Collectieblog

 • Animatiefilmpjes St. Joost: Archief Truus van Aalten

  vrijdag 10 juli 2015

  Een groep vierdejaars animatiestudenten van de Academie AKV|St.Joost heeft korte geanimeerde teasers gemaakt van ongeveer 1 minuut, waarbij zij zich hebben laten inspireren door de Filmgerelateerde collecties van EYE. In een serie publiceren we deze filmpjes, die ook als voorfilm vertoond kunnen worden. Veel van de filmmakers hebben deze blog als vertrekpunt gebruikt bij de keuze voor het onderwerp van hun animatie.  Marlijn van Nuenen en Dewi de Bue brachten met deze vijfde teaser, getiteld Truus, de vergeten filmactrice Truus van Aalten (1910-1999) weer tot leven. In het filmpje bladert zij door het fotoalbum van haar korte maar roemrijke vooroorlogse filmverleden, waarin zij in ruim veertig Duitse films en één Nederlandse film speelde.

  Oproep voor filmsterren

  Van Aalten werkte bij Peek & Cloppenburg  in Amsterdam, maar droomde al sinds haar kindertijd van een leven als filmster. Toen ze in 1926 de hiernaast staande advertentie in de krant zag met een oproep van de  Filmmaatschappij UfA in Berlijn voor talentvolle actrices, ging haar droom in vervulling.
  Ze liet portretfoto's maken op de Kalverstraat en kreeg vervolgens een bijrolletje in een film. In Berlijn zou ze uitgroeien tot een grote ster. In recensies werden haar komische talenten geprezen. Ook de overgang naar de geluidsfilm doorstond ze glansrijk; haar stem was goed en ze kon inmiddels aardig Duits spreken. Haar opvallende bobkapsel, toen een uiting van vrouwenemancipatie, had ze overgenomen van de Amerikaanse filmdiva Colleen Moore.

  Vanaf eind jaren twintig werd het filmmaken in Duitsland door de opkomst van de nazi's echter steeds meer beladen. Haar roem was echter inmiddels ook doorgedrongen in Nederland, en  in 1934 werd ze gevraagd voor de Nederlandse speelfilm Het meisje met den blauwen hoed, die een groot succes werd. Helaas stond haar accent, dat inmiddels te Duits was geworden, ook haar Nederlandse vervolgcarrière in de weg. Na de oorlog lukte het haar niet meer om haar comeback te maken in de filmwereld, en begon ze, heel toepasselijk, een succesvolle handel in souvenirs.
  Een kist vol souvenirs

  Dankzij het tot de verbeelding sprekende archief  dat EYE ontving van haar nichtje in 2009, tien jaar na haar overlijden, blijft haar herinnering bewaard in vele portretfoto's, brieven, knipsels uit kranten en tijdschriften uit haar tijd en publiciteitsmateriaal. Op deze foto van het archief is rechts van het midden een reclamebord te zien voor Het meisje met den blauwen hoed.

  In een eerder blogbericht is meer archiefmateriaal over Truus van Aalten te vinden en een link naar de inventaris. Daarnaast heeft het Arnhems historisch tijdschrift in haar editie van juni 2015 een uitgebreid artikel gewijd aan Van Aalten, die in Arnhem geboren werd.

  Truus van Aalten, AKV/St.Joost, archief
 • Truus van Aalten

  donderdag 17 juni 2010

  Onlangs kregen we een schenking van Roger Mitchell uit Engeland. Hij is de initiatiefnemer en beheerder van de prima website over de Nederlandse actrice Truus van Aalten (1910-1999). Van Aalten werd beroemd in het Duitsland van de jaren '20, in de zwijgende periode. In Nederland heeft ze maar één film gemaakt. Klik hier voor de Engelse website. Over Truus van Aalten in het Nederlands, klik hier
  Het betreft twee reclame-brochures van Marylan-Creme, destijds kennelijk een bekend product want veel beroemde acteurs en actrices werken in beide kleine boekjes (11x19cm) mee aan het aanprijzen van de creme. Truus van Aalten hoorde bij de top en doet dus mee. De boekjes zijn ongedateerd, maar gezien haar carriere van vóór 1933. Op de afbeeldingen de beide voorkanten en de pagina van Truus. (klik op de afbeelding om te vergroten). De overlap tussen beide boekjes is groot. De bijdrage van Truus bijvoorbeeld is dezelfde, alleen de foto is anders.
  We hebben het archief van Truus van Aalten in de collectie. Voor de inventaris klik HIER.
  Truus van Aalten, reclame, archief