Collectieblog

 • Archief bioscoop Kriterion

  donderdag 28 augustus 2014

  Het archief van de Amsterdamse studentenbioscoop Kriterion is nu toegankelijk voor het publiek. Dit filmtheater werd in 1945 opgericht onder de naam Stichting Onderlinge Studenten Steun Kriterion, door een groep studenten, aangevoerd door Piet Meerburg en Fiedeldy Dop,  die tijdens de oorlog in het verzet zaten en daardoor hun studie hadden moeten staken. 
   
  De bedoeling was om met een commerciële bioscoop studenten van een inkomen te voorzien. Ze kochten hiervoor het verwaarloosde pand van de joodse arbeidersvereniging Handwerkers Vriendenkring aan de Roetersstraat, dat in de oorlog door de NSB in beslag was genomen. Ze legden hun engagement vast in de naam Kriterion, dat in het Grieks maatstaf of toetssteen betekent. Het filmtheater wordt nog steeds geheel gerund door studenten en heeft een non-hiërarchische structuur.   
  Kriterion waarschijnlijk rond 1947
  Piet Meerburg stond een half jaar na de opening van Kriterion ook aan de basis van het huidige EYE Film Instituut. Samen met Paul Kijzer richtte hij het Nederlandsch Historisch Film Archief (NHFA) op. Twee jaar later werd hij hier benoemd tot directeur.

  Bijzonder is dat dit archief veel stukken bevat uit het jaar van oprichting en de vroege jaren van Kriterion. De recette- en weekstaten stammen uit die tijd tot en met de jaren zeventig en filmladders uit de jaren vijftig en zestig. Klik HIER voor de inventaris.

  Naast het archief bij EYE is ook een deel van het Kriterion-materiaal te vinden bij het Instituut voor Internationale Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam. Klik hier voor meer informatie de inventaris van dit archief.

  bioscopen, archief, Nederlands Filminstituut, Kriterion