Collectieblog

 • Animatiefilmpjes St. Joost: Affiches en foto's

  dinsdag 22 september 2015

   

  Een groep vierdejaars animatiestudenten van de Academie AKV|St.Joost heeft korte geanimeerde teasers gemaakt van ongeveer 1 minuut, waarbij zij zich hebben laten inspireren door de Filmgerelateerde collecties van EYE. In een serie publiceren we hier deze filmpjes, die ook als voorfilm vertoond kunnen worden. Veel van de filmmakers hebben deze blog als vertrekpunt gebruikt bij de keuze voor het onderwerp van hun animatie.

   
   


  Dit ingetogen filmpje getiteld Open up is gemaakt door Shivon Koopman. Shivon over zijn bedoeling en het maakproces: "Het idee achter mijn teaser is dat het EYE archief eigenlijk een verborgen schat is, die geopend wordt en te zien is voor iedereen. Iedereen die van films houdt zou de collecties eens moeten bekijken. De posters en flyers heb ik eerst in de donkere kist (verborgen) laten zien, omdat er niet genoeg mensen zijn die het archief kennen. Ik wilde benadrukken dat de collecties voor iedereen beschikbaar zijn."

  Shivon gebruikte de animatietechniek van de digitale cut-out, de beelden zijn opgebouwd uit verschillende afbeeldingen. De muziek bestaat uit twee nummers van Kevin MacLeod: 'Open your bright eyes' en 'Laendler in C minor Hess 68'.

  affiches, AKV/St.Joost, foto, animatie
 • Affiches Woody Allen in EYE

  donderdag 30 juli 2015


  Small Time Crooks (Verenigde Staten, 2000)
  In de centrale hal van EYE zijn deze zomer, aansluitend bij het retrospectief gewijd aan Woody Allen, filmaffiches te bewonderen van de befaamde neurotische en eigenzinnige cineast. In het zomerprogramma is een keuze gemaakt uit de 46 films die Allen, die dit jaar tachtig wordt, op zijn naam heeft staan. Voorafgaand aan zijn debuutfilm What’s Up, Tiger Lily (1966) maakte hij furore op de bühne als stand-up comedian, schreef toneelstukken op Broadway en speelde hij al in films.

  Curator Soeluh van den Berg stelde de afficheselectie samen, die deze keer een vrije keuze is uit de grote hoeveelheid Allen-affiches, en die dus niet helemaal overeenkomt met de programmering. Artistieke kwaliteit en visuele zeggingskracht zijn de kenmerken waarop de zestien affiches zijn uitgekozen.

  Hier zitten bijvoorbeeld ook stukken bij uit Europese landen. Deze brachten vroeger vaak een ander affiche uit met een vrijere vormgeving en in de eigen taal. Dit is te zien aan onderstaande affiches uit Denemarken en Frankrijk. Ook bij Amerikaanse affiches wordt echter nog wel eens voor een eigenzinnig ontwerp gekozen, zoals het bovenstaande affiche aantoont.

  Het zomerprogramma De komedies van Woody Allen duurt nog tot en met 9 september 2015. Overigens kunnen degenen die last hebben van keuzestress vanwege het grote aanbod films terecht bij de Woody-Wegwijzer van Cineville.

  What's new, Pussycat? (Clive Donner, 1965)
  Sleeper (1973)
   


  affiches
 • Animatiefilmpjes St. Joost: Angst voor het moderne

  donderdag 11 juni 2015


  Een groep  vierdejaars animatiestudenten van de Academie AKV|St.Joost heeft korte geanimeerde teasers gemaakt van ongeveer 1 minuut waarbij zij zich hebben laten inspireren door de Filmgerelateerde collecties van EYE.  In een serie publiceren we deze filmpjes, die ook als voorfilm  kunnen worden gebruikt.

  Veel van de filmmakers hebben, om een indruk te krijgen van de veelzijdigheid van de  Filmgerelateerde Collecties, dit blog als vertrekpunt gebruikt. 


  Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
  klik hier


  In het filmpje Angst voor het moderne brengt Raymon Wittenberg drie affiches uit de jaren tien van de twintigste eeuw uit de collectie van EYE tot leven. Hierin zijn voor die tijd nieuwe vervoersmiddelen in actie te zien: een auto, trein en vliegtuig. Door in te zoomen op de gezichten van de inzittenden en omstanders, wordt de spanning en fascinatie benadrukt die de kracht en snelheid bij hen teweegbracht.

  Wittenberg maakte zelf 3D modellen van een auto, trein en vliegtuig die uit de 'affiches' vliegen. Op zijn blog brengt de maker uitgebreid het werkproces van dit filmpje in beeld.  Jeroen Buskes zette met spannende muziek de beelden kracht bij. Hieronder de drie gebruikte affiches:


  The Freight Train Drama (1912)

  L'Automobile della Morte (1912)


  Barrabas (1914)

   
  affiches, AKV/St.Joost, affiche, animatie