Collectieblog

 • Archief Frans Rasker

  dinsdag 22 juli 2014  Filmproducent Frans Rasker (1945) heeft zijn archief geschonken aan EYE. Het bevat met name materiaal van films uit de jaren zeventig en tachtig, waarin hij veel  samenwerkte met Pim de la Parra en Wim Verstappen. Later richtte hij Horizon Films op met Olga Madsen, waarvan EYE ook het archief in haar bezit heeft. 


  In de jaren tachtig behoorde Rasker naast Rob Houwer en Matthijs van Heijningen tot de belangrijkste filmproducenten van Nederland, en maakte onder andere Pastorale 1943 (Wim Verstappen, 1978), An Bloem (Peter Oosthoek, 1983) en de Gouden Kalf-winnende documentaire De Wording (Cherry Duyns, 1988). Zijn persoonsarchief bevat onder andere correspondentie, plakboeken, scenario’s en publiciteitsmateriaal. 


  Hierdoor kom je veel te weten over het vaak turbulente maar ook creatieve ontstaansproces van het filmmaken, zoals bij de zeer persoonlijke film Romeo(Rita Horst, 1990), waarin Monique van de Ven een kind verliest. De briefwisseling tussen producent en regisseur over deze film vertelt boekdelen, evenals de correspondentie met Pim de la Parra en Wim Verstappen. Ander materiaal, zoals grammofoonplaten met filmmuziek, foto’s en affiches, zijn in de betreffende collecties ondergebracht. Klik hier voor de inventaris van het archief van Frans Rasker.
  Wim Verstappen, Olga Madsen, Pim de la Parra, archief
 • Archief Olga Madsen

  donderdag 10 juli 2014  Naar aanleiding van het overlijden van Olga Madsen (1947-2011) is haar persoonsarchief overgedragen aan EYE.  Madsen werd vooral bekend als ‘moeder van de soap’ omdat ze samen met Joop van den Ende aan de wieg stond van Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze begon haar carrière echter als een ware duizendpoot in de filmwereld en bekwaamde zich in alle aspecten, van regie tot productie en scenarioschrijven. 

  Met haar eerste (korte) film Straf (1974) won ze een Gouden Beer in Berlijn. Samen met producent Frans Rasker maakte ze onder de naam Horizon Films onder andere Blindgangers(Ate de Jong, 1977) en Gekkenbriefje (Olga Madsen, 1980). Als associate producer zou ze nog meewerken aan De Tweeling en Bride Flight (resp. 2003 en 2008, Ben Sombogaart). Ook realiseerde ze als regisseur en scenarioschrijver de tv-serie Wilhelmina (2001).

  In het archief zijn onder andere foto-albums te vinden over haar GTST-tijd, en vooral veel scenario’s uit de jaren ‘80, ‘90 en 2000. Ook is er materiaal van niet-uitgevoerde projecten en projecten waarbij ze als scriptdokter optrad, wat ze de laatste jaren veel deed. Verder bevat het archief een dvd met de film Straf, waarop tevens geluidsfragmenten, opgenomen tijdens haar uitvaart.  De inventaris van het persoonsarchief van Olga Madsen is hier te vinden.
  Olga Madsen, Frans Rasker, archief