Beeld van een kind” (1989) waarvoor hij een Gouden Kalf in de wacht sleepte. Toen hij zijn archief 2006 aan EYE schonk (zie inventaris) waren er ook vrij veel foto’s bij die apart in de fotocollectie werden opgenomen. Vele nieuwe fotodossiers konden met de foto’s uit het archief van Albert van der Wildt worden aangemaakt. Dankzij het project Beelden voor de toekomst werden de foto’s op foto niveau ontsloten en gedigitaliseerd. Op de achterkant van deze werkfoto van “Passage: A Richard Erdman Sculpture” (1985) staat met enige trots: Bert Haanstra monteert voor mij “Passage”. Dit is één voorbeeld van de rijkdom van de fotocollectie van EYE als bron van de filmgeschiedenis.  

  foto: Nico Crama
  Albert van der Wildt, Bert Haanstra, Beelden voor de Toekomst, archief
 • Bert Haanstra

  dinsdag 10 mei 2011

  De vraag kwam bij ons binnen of de inventaris van het archief Bert Haanstra via Internet raadpleegbaar is. Dat was helaas nog niet het geval. Vanaf vandaag is daar verandering in gekomen!.
  De volledige inventaris is nu voor iedereen online beschikbaar.
  Klik hier.
  Bert Haanstra, archief