Collectieblog

 • De bioscoop en het Amsterdamse straatleven in de jaren dertig

  donderdag 24 juli 2014


  Een nieuw verworven verzameling foto’s laat zien dat er in de jaren dertig in Amsterdam op een wel heel opvallende manier reclame werd gemaakt voor bioscoopfilms. De gekste stunts werden uitgehaald om de aandacht te trekken van willekeurige passanten op straat en hen de bioscoop in te krijgen. Uit de nalatenschap van een filmoperateur, die werkte in de Amsterdamse Tuschinskibioscopen, heeft EYE een collectie persfoto’s aangekocht, die een unieke blik geeft op het straatbeeld en de filmcultuur in die tijd.
  Hier loopt een bioscoopportier door de Nieuwendijk bij Cinema Royal.  Zijn hoofdloze metgezel is waarschijnlijk de hoofdpersoon uit de sciencefictionfilm The Invisible Man (1933, James Whale, naar het gelijknamige boek van H.G. Wells), over een mysterieuze wetenschapper die zichzelf onzichtbaar heeft gemaakt. 

  Deze zusters maken reclame voor The Country Doctor(Henry King, 1936), waar de twee jaar oude Canadese Dionne-vijfling -die later wereldberoemd zou worden- voor het eerst in figureerde.
  1936 was ook het jaar waarin Modern Timesvan Charlie Chaplin wereldwijd uitkwam, die zoals het spandoek op het busje al aangeeft, in drie bioscopen tegelijkertijd in première ging.

  De bioscoop was in die jaren dermate populair dat films door winkeliers werden ingezet om klanten te trekken. Zoals in deze etalage van een hoedenwinkel, die dankbaar gebruikt maakt van het filmicoon om zijn waar aan te prijzen.


  bioscopen, reclame, Charlie Chaplin, foto
 • Truus van Aalten

  donderdag 17 juni 2010

  Onlangs kregen we een schenking van Roger Mitchell uit Engeland. Hij is de initiatiefnemer en beheerder van de prima website over de Nederlandse actrice Truus van Aalten (1910-1999). Van Aalten werd beroemd in het Duitsland van de jaren '20, in de zwijgende periode. In Nederland heeft ze maar één film gemaakt. Klik hier voor de Engelse website. Over Truus van Aalten in het Nederlands, klik hier
  Het betreft twee reclame-brochures van Marylan-Creme, destijds kennelijk een bekend product want veel beroemde acteurs en actrices werken in beide kleine boekjes (11x19cm) mee aan het aanprijzen van de creme. Truus van Aalten hoorde bij de top en doet dus mee. De boekjes zijn ongedateerd, maar gezien haar carriere van vóór 1933. Op de afbeeldingen de beide voorkanten en de pagina van Truus. (klik op de afbeelding om te vergroten). De overlap tussen beide boekjes is groot. De bijdrage van Truus bijvoorbeeld is dezelfde, alleen de foto is anders.
  We hebben het archief van Truus van Aalten in de collectie. Voor de inventaris klik HIER.
  Truus van Aalten, reclame, archief