Collectieblog

 • Henk Kabos: art-director van Tom Poes, Tekko Taks en Loeki de Leeuw

  donderdag 21 mei 2015

  Zelfportret, 1980  Onlangs heeft EYE het archief ontsloten van animator, striptekenaar en illustrator Henk Kabos (1912-1984). Zijn carrière was nauw verbonden met de animatiestudio's van Joop Geesink en Marten Toonder. Voor de eerste werkte hij in de jaren zeventig mee aan de STER-filmpjes met misschien wel de beroemdste Nederlandse pop: Loeki de Leeuw.  

  http://www.dutch-vintage-animation.org/images/PDF-files/1977-27-12-1977-Afscheid-HenkKabos.jpg

  Hij begon bij Geesink als animator nadat hij de Kunstnijverheidsschool had afgerond. Toen de studio in het volgende jaar samenging met de studio van Marten Toonder werkte hij mee aan de tekenfilm die gebaseerd was op het stripverhaal 'Tom Poes en de Laarzenreuzen'. Hij tekende ook korte tijd aan de 'Tom Poes' strip, die Marten Toonder dagelijks voor De Telegraaf maakte. 


  Tegen het einde van de oorlog werkten Kabos en Toonder mee aan het illegale blad Metro, Kabos onder het pseudoniem Karel Woud. In dezelfde periode maakte hij illustraties voor de boekjes 'Keukenkrabbels' en 'Geef ons heden ons dagelijks brood' van Jan Gerhard Toonder.
  Zijn bekendste zelfbedachte stripreeks was 'Tekko Taks'. De eerste drie verhalen over deze rentenierende takshond verschenen kort na de oorlog in De Nieuwe Nederlander, daarna ging de strip door in Trouw.  'Tekko Taks' heeft tot in de jaren zeventig in verschillende nationale en internationale kranten gestaan.

  Hoewel 'Tekko Taks' nog steeds door de Toonder Studio's werd gedistribueerd, was Kabos zelf in 1949 alweer teruggekeerd naar Geesink. Hij werd uiteindelijk art director bij diens Dollywood Studio's en werkte mee aan prijswinnende poppenfilms als 'Philips' Lamplight Band' (1957), 'Lightconcert in the Zoo' (1963) en de filmpjes met het figuurtje 'Dutchy' in opdracht van het Nederlands Zuivelbureau in Den Haag. Samen met animator Cor Icke werkte hij vanaf 1973 als regisseur en ontwerper mee aan de filmpjes met 'Loeki de Leeuw', die in de reclameblokken van de Ster werden vertoond.  

  In het archief, dat via het opgeheven Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) bij EYE terecht is  gekomen, bevindt zich met name veel artwork, ontwerpen in diverse technieken die als basis werden gebruikt om cells of poppen van te maken voor animatiefilms, maar ook enkele driedimensionale objecten. Hieronder bevinden zich enkele poppen, waaronder twee Loeki de Leeuwfiguren en een insect uit een film over insecticiden. Ook zijn er drie plakboeken met veel beeldmateriaal van zijn werk.  Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), Marten Toonder, Joop Geesink, animatie
 • Borge Ring programma 6 maart in EYE

  donderdag 5 maart 2015

  De Rembrandt onder de animators, zo wordt hij genoemd. Afgelopen zaterdag is de autobiografie verschenen van de 94-jarige tekenaar Børge Ring, die in 1985 een Oscar won voor zijn animatiefilm Anna en Bella. Daarnaast is er een mooi verzorgde publicatie uitgekomen met artwork van Ring.

  Om dit te vieren vindt er morgenmiddag in EYE een programma plaats rondom zijn films.
  Ring werkt sinds 1949 voor grote animatiestudio's, waaronder die van Marten Toonder, Walt Disney en Steven Spielberg. Hij tekende onder andere Donald Duck, Asterix & Obelix en Olivier B. Bommel en maakte daarnaast veelgeprezen vrij werk.

  Børge Ring met zijn Oscar. Foto Jan van de Nieuwenhuijzen
  Ring woont al sinds 1988 met zijn vrouw in een boerderij in Brabant. Hij had behoorlijk wat tegenslag bij het schrijven van zijn memoires. In 2012 brandde zijn huis af, waar zich ook zijn collectie bevond en al zijn prijzen, inclusief de Oscar. Die was gesmolten en zag er volgens Ring uitzag als een "omelet die door een truck was overreden".

  Het is dus een groot geluk dat er veel materiaal van Ring goed bewaard is in verschillende archieven, waaronder dat van EYE. Hiervan heeft striptekenaar Jan-Willem de Vries, die het boek met Rings artwork samenstelde, dankbaar gebruik gemaakt. Bij het programma morgen is ter plekke origineel artwork van Ring te bekijken.  Ook zijn de producenten Nico Crama, Cilia van Dijk en Willem Thijssen, waar Ring mee heeft samengewerkt, bij de voorstelling aanwezig.

  Ook het typen van zijn memoires ging volgens Ring soms lastig, of is het zijn rijke fantasie die hem parten speelde? "Wanneer de spelling niet consequent is, heeft dat ermee te maken dat er een familie van lieveheersbeestjes in mijn toetsenbord huist. Soms gaan ze op de letter zitten die ik net wilde gebruiken. Af en toe plegen ze zelfmoord in mijn koffiemok.”

  Meer mooie observaties van Ring zie je in het filmpje dat over hem gemaakt is in 2012.
  Hieronder enkele voorbeelden van artwork uit de EYE-collectie, van Anna en Bella (1984) en Run of the Mill (1999):
  Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), animatie
 • Tentoonstelling Move on...! 100 jaar animatiekunst

  donderdag 5 februari 2015

  In KAdE in Amersfoort is vorige week de tentoonstelling Framestill uit de poppenfilm Philips Broadcast (George Pàl, 1938)Er zijn 50 films uitgekozen die als een soort canon de 100 jaar geschiedenis representeren. De Nederlandse animatiefilm krijgt een speciale plek in de spotlights, waaronder Philips Broadcast (George Pàl),  waarvan EYE een poppetje in bruikleen gaf voor de expositie. Van de film Pas à Deux (Gerrit van Dijk & Monique Renault) zijn er enkele tekeningen van EYE te zien. Verder behoren de Oscarwinnaar Father and Daughter (Michael Dudok de Wit) en Chase (Adriaan Lokman) tot de selectie. 

  Internationale films in de 'top 50' zijn Gertie The Dinosaur (Winsor McCay), La Linea (Osvaldo Cavandoli), Three Little Pigs (Walt Disney), Yellow Submarine (George Dunning), Meat Love (Jan Svankmajer), Betty Boop (Fleischer Bros.), The Hand (Jiri Trnka) en Oh Willy (Emma de Swaef & Marc James Roels). 

  Erik van Drunen en Mette Peters, oud-medewerkers van het opgeheven Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), maakten de selectie. Mette Peters werkt nu als registrar bij de Filmgerelateerde Collecties van EYE, die zich heeft ontfermd over de animatiecollectie van het NIAf. Onder dit materiaal bevindt zich veel artwork en documentatie, zoals van Gerrit van Dijk.

  Naast de animatiefilms is er onder andere werk te zien van beeldende kunstenaars die op een bijzondere manier met animatie hebben gewerkt, waaronder Robbie Cornelissen, Eelco Brand, Martha Colburn en Sun Xun.


  Een tekening van de film Pas à deux (Gerrit van Dijk en Monique Renault, 1988)
  Op de website Dutch Vintage Animation zijn veel Nederlandse animatiefilmpjes te zien van Dollywood, de poppenfilmstudio van Joop Geesink en ook bijvoorbeeld van George Pal. 

  Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), Gerrit van Dijk, affiche, George Pal, Joop Geesink, animatie
 • Collectie van het NIAF naar EYE

  maandag 2 december 2013

  De collectie films en archieven van het Nederlands Instituut voor de Animatie Film, dat wegens het stoppen van de subsidie de organisatie moet opheffen, heeft een goed onderkomen gevonden bij EYE. De grote collectie, ca. 200 strekkende meter (alleen al wat betreft het filmgerelateerde materiaal) bevat veel artwork en documentatie, maar ook affiches, foto´s en technische apparatuur.
  Het geheel is in juni overgebracht naar de depots van EYE (foto-impressie hieronder)
   

  . De collectie wordt met behulp van gespecialiseerde medewerker Mette Peters, afkomstig van het NIAF, volledig ontsloten in 2013-2014.
  Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), animatie
 • Animatiefilmers

  dinsdag 12 juni 2012

  Zipstones van Rob Bongers
  Onlangs ontving Eye van het Nederlands Instituut voor Animatiefilm te Tilburg (NIAf) filmmateriaal en productiestukken van enkele animatiefilmers. De films zijn opgenomen in de filmcollectie, de productiestukken - vooral cels - zijn verwerkt als archief door de afdeling Filmgerelateerde collecties. Het gaat om materiaal van Rob Bongers, Raf Croonen en Marc Schopman. Klik op de naam om de plaatsingslijsten te bekijken op onze archiefsite.
  Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), archief, animatie