Collectieblog

 • Archief Frans Rasker

  dinsdag 22 juli 2014  Filmproducent Frans Rasker (1945) heeft zijn archief geschonken aan EYE. Het bevat met name materiaal van films uit de jaren zeventig en tachtig, waarin hij veel  samenwerkte met Pim de la Parra en Wim Verstappen. Later richtte hij Horizon Films op met Olga Madsen, waarvan EYE ook het archief in haar bezit heeft. 


  In de jaren tachtig behoorde Rasker naast Rob Houwer en Matthijs van Heijningen tot de belangrijkste filmproducenten van Nederland, en maakte onder andere Pastorale 1943 (Wim Verstappen, 1978), An Bloem (Peter Oosthoek, 1983) en de Gouden Kalf-winnende documentaire De Wording (Cherry Duyns, 1988). Zijn persoonsarchief bevat onder andere correspondentie, plakboeken, scenario’s en publiciteitsmateriaal. 


  Hierdoor kom je veel te weten over het vaak turbulente maar ook creatieve ontstaansproces van het filmmaken, zoals bij de zeer persoonlijke film Romeo(Rita Horst, 1990), waarin Monique van de Ven een kind verliest. De briefwisseling tussen producent en regisseur over deze film vertelt boekdelen, evenals de correspondentie met Pim de la Parra en Wim Verstappen. Ander materiaal, zoals grammofoonplaten met filmmuziek, foto’s en affiches, zijn in de betreffende collecties ondergebracht. Klik hier voor de inventaris van het archief van Frans Rasker.
  Wim Verstappen, Olga Madsen, Pim de la Parra, archief