Collectieblog

 • Archief Frans Rasker

  dinsdag 22 juli 2014  Filmproducent Frans Rasker (1945) heeft zijn archief geschonken aan EYE. Het bevat met name materiaal van films uit de jaren zeventig en tachtig, waarin hij veel  samenwerkte met Pim de la Parra en Wim Verstappen. Later richtte hij Horizon Films op met Olga Madsen, waarvan EYE ook het archief in haar bezit heeft. 


  In de jaren tachtig behoorde Rasker naast Rob Houwer en Matthijs van Heijningen tot de belangrijkste filmproducenten van Nederland, en maakte onder andere Pastorale 1943 (Wim Verstappen, 1978), An Bloem (Peter Oosthoek, 1983) en de Gouden Kalf-winnende documentaire De Wording (Cherry Duyns, 1988). Zijn persoonsarchief bevat onder andere correspondentie, plakboeken, scenario’s en publiciteitsmateriaal. 


  Hierdoor kom je veel te weten over het vaak turbulente maar ook creatieve ontstaansproces van het filmmaken, zoals bij de zeer persoonlijke film Romeo(Rita Horst, 1990), waarin Monique van de Ven een kind verliest. De briefwisseling tussen producent en regisseur over deze film vertelt boekdelen, evenals de correspondentie met Pim de la Parra en Wim Verstappen. Ander materiaal, zoals grammofoonplaten met filmmuziek, foto’s en affiches, zijn in de betreffende collecties ondergebracht. Klik hier voor de inventaris van het archief van Frans Rasker.
  Wim Verstappen, Olga Madsen, Pim de la Parra, archief
 • PARRADOX

  vrijdag 10 december 2010

  Deze week is de film Parradox, over filmmaker Pim de la Parra, in premiere gegaan. Een boeiend portret van deze sympathieke Surinaamse filmer. Voor de film is uitgebreid gebruik gemaakt van het persoonlijke archief van De la Parra, dat behoort tot de collectie van eye Film Instituut Nederland.
  Voor de inventaris van het archief klik hier.
  documentaire, Pim de la Parra, Nederlandse film
 • Pim de la Parra over zijn eigen archief

  donderdag 11 november 2010

  Onlangs was de regisseur Pim de la Parra in Nederland voor de her-premiere van Wan Pipel. Hij bracht met genoegen een bezoek aan onze afdeling en bekeek in het depot zijn eigen archief.

  Pim de la Parra, archief
 • Pim de la Parra

  vrijdag 1 oktober 2010  De laatste tijd erg in het nieuws vanwege de restauratie door EYE Film Instituut, Wan Pipel. de prachtige film van Pim de la Parra. Ook andere films van zijn hand worden of werden gerestaureerd. Alle reden om hier de aandacht te vestigen op het omvangrijke papieren archief dat Pim al in de jaren '90 heeft geschonken aan het toenmalige Filmmuseum. Het borstbeeld van Pim de la Parra (afb.) was een onderdeel van de schenking en dateert van omstreeks 1980. Het is gemaakt van klei en is ongeveer 30 cm hoog.


  De inventaris van het archief vindt je HIER
  Pim de la Parra, archief