Collectieblog

 • Archief Olga Madsen

  donderdag 10 juli 2014  Naar aanleiding van het overlijden van Olga Madsen (1947-2011) is haar persoonsarchief overgedragen aan EYE.  Madsen werd vooral bekend als ‘moeder van de soap’ omdat ze samen met Joop van den Ende aan de wieg stond van Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze begon haar carrière echter als een ware duizendpoot in de filmwereld en bekwaamde zich in alle aspecten, van regie tot productie en scenarioschrijven. 

  Met haar eerste (korte) film Straf (1974) won ze een Gouden Beer in Berlijn. Samen met producent Frans Rasker maakte ze onder de naam Horizon Films onder andere Blindgangers(Ate de Jong, 1977) en Gekkenbriefje (Olga Madsen, 1980). Als associate producer zou ze nog meewerken aan De Tweeling en Bride Flight (resp. 2003 en 2008, Ben Sombogaart). Ook realiseerde ze als regisseur en scenarioschrijver de tv-serie Wilhelmina (2001).

  In het archief zijn onder andere foto-albums te vinden over haar GTST-tijd, en vooral veel scenario’s uit de jaren ‘80, ‘90 en 2000. Ook is er materiaal van niet-uitgevoerde projecten en projecten waarbij ze als scriptdokter optrad, wat ze de laatste jaren veel deed. Verder bevat het archief een dvd met de film Straf, waarop tevens geluidsfragmenten, opgenomen tijdens haar uitvaart.  De inventaris van het persoonsarchief van Olga Madsen is hier te vinden.
  Olga Madsen, Frans Rasker, archief