Collectieblog

 • Animatiefilmpjes St. Joost: Desmet Collectie

  vrijdag 2 oktober 2015

  Een groep vierdejaars animatiestudenten van de Academie AKV|St.Joost heeft korte geanimeerde teasers gemaakt van ongeveer 1 minuut, waarbij zij zich hebben laten inspireren door de Filmgerelateerde collecties van EYE. In een serie publiceren we hier deze filmpjes, die ook als voorfilm vertoond kunnen worden. Veel van de filmmakers hebben deze blog als vertrekpunt gebruikt bij de keuze voor het onderwerp van hun animatie.
   

  Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
  klik hier

  Olga van den Brandt hoorde bij haar bezoek aan de Filmgerelateerde collecties van EYE veel verhalen over hoe sommige stukken in het archief terecht zijn gekomen, en bedacht zich dat elk stuk in het archief een unieke weg heeft afgelegd.

  Ze heeft voor haar filmpje de Desmet Collectie als uitgangspunt genomen: "Archiefstukken van hetzelfde onderwerp, die in een grote wervelwind van alle windrichtingen naar EYE zijn gevlogen. Een storm, een chaos, maar in 'the EYE of the storm' heerst de rust, de vrede en orde.  De camera volgt in een soepele beweging deze stukken (door Desmets tijdlijn heen) naar hun doel."

  Olga heeft 3D animatietechnieken toegepast waarin de beweging van het papier zelf en van de vele stukken als zwerm wordt aangestuurd door een computersimulatie. Op de achtergrond klinkt 'Prelude no. 14' van Chris Zabriskie. Op Olga's website vind je meer voorbeelden van haar werk.

  AKV/St.Joost; animatie, Jean Desmet; archief