Collectieblog

 • Nieuwe aanwinst Buster Keaton: The Cameraman

  donderdag 7 augustus 2014

  Onlangs zijn er aan EYE drie vlakfilmnegatieven geschonken van de Buster Keatonfilm The Cameraman (1928, Edward Sedgwick) . Hierop zijn een stillfoto en twee affiches te zien. De afbeeldingen werden gebruikt als promotiemateriaal voor de film. 

  In deze romantische comedy is Buster een arme straatfotograaf die zich aanmeldt als cameraman bij de studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) om zo het hart te veroveren van Sally, die daar werkt als secretaresse.  Buster Keaton was in die tijd de op twee na populairste komiek in Amerika (na Charlie Chaplin en de nu in vergetelheid geraakte Harold Lloyd).

  De film bevat veel overeenkomsten met de werkelijkheid: The Cameraman was namelijk de eerste film die Buster Keaton voor  MGM produceerde. Tot dan toe was hij altijd onafhankelijk geweest. Later noemt hij het feit dat hij met de grote filmfabriek in zee ging echter “the worst mistake of my career.” In zijn eigen studio schreef en regisseerde hij eerder maar liefs 31 films, waarin hij zelf ook speelde. 

  Daarna zou hij nooit meer helemaal vrij zijn, en moest hij meewerken aan tweederangs films. The Cameraman is ondanks of misschien juist door de vele ruzies die Buster op de set kreeg nog wel een echte Keatonfilm. 
  Een voordeel van het werken bij MGM was wel dat kosten nog moeite gespaard werden om de films te promoten. Er zijn dan ook nog vele foto’s en affiches te vinden van The Cameraman. 

  Van de schenking is de foto hier rechts een affiche-ontwerp. Aan de rechterkant zijn met potlood aanwijzingen gegeven voor de kleuren die nog moeten worden ingevuld. Onderstaande is waarschijnlijk een definitief affiche, dat werd gestuurd naar de distributeur voor verspreiding.


  Het is bijzonder dat dit vlakfilmnegatieven (dus losse negatieven) zijn op het oudste filmmateriaal: nitraat. In tegenstelling tot rolfilmnegatieven (filmrollen) op nitraat blijven deze maar zelden bewaard. 


  EYE kreeg slechts twee keer eerder een schenking van nitraatvlakfilmnegatieven. De kwaliteit is door het grote negatiefformaat (21 bij 26 cm) erg goed.   Buster Keaton, foto